Rolul Asistentei in Ingrijirea Pacientului cu Litiaza Renala

Cuprins proiect Cum descarc?

SCURT ISTORIC AL AFECTIUNII pag 2
Capitolul I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA RINICHIULUI pag 2
Capitolul II 
LITIAZA RENALA pag 3
2.1. DEFINITIE pag.3
2.2. ETIOLOGIA pag 3
2.3. CLASIFICARE LITIAZA RENALA pag 4
2.4.DIAGNOSTIC pag.5
2.4.1.DIAGNOSTIC DIFERENTIAT pag 5
2.4.2.DIAGNOSTIC PROPRIU-ZIS pag.5
2.5.TRATAMENT
2.5.1.TRATAMENT MEDICAMENTOS pag 6
2.5.2.TRATAMENT IGIENO-DIETETIC pag 7
2.5.3.TRATAMENT PROFILACTIV pag 8
2.3.4 TRATAMENT CHIRURGICAL pag 8
2.6.EVOLUTIE. PROGNOSTIC.COMPLICATII pag. 9
Capitolul III 
ROLUL ASISTENTEI IN PACIENTUL CU LR
3.1.ROLUL PROPRIU pag 10
3.1.1.ASIGURAREA CONDITIILOR DE SPITALIZARE pag 10
3.1.2.EXAMINAREA PARACLINICA pag 10
3.1.3.ASIGURAREA ALIMENTATIEI pag 12
3.2.ROLUL DELEGAT pag 12
3.2.1.EXAMINAREA CLINICA pag.12
3.2.2.ADMINISTRATIA MEDICAMENTELOR pag 13
3.3.DESCRIEREA A DOUA TEHNICI pag 13
3.3.1.TEHNICA RECOLTARII URINEI pag 13
3.3.2.PUNCTIE VENOASA pag. 14
Capitolul IV 
STUDIU DE CAZ
4.1.STUDIU DE CAZ pag.16
4.2 DESCRIEREA MANIFESTARILOR DE DEPENDENTA pag 17
4.2.1 CONDUITA DE URGENTA pag 18
4.2.2. ASIGURAREA CONDITIILOR DE MEDIU pag 18
4.2.3 ASIGURAREA CONDITIILOR DE IGIENA pag 18
4.2.4. INVESTIGATII EFECTUATE pag 18
4.2.5. TRATAMENT pag 19
4.3. GRILA DE DEPENDENTA pag 21
4.4 PLAN DE INGRIJIRE pag 23
4.5.EPICRIZA pag 30
BIBLIOGRAFIE pag 31


Extras din proiect Cum descarc?

Litiaza renala loveste mult mai frecvent in perioadele de bunastare ale istoriei. Barbatii sunt mai frecvent afectati decat femeile. Dieta are un rol hotarator in formarea calculilor de calciu si de acid uric, insa si predispozitia genetica este responsabila cu declansarea bolii.
Litiaza renala se caracterizeaza prin prezenta calculilor (pietrelor) la nivelul rinichilor. Calculii pot avea dimensiuni si structuri variate.
Cel mai des intalniti sunt formati din oxalat de calciu si din fosfat de calciu. Mai rari sunt cei din urati, acid uric, fosfat amoniacomagnezian.
Calculii ce contin calciul apar mai frecvent la barbati, de obicei incepand dupa 30 de ani. Multe persoane care au avut o piatra vor mai depista si altele (de obicei cam o piatra la 2-3 ani). 
Predispozitia spre calculii calcici se mosteneste. Calculii din acid uric se intalnesc mai frecvent tot la barbati, aproximativ jumatate dintre acesti pacienti avand si guta (cauzata de nivelul crescut al acidului uric in sange). Pietrele din fosfat amoniacomagnezian apar mai ales la femei, dupa infectii cu un microb numit Proteus; sunt calculi mari si periculosi.
CAPITOLUL 1
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI RENAL
1.1. Anatomia si fiziologia aparatului renal
Rinichiul - este un organ pereche parenchimatos situat retroperitoneal, la nivelul foselor lombare subdiafragmatice. In dezvoltarea sa ontogenetica, rinichiul se formeaza dintr-o portiune nefrogena a mezenterului, respectiv din coloane celulare numite nefroane, printr-o succesiune de etape ce constituie pronefrosul, mezonefrosul, si metanefrosul, acesta din urma va forma rinichiul definitiv. Rinichii nu se gasesc la aceeasi inaltime, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang din cauza ficatului. Polul superior al rinichiului stang se afla la nivelul vertebrei T11, iar polul inferior la nivelul vertebrei L4.
Rinichiul deplasat in jos din loja lui este un rinichi ptozat, iar cel dezvoltat si fixat in afara lojei, oprit in ascensiune este un rinichi ectopic. Ca o malformatie se poate intalni unirea celor doi rinichi prin polii lor superiori sau mai frecvent prin cei inferiori realizand ,,rinichiul in potcoava". Se pot intalni chiar mai multi rinichi sau doi situati unilaterali.
Rinichiul are forma de bob de fasole si prezinta:
- doua fete: anterioara si posterioara;
- doua margini, laterala convexa si mediala in care se infunda sinusul renal (in adancul lui se gaseste hilul renal);
- doi poli: unul superior si unul inferior, axul lor vertical fiind oblic in jos si in afara, iar cel transversal oblic inapoi si in afara.
Dimensiunea rinichilor este de regula 12x6x3 cm, greutate intre 120-200 gr si sunt de culoare rosie - bruna si au consistenta destul de ferma ca sa lase impresiuni pe splina si ficat.
Rinichiul este asezat in loja renala, delimitat anterior de peritoneul parietal si fascia prerenala, iar posterior de fascia retrorenala.
Loja renala intre rinichi si fascii este umpluta cu un strat de grasimi care formeaza capsula adipoasa perirenala Gerota, iar posterior intre fascia lui Zuckerkond si perete se afla o grasime formand capsula adipoasa pararenala.
Rinichii sunt fixati in lojele renale prin fascia renala, grasimea parirenala, presa abdominala, vasele pedicului renal, fascia retrocolica Toldt si peritoneu.
Datorita raporturilor cu diafragmul rinichii sunt mobili cu miscari respiratorii amplitudine 3-5 cm.
Raporturi
Rinichii sunt asezati cu partea posterioara pe peretele dorsal al trunchiului, alcatuit la acest nivel din muschi patratul lombelor, diafragm. Fata anterioara a rinichiului drept este in raport cu fata viscerala a ficatului, unghiul hepatic al colonului, colonul adiacent si portiunea descendenta a duodenului. Fata anterioara a rinichiului stang este in raport cu mezocolonul travers, splina, pancreasul, stomacul, colonul descendent si ansele intenstinului subtire. Polii superiori ai rinichilor sunt in raport cu glandele suprarenale.
CAPITOLUL 2
LITIAZA URINARA
2.1. Definitie
Litiaza renala este determinata de prezenta unor concretiuni calcare in basinet si caile urinare, ce se produc prin precipitarea si cristalizarea substantelor care se gasesc in mod normal in urina; prezenta calculilor este asimptotica in unele cazuri; cand exista tendinta de migrare apar crize dureroase pornind din regiunea lombara (regiunea salelor) spre radacina coapsei, urinari dese, urine rosii (care arata prezenta sangelui in urina). 
2.2 Etiologie
Calculii renali se formeaza atunci cand balanta intre apa, sarurile, mineralele si alte substante din urina se modifica. Modul in care aceasta balanta este modificata determina tipul de calcul care se formeaza. Cei mai multi calculi renali sunt formati din calciu si apar atunci cand nivelul acestuia in urina se modifica. 
Factorii care determina modificarea balantei urinare sunt:
- lipsa unui aport suficient de lichide (deshidratare): in aceasta situatie, sarurile, mineralele si alte substante din urina precipita si formeaza calculul; aceasta este cea mai frecventa cauza de litiaza renala
- afectiuni medicale: exista multe boli ce pot afecta balanta normala ducand astfel la formarea de calculi; persoanele care au o boala inflamatorie intestinala sau care au suferit interventii chirurgicale la nivelul intestinului, nu absorb normal grasimile de la acest nivel; aceste modificari interfera cu modul in care este metabolizat calciul si alte minerale ducand la aparitia litiazei renale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Asistentei in Ingrijirea Pacientului cu Litiaza Renala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!