Rolul kinetoterapiei în recuperarea luxației scapulo-humerală

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere .. 3
Motivatie . 4
Capitolul I- Cadrul teoretic al problemei studiate 5
I.1. Anatomia articulatiei scapulohumerale .. 5
I.2. Biomecanica articulatiei scapulohumerale 6
I.3. Luxatia scapulohumerala. Tablou clinic . 7
I.4. Rolul kinetoterapiei in recuperarea luxatiei scapulohumerale 7
Capitolul II- Material si metode ..9
II.1.Scopul si obiectivele cercetarii 9
II.2. Sarcinile si ipotezele cercetarii ...10
II.3. Ipoteza cercetarii .. 10
II.4. Metodologia cercetarii .. 12
II.5. Designul cercetarii 12
Capitolul III- Prezentarea si interpretarea datelor 15
Conculzii 16
Bibliografie 18


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Luxatia umarului este un traumatism foarte sever si des intalnit in clinicile de ortopedie. Afectiunea produce rupturi de ligamente si dislocari de capete osoase cu pierderea contactului partial sau total a oaselor din regiunea scapulo-humerala.
De cele mai multe ori, luxatiile la umar sunt cauzate de un traumatism violent, de exemplu o cadere, si mai rar de o miscare de rasucire fortata. Astfel, se produce deplasarea si alunecarea extremitatii osului intr-o parte, capul humeral iesind partial (subluxatie) sau complet (luxatie) din cavitatea glenoida a scapulei.
Luxatia de umar este des insotita de fractura capului humeral sau a cavitatii glenoide, cateodata de leziuni ale coafei muschilor rotatori si mai rar de leziunii ale arterei axilare.
Cei mai des afectati de luxatia umarului sunt atletii care practica sporturi ce implica contact violent cu adversarul, contre sau caderi accidentale pe suprafete dure sau neregulate. 
Foarte rar se intampla ca dislocarea sa apara in urma unui stres articular ce nu implica o lovitura in umar, ci doar o rasucire gresita sau o aruncare. Astfel de luxatii sunt cazuri izolate, fiind foarte probabil sa aiba ca si cauza laxitatea ligamentelor umarului. 
In cazul pacientilor ce nu fac sport, fie ca sunt tineri sau varstinici, luxatia la umar apare tot in urma unui contact dur cum ar fi de exemplu, un accident auto, o cazatura de la inaltime sau o alunecare pe gheata.
MOTIVATIE
Am ales acest domeniu al practicii medicale de recuperare , ca subiect al prezentarii lucrarii , pe de o parte din motive personale, datorita multitudinii de pacienti cu luxatie scapula-humerala pe care i-am intalnit de-a lungul timpului si pe de alta parte, datorita relativei banalizari ale acestui tip de luxatie, de cele mai multe ori neglijate sau tratate in comunitatea din care provin.
Motivul alegerii acestei teme reiese din dorinta de documentare asupra acestei afectiuni , o afectiuni pe care am intalnit-o la mai multe persoane din familie.
Kinetoterapie joaca un rol important deoarece calitatea vietii reprezinta evaluarea in ansamblu a individului, luand in considerare starea de bine asociata cu evenimentele sau conditiile influente in urma aplicarii unui tratament.
CAPITOLUL I
CADRUL TEORETIC AL PROBLEMEI STUDIATE
I.1. Anatomia articulatiei scapulo-humerale
Articulatia scapulo-humerala este articulatia de la nivelul umarului, care reprezinta jonctiunea intre membrul superior si trunchi. Este o articulatie foarte flexibila ce permite miscari de mare amplitudinte a bratelor in toate directiile.
Capul humeral cu forma sferica, neteda, reprezentand 2/3 dintr-o sfera. Acesta prezinta in partea mediala o suprafata articulara convexa, neteda prin care se articuleaza cu cavitatea glenoida a scapulei, cu forma ovalara, concava, cu axul mare vertical. Toata cavitatea glenoida se articuleaza doar cu 1/3 din capul humeral, ceea ce il confera articulatiei umarului cea mai mare libertate de miscare. In luxatiile umarului, labrumul este desprins odata cu capsula articulara si cu periostul, capul humeral intr-un buzunar format, anterior, din capsula si muschi si posterior de scapula. In luxatiile recidivante de umar, labrumul impreuna cu capsula articulara se reinsera la marginea cavitatii glenoide.
Articulatia este unita cu ajutorul capsulei articulare, care este un manson cilindric, fibros, lax, situat in jurul capetelor osoase, asigurand libertatea necesara miscarilor si indepartarea suprafetelor articulare cu cca 20 de mm. Este formata din fibre superficiale longitudinale si circulare mai profunde. 
Capsula porneste de la nivelul scapulei si se insera pe capul humerusului, astfel incat cei doi tuberculi humerali raman in afara cavitatii articulare. Partea inferioara a capsulei este subtire si laxa, aceasta zona generand o incidenta crescuta a luxatiilor antero-inferioare de umar. Deasupra capsulei se gaseste muschiul supraspinos, anterior muschiul subscapular, posterior muschii infraspinos si rotund mic. Practic in jurul ei se gaseste coafa rotatorie.


Fisiere în arhivă (1):

  • Rolul kinetoterapiei in recuperarea luxatiei scapulo-humerala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.ortopedie-arcalife.ro/luxatie-umar.html
-  https://www.ortopedie-arcalife.ro/luxatie-umar.html
-  http://www.kinetikmed.ro/Lista-tratamente-de-recuperare/tratamentuluxatie-de-umar.html
-  Conf. univ. dr. NENCIU G. ,2012, Biomecanica, Bucuresti, EDITURA FUNDATIEI ROMANIA DE MAINE


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!