Proteza de Sold

Extras din proiect Cum descarc?

PARTE GENERALA
I. CARACTERISTICILE PROTEZEI TOTALE DE SOLD
1. Istoric
Istoria artroplastiei totale a soldului incepe cu mult inainte de succesul artroplastiei ,,low friction" propusa de Chamley.
In experimentele initiale nu exista o distinctie clara intre elementele structurale, articulare si de fixare, fiind folosit acelasi material pentru fiecare componenta.
Eforturile initiale au fost orientate spre obtinerea unor materiale sintetice de interpozitie prin impregnarea cromica sau argentica a tesuturilor umane sau animale (epiderm, muschi, fascia lata). Materialele mai durabile au fost reprezentate de zinc, argint, aur, magneziu, ceara, lanolina sau cauciuc in forme plate sau exfoliate.
Majoritatea acestor eforturi au fost incununate de succes doar pe termen scurt asa cum arata studiile clinice ale lui Marius Smith-Petersen incepute in 1923. Fiind impresionat de aparitia unui invelis pseudosinovial incapsuland un fragment de sticla extras de la un pacient, Smith-Petersen a imaginat artroplastia ,,cu cupa" (mould-arthroplasty), folosind o varietate larga de materiale din sticla si polimerice. Acest succes a fost, insa limitat, pana la introducerea in practica a unui aliaj pe baza de Cobalt-Vitallium, introdus in chirurgia ortopedica din 1938. Artroplastia cu cupa a avut destinatia initiala de a fi implantata temporar pentru a stimula regenerarea cartilaginoasa la nivelul capului femural, dar rezultatele nesatisfacatoare obtinute dupa indepartarea chirurgicala a acestora, l-au determinat pe Smith-Petersen sa abandoneze metoda.
2.Clasificarea protezelor de sold:
Exista mai multe varietati de astfel de endoproteze, clasificandu-se dupa cateva criterii: proteze partiale si totale, in functie de partea articulara protezata, si proteze cimentate si necimentate, dupa tipul de fixare osoasa.
Proteze partiale. Sunt numite si cervicocefalice, deoarece ele inlocuiesc doar capul si colul femural, cavitatea acetabulara ramanand ca atare. Acestea sunt de doua mari categorii: proteza simpla si proteza bipolara.
Proteza simpla are un cap simplu, de o dimensiune corespunzatoare cotilului, cu care se articuleaza.
Proteza bipolara este de un tip superior, avand un cap complex, format dintr-un blindaj metalic exterior, care intra in contact cu acetabulul, dar si o componenta interna polietilenica, care se articuleaza cu extremitatea proximala, sferica, a piesei femurale. Astfel, se obtin 2 poli de miscare, unul intre capul piesei femurale si cupa de plastic solidara cu blindajul exterior metalic, iar altul intre acesta din urma si cartilajul cotiloidian. Scopul acestei endoproteze este de a reduce fortele de frecare, la care este supus cartilajul acetabular, intarziind astfel aparitia cotiloiditei
Proteze totale. Acestea au 2 componente principale separate, una femurala (metalica) si alta cotiloidiana (polietilenica sau metalica), care se fixeaza osos si se arti-culeaza una cu cealalta; sunt de mai multe varietati: proteza metal-polietilena, metal-metal si protezele speciale.
Proteza metal-polietilena este cel mai larg utilizata, protezand total articulatia coxofemurala dupa rezectia colului femural si pregatirea canalului medular femural si a acetabulului.
Proteza metal-metal este practic o proteza de "reacoperire", ca si endoproteza genunchiului; astfel, nu se indeparteaza capul femural, ci doar se pregateste, atat suprafata lui cat si cea a cotilului pentru a fi "acoperite" cu cate o piesa metalica, care se vor articula impreuna.
Protezele speciale se adreseaza unor situatii deosebite, care impun un tip aparte de endoprotezare (displazia luxanta coxofemurala, tumorile osoase maligne juxtaarticulare).
Proteze cimentate. Acestea se caracterizeaza prin faptul ca fixarea lor osoasa se face prin intermediul cimentului osos acrilic(polimetacrilat de metil) care joaca rolul de amortizor si de omogenizare a fortelor cu care proteza se ataseaza la femur, fiind de tipul metal-polietilena. 
Proteze necimentate. Acestea se implanteaza direct la nivel osos, fara ciment, putand fi partiale sau totale. Cele totale au componentele metalice, cu o suprafata special prelucrata, poroasa sau acoperita cu hidroxiapatita, pentru a fi "captate" si fixate apoi in timp de catre tesutul osos. Contentia lor initiala, pana la stabilizarea osoasa definitiva, se realizeaza fie prin impactare, fie prin insurubare la elementul osos respectiv, femural sau acetabular.
3. Proteza totala de sold ca sistem (elemente componente)
Toate dispozitivele protetice folosite in artroplastia soldului cu proteza totala implica doua componente primare (femurala si acetabulara) fiecare prezentand trei elemente (fig. 1).
Componenta femurala prezinta:
o un element care restabileste suprafata articulara cu proprietatile ei precum si geometria capului femural (elementul articular),
o un element care ancoreaza (fixeaza) suprafata refacuta de femurul proximal {elementul de fixare),
o un element care cupleaza elementul articular cu cel de fixare si mentine o relatie structurala bine definita Intre acestea [element structural),
In mod similar componenta acetabulara prezinta:
o un element care restabileste proprietatile suprafetei articulare si geometria cotilului {elementul articular),
o un element care ancoreaza (fixeaza) suprafata refacuta de pelvisul periacetabular {elementul de fixare);
o un element care cupleaza elementul articular cu cel de fixare si mentine o relatie structurala bine definita intre acestea (elementul structural).
Cele doua componente pot prezenta si unul sau mai multe elemente functionale. Prin urmare, o componenta femurala cimentata cu PMMA, metalica, monobloc, contine aceleasi trei elemente functionale pe care le are o piesa modulara cu tija femurala metalica, dispozitive de fixare, santuri de umplere sau nervuri, acoperire cu HAP, cap femural ceramic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proteza de Sold.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!