Analiza Calitatii Senzoriale a Laptelui

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere. Motivarea alegerii
Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor. In toate scrierile vechi ce se refera la conditiile de viata ale popoarelor care au trait cu mii de ani inaintea erei noastre in Europa, in zona Marii Mediterane cunosteau laptele pe care il consumau ca atare si sub forma de produse, in special branzeturi. In lucrarea sa ,,Zece mii de ani de productie de lapte" Michel Roblin arata ca europenii de pe malurile Visteilei si ale Niprului, stramosi ai latinilor si germanilor, cunosteau deja laptele animal. Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana diferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni, greci si romani. Kosikouwski considera zona orasului Roma ca locul de formare a mai multor varietati de branzeturi, care s-au raspandit treptat in numeroase tari europene. Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie si bivolita.
Principala motivatie pentru care am ales sa analizam laptele a fost aceea ca este alimentul cel mai frecvent consumat de om si animale inca din cele mai vechi timpuri. Este hrana de baza a copiilor nou-nascuti si a puilor de animale care ii ajuta sa se dezvolte si sa creasca. Laptele cel mai bun este acela proaspat muls de la animale, deoarece contine multe vitamine, in special calciu care impiedica infectiile sau intoxicatiile ce pot aparea in organismul uman.
Pe de alta parte, este alimentul cel mai complex si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza si in nutritia omului. Laptele este denumit si ,,Sangele Alb" prin valoarea sa hranitoare. Are peste o suta de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizi necesari cresterii si mentinerii sanatatii. Grasimea, in afara de rolul ei energetic, constituie si la formarea rezervelor de grasime in organism. Vitaminele continute in proportii apreciabile ridica valoarea nutritiva a laptelui. Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate. Atat laptele cat si produsele lactice maresc rezistenta organismelor fata de infectii si intoxicatii, ridicand nivelul de sanatate a populatiei.
Cap.I. Caracterizarea generala a produsului
1. Clasificare
Compozitia laptelui variaza mult intre diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, contine multa lactoza, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vaca contine mai putin zahar si mai multa grasime. Laptele de vaca este compus din 3,5% grasime, 8,5% solide din lapte si 88% apa. Proteina principala (80%) este caseina. In compozitia laptelui intra in primul rand cazeina, lactalbumina si lactoglobulina, proteine superioare din punct de vedere biologic. Acestea contin aminoacizi esentiali, indispensabili, in proportii apropiate celor necesare omului, avand cea mai mare eficienta in favorizarea cresterii. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli si cai este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei dupa pasteurizare, fie procesat in produse lactate precum smantana, unt, iaurt, inghetata sau branza.
Clasificarea laptelui dupa compozitie:
- integral - din care nu s-a scos si nu s-a adaugat vreunul din componentii sai
- smantanit - caruia i s-a extras grasimea prin smantanire naturala sau mecanica
- partial smantanit - din care s-a scos numai o parte din grasimea laptelui integral.
Dupa procedeele de tratare la care este supus poate fi: 
- crud - nesupus incalzirii, pasteurizarii sau fierberii
- pasteurizat - prin incalzire un anumit timp in aparate speciale la 63-95 o C si racit apoi brusc la 4-6 o C 
-sterilizat - laptele este supus unui tratament mecanic pentru faramitarea si raspandirea globulelor de grasime in masa laptelui
- lapte concentrat - este obtinut prin eliminarea a doua treimi din apa
- laptele praf - se obtine prin urcarea laptelui concentrat in instalatii speciale, reducandu-se apa la numai 3-5% .
Compozitia laptelui se mai caracterizeaza printr-o structura si compozitie complexa, componentele principale fiind urmatoarele: apa (87,5%), substanta grasa (3,5%), substanta uscata (12,5%), steride, gliceride (lactoza, 4,5%), substanta negrasa (cazeina 2,8%, lactoalbumina, lactoglobulina), substante neproteice( amide, uree), saruri minerale (0,7%), vitamine(A, B1, B2, C, PP), enzime (peroxidaza, catalaza, reductaza, amilaza, lipaza), gaze dizolvate (O2, N2, CO2).
2. Etapele obtinerii
Unul din standardele impuse de Uniunea Europeana in ce priveste produsele lactate este trasabilitatea drumului complet parcurs de fiecare din produse. Asta inseamna ca fiecare cutie de lapte a fost monitorizata in fiecare etapa al drumului, de la colectare, si pana la asezarea in raft, si acest drum al laptelui poate fi reconstituit pentru fiecare produs individual. 
Drumul laptelui incepe la ferma, construita special pentru a asigura un control complet asupra colectarii laptelui. Aici vacile de la care se colecteaza laptele beneficiaza de conditii optime pentru a asigura o materie prima de cea mai buna calitate. Mulsul este tehnologizat, iar incepand de aici intregul drum al laptelui este inchis, adica laptele nu intra in contact cu mediul exterior in nici un moment, de la colectare, pana in momentul in care sunt achizitionate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Calitatii Senzoriale a Laptelui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!