Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Pacientilor cu Afectiunea Ciroza Hepatica de Etiologie Toxica

Extras din proiect Cum descarc?

Scurt istoric al afectiunii: 
Ciroza este definita de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca un proces difuz caracterizat prin fibroza si transformarea arhitecturii hepatice normale in noduli de regenerare cu disparitia organizarii lobulare normale. Ciroza este urmarea necrozei hepatocelulare si a inflamatiei, reprezentand stadiul final al tuturor afectiunilor hepatice cronice.Fibroza nu este sinonima cu ciroza. Fibroza fara ciroza poate apare in insuficienta cardiaca, in obstructiile cailor biliare, in afectiunile hepatice granulomatoase sau in fibroza hepatica congenitala. Nici formarea de noduli fara fibroza, asa cum se produce in hiperplazia nodulara regenerativa a ficatului, nu este ciroza.Modificarea structurala a ficatului interfereaza cu fluxul sanguin hepatic si functiile hepatocitare, determinand pe plan clinic manifestari de hipertensiune portala si insuficienta hepatica. 
Ciroza hepatica (CH) este o afectiune hepatica difuza, ireversibila, progresiva, in care tesutul hepatic sanatos este inlocuit de tesutul fibros. Pe masura ce se dezvolta ciroza, tesutul fibros inconjoara celulele hepatice normale, determinand aspectul nodular, care impiedica functionarea normala a ficatului.
In prezent, situatia din tara se atesta ca fiind grava din cauza cresterii continue a mortalitatii prin aceasta maladie. In localitatile rurale, mortalitatea prin CH se situeaza pe locul 3 printre cauzele de deces. Conform datelor statisticii oficiale, la 10.000 populatie adulta revin 290 persoane cu CH, cifra care depaseste de trei ori indicii similari din tarile Europei si ex-sovietice.
CAPITOLUL I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA FICATULUI
NOTIUNI DE ANATOMIE:
Ficatul uman este un organ de textura poroasa, fin, de culoare rosu-inchis maro. Este localizat in hipocondrul drept, sub cupola diafragmatica -- o foita de tesut muscular ce separa plamanii de organele abdominale. Carcasa cartilaginoasa a coastelor acopera ficatul, protejandu-l de leziuni. La un adult sanatos, ficatul cantareste in jur de 1.5 kg si masoara cca 15 cm. In ciuda multelor functii complexe pe care le indeplineste, ficatul este relativ simplu in structura. Este compus din 2 lobi inegali, stang si drept. Lobul drept fiind de cca 6 ori mai mare si prezinta atasati 2 lobi mai mici numiti: lobul cuadrat si caudat . 
Fiecare lob contine mii de unitatii numite lobule, care reprezinta constructiile componente ale ficatului. Lobulele sunt structurate pe sase-fete fiecare de 1 mm. Prin centrul fiecarei lobule trec capilare cu scurgere in vena hepatica care transporta sangele afara din ficat. Sute de celule hepatice de forma cubica, numite hepatocite, sunt aranjate in jurul lobulului venei centrale. Pe suprafata exterioara a fiecarui lobul se gasesc mase mici de sange,ducte, si artere care transporta fluide in afara si inauntrul. Pe masura ce ficatul isi face treaba,depozitele de nutrienti cresc, toxinele inlaturate si medicamentele eliberate in corp prin aceste vase. 
Spre deosebire de multe organe care au o singura rezerva de sange, ficatul primeste sange de la 2 surse: artera hepatica - care asigura sange bogat in O2de la inima - suplinind astfel, 25% din sangele ficatului; vena portala, care transporta sange prin tractul digestiv unde colecteaza agenti nutritivi pe masura ce mancarea este digerata, ii transporta in ficat pentru procesare sau o eventuala depozitare, este sursa a 75% din rezerva de sange bogat in O2 a ficatului.Vasele mici de sange ale arterei hepatice si ale venei portale se gasesc in jurul fiecarui lobul hepatic. Aceasta retea de vase sangvine este responsabila pentru cursul vast al sangelui prinficat:1.4litri / min. Sangele iese din ficat prin vena hepatica care apoi se varsa in inima.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Pacientilor cu Afectiunea Ciroza Hepatica de Etiologie Toxica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!