Vinul

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 35 în total
Mărime: 2.11MB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Prodan
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1.Istoric
  2. 2.Vinul este un aliment
  3. 3.Vinul ne da forta?
  4. 4.Vinul inseamna ,totusi,energie!
  5. 5.Vinul si regimul
  6. 6.”Paradoxul francez”
  7. 7.Tipuri de vin
  8. 8.Unde bem cel mai bun vin din lume?
  9. 9.Bibliografie

Extras din proiect

1.ISTORIC

Existenţa vinului de mii de ani a fost adesea confirmata.În cele mai recente studii,unul dintre primele certificate in vinificatie a fost descoperit în Iran,la nord de munţii Zagros.André Tchernia, arheolog şi unul dintre cei mai buni specialisti în vinuri din antichitate,raportează: "rămâne un reziduu de gălbuie depus pe peretele unui borcan neolitic”.Acea substanta galbuie s-a dovedit a fi un amestec de acid tartric şi de răşină. Acesta ar fi,în acelaşi timp,vinul şi procesul de vinificatie cel mai vechi documentat.

Siturile neologice in epoca bronzului timpuriu unde au fost practicate viticultura si cresterea maslinilor

Egiptul este cea dintai tara din bazinul mediteranean care a cultivat vita-de-vie.Gasim de altmiteri numeroase marturii in acest sens in basoreliefuri.Dar consumul vinului,era,se pare,limitat,pentru ca,dat fiind caracterul lui sacru,era folosit in principal la ceremoniile religioase(vin funerar).Vinul era baut,de fapt,doar de catre demnitarii religiosi sau politici.Faraonul bea vin,dar prefera berea,bautura supusilor lui.

In Grecia se bea vin in mod curent.In a 3 a faza a cinei,”symposion”,nu se mananca practic nimic,doar cativa biscuiti si fructe uscate,dar unde,in schimb se bea vin.Aici iau parte numai barbatii,iar vinul se bea conform unui ritual special;fiecare bea o inghititura de vin pur,apoi varsa cateva picaturi pe posea invocand numele zeului Dyonisos,zeul vinului.

La romani, vinul este o bautura de elita:sclavii si soldatii simpli au dreptul doar la un soi de posirca,un amestec de vin,otet si apa.Acesta este motivul pt care Iisus pe cruce a trebuit sa se multumeasca cu un burete imbibat in otet pt a si potoli setea:gestul centurionului nu are nimic jignitor fiindca,in fapt,el ii da lui Hristos ca sa se racoreasca bautura obisnuita a soldatului roman.Romanii beau multe vinuri aromatizate,folosite pe scara larga si la gatit,dupa cum atesta numeroasele retete ale celebrului bucatar Apicius.

Basorelief care atesta cultivarea vitei-de-vie

2.Vinul este un aliment

Un aliment este o substanta comestibila care contine macro- si micronutrienti capabili sa contribuie la nevoile de hrana ale organismului uman.in urma acestei definitii,se poate spune ca vinul este un aliment,deoarece contine macronutrienti(glucide,unele proteine)care produc energie si micronutrienti(saruri minerale,oligoelemente si chiar vitamine).

Stim ca pentru a cunoaste valoare nutritionala a unui aliment,se studiaza compozitia sa chimica la suta de grame,dar in ceea ce priveste vinul este indicat sa se faca analiza pentru un litru,care va fi apoi impartit la 3 sau la 2 pentru a se vedea compozitia la 33 sau 55 cl.

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Vinul licoros de la istoric până la tehnicile de elaborare ale acestuia

Vinurile speciale se obţin prin aplicarea unor tehnologii specifice, care includ o serie de practici oenologice suplimentare faţă de cele folosite...

Obținerea vinului materie primă pentru spumante din soiul de struguri Chardonnay

1.1 Tema proiectului Denumirea obiectivului proiectat Se proiectează o secţie de prelucrare a strugurilor pentru obţinerea vinului materie primă...

Tehnologia de Fabricare a Vinului Roșu

MEMORIU JUSTIFICATIV Obiectivul lucrarii este prezentarea tehnologiei de obţinere a vinului rosu prin procedeul clasic de macerare-fermentare pe...

Fundamentarea și Realizarea Veniturilor Bugetare la SC Basarom Vin SRL

CAP. I. ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONALITATE LA S.C. BASAROM VIN S.R.L 1.1. Scurt istoric S.C. BASAROMVIN S.R.L este infiinţatǎ din anul 2006, in...

Tehnologii Generale în Industria Vinului

1. INTRODUCERE Vinul este o băutură alcoolică ( cu o concentratie cuprinsă între 7 şi 16% alcool etilic ) obţinută prin fermentarea mustului de...

Piața Vinului

Introducere "Vinurile noastre sunt un miracol care se repeta si care ne arata legatura dintre natura, sol, clima, misterul vitei de vie si cel al...

Tehnologia de Obținere a Vinului Alb Demidulce

1. Tehnologia vinului 1.1 Noţiuni generale despre oenologie Tehnologia vinului sau oenologia este ştiinta care se ocupă cu studiul proceselor...

Implementarea HACCP în Industria Vinului Spumant

I INTRODUCERE - Importanţa vinului spumant Vinul este băutura obsinută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parsială a strugurilor...

Ai nevoie de altceva?