Rolul asistentei medicale în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat tip I

Cuprins proiect Cum descarc?

MOTIVATIA LUCRARII 1
Definitie, cauze, simptome 2
CAPITOLUL V. PLANUL DE INGRIJIRI 12
BIBLIOGRAFIE 43


Extras din proiect Cum descarc?

MOTIVATIA LUCRARII
A scrie despre sanatate este un act cultural, educational, fiindca sanatatea nu trebuie privita numai ca un dar al naturii, o calitate innascuta ci si in egala masura opera creatiei persoanei. Existenta omului nu poarte fi conceputa fara boli, de aceea preocuparea pentru asistenta bolnavului a fost si ramane una dintre telurile umanitare ale medicinei, iar educatia pentru sanatate este singura posibilitate la indemana celor ce vor sa traiasca sanatosi fara medicamente. 
In timpul efectuarii stagiului practic am acordat ingrijiri mai multor bolnavi cu diabet zaharat tip I si m-au impresionat in mod deosebit consecintele acestei boli, fapt pentru care am ales aceasta afectiune ca subiect pentru lucrarea de proiect.
Este unanim recunoscut ca educatia specifica a persoanelor cu diabet zaharat reprezinta o metoda terapeutica importanta in managementul complex al acestei patologii. Scopul primordial al educatiei terapeutice este cel de asigurare a controlului metabolic eficient, in vederea prevenirii complicatiilor acute, dar mai ales cronice si a cresterii sperantei de viata si a calitatii vietii. Prin educatia terapeutica se urmareste implicarea persoanelor in tratament prin investirea lor cu cunostinte si dezvoltarea de depinderi, atitudini care sa le permita auto-controlul, auto-observarea si capacitatea de decizie. Astfel se considera ca in determinismul vietii fiecarei persoane exista componente fizice, emotionale, sociale si spirituale ce interactioneaza dinamic si ca starea de sanatate este determinata de recunoasterea acestor componente. Fiinta umana are dreptul si responsabilitatea de a-si alege singura optiunile, in conditiile in care este informata. Transferul spre pacient a responsabilitatilor ingrijirii diabetului, antrenarea lui in aplicarea practica a cunostintelor teoretice, se realizeaza printr-un program de educatie structurat. Acest program presupune personal calificat, metode si continut verificate. Exista pe plan international o bogata experienta in acest sens, fiind binecunoscute programele educationale de ,,5 zile" sau ,,Survival Kit". Aplicabilitatea diverselor programe depinde de conditiile specifice locale. Pentru a fi eficient si aplicabil, programul trebuie adaptat posibilitatilor locale si structurat astfel incat sa realizeze o aderenta maxima a pacientilor. Tinand cont de posibilitatea ca programul educational prefigurat de educatori sa nu corespunda intru totul cu necesitatile si asteptarile pacientilor, respectiv cu opinia lor despre ,,ce este important de stiut" si ,,cum trebuie explicat", adaptarea si ajustarea metodelor si a continutului se bazeaza, alaturi de opinia personalului medical direct implicat in acest proces, pe opiniile beneficiarilor acestuia, respectiv a persoanelor cu diabet.
Trebuie sa convingem pe toti oamenii sa-si asume raspunderea sanatatii lor, prevenirea sa fie in mintea fiecaruia.
CAPITOLUL I. SIMPTOMELE AFECTIUNII
Definitie, cauze, simptome
Diabetul zaharat este o boala metabolica cronica cauzata de un deficit relativ sau absolut de insulina, care determina incapacitatea organismului de a utiliza glucidele ca sursa de energie. Este o boala metabolica de origine genetica sau dobandita, datorata tulburarii metabolismului glucidic si manifestandu-se prin glicemie crescuta peste normal (N=80-120 mg la 100 ml sange sau 60-115 mg%) si prezenta glicozuriei. Toate acestea se datoreaza hiposecretiei hormonului numit insulina sau a absentei secretiei, din diferite cauze. In esenta, diabetul este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste eficient.
Diabetul zaharat este o afectiune serioasa, care, netratata, poate crea complicatii majore ce pot pune viata in pericol.
Diabetul zaharat aparut in cursul sarcinii este numit diabet gestational. Dupa sarcina toleranta la glucoza se poate normaliza, de multe ori. In aceste cazuri recomandarile cuprind: mentinerea greutatii corporale recomandate, alimentatie echilibrata cu excluderea glucidelor simple si activitate fizica regulata. 
Cauzele pentru care diabetul zaharat reprezinta o boala grava, ridicand proble me de aspect social:
- este o boala cronica nevindecabila, in unele cazuri cu caracter ereditar (35 - 45 %);
- morbiditatea sa este in continua crestere, datorita prelungirii mediei de viata a acestor bolnavi, medicatiei administrate, depistarii precoce si ingrijirilor corecte. Morbiditatea diabetului zaharat in tara noastra, este de 3,1 % astazi, fata de 0,2 % in 1942. Putin frecvent la tineri (0,65 % intre 25 - 30 ani), fata de varstele inaintate, 3,8 % intre 41-55 ani, 7,3 % intre 55 - 60 de ani si 8,1 % intre 61 - 65 de ani;
- in evolutia sa au aparut elemente noi. Coma diabetica a scazut de la 83 % in epoca preinsulinica, la 1,2 % in 1972, fiind mai mult datorata indisciplinei bolna vului, decat posibilitatilor medicale. In schimb, complicatiile degenerative cronice au devenit principalele manifestari evolutive. Astfel, macroangiopatia si consecinta sa - ateroscleroza si complicatiile acesteia cerebrale cardiace si ale membrelor inferioare - ocupa principalul loc in tabloul clinic tardiv. Nu se poate ignora nici gravitatea complicatiilor microangiopatiei (glomeruloscleroza, retinopatia). Semnificativ pentru cele aratate este si faptul ca mortalitatea prin boli degenerative in diabetul zaharat a crescut de la 0 % inainte de descoperirea insulinei, la 73 % astazi. In acelasi sens pledeaza si frecventa retinopatiei care a crescut de 25 de ori la bolnavii cu diabet zaharat, fata de cei fara diabet;
- nota de gravitate a bolii este subliniata de faptul ca diabetul zaharat aparea la varste active (40 - 60 de ani). De aici decurge si aspectul social al bolii.
O glicemie normala nu exclude diabetul, pe nemancate este peste 120 mg% sau peste 160 mg% la o ora si peste 130% la 2 ore, impune diagnosticul de diabet zaharat la indivizii pana la 45 de ani. Dupa aceasta varsta valorile glicemiei sunt mai mari.


Fisiere în arhivă (1):

  • Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat tip I.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Medicina interna pentru cadre medii, Corneliu Borundel, 2009-2010, Editura ALL.
2. Boli metabolice, Dr. Aurel Popescu-Balcesti, 2002, Editura TRIUMF.
3. Diabetul si sindromul hipoglicemic - fapte, descoperiri si tratamente naturale, Agata M. Thrash, Calvin L. Thrash, Editia a III-a, revista Bucuresti: Alege viata publishing, 2005.
4. Revista medicala, Interiorul corpului uman, 2010, Editura DeAostini.
5. Medicatia antidiabetica, 1972, Editura Centrul Industrial Medical, Bacanu Gheorghe.
6. Diabetul zaharat, Micu Ion, Editura Medicala, Bucuresti, 1974.
7. Diabetul zaharat, mod de viata si tratament, Micu Ion, Editura Medicala, Bucuresti,1985.
8. Diagnosticul si tratamentul bolilor interne, (vol 1 si 2), Suteanu S., Editura Medicala, 
9. Ghid de nursing, Lucretia Titirica
10. Cartea asistentului medical (Tehnica ingrijirii bolnavului), Carol Mozes, Editia a V-a, Editura Medicala, Bucuresti, 1997


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!