Analiza Iaurtului

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
1. Caracterizarea merceologica a produsului 2
Prezentarea produsului 2
Importanta in alimentatie a produsului 4
Materii prime utilizate in obtinerea produsului 7
Procesul tehnologic 8
Caracteristicile de calitate ale produsului 10
Valoarea nutritiva a produsului 12
Ambalare , transport , depozitare 13
Garantarea calitatii 13
Etichetare 14
2. Piata produsului 16
Sortiment existent pe piata 16
Date privind consumul 19
Concluzii 20
Bibliografie 21


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere 
Iaurtul este un produs pe baza de lapte care sufera unele transformari datorita actiunii unor microorganisme speciale avind proprietatea de coagulare a proteinelor. Chiar daca aportul caloric este scazut, iaurtul este relativ bogat in proteine. Imbogatit cu piper, condimente, verdeata si alte ingrediente de sos hipocalorice, iaurtul poate inlocui mult mai bine uleiul sau maioneza pentru salate. Daca tineti un regim este mai bine sa consumati iaurturile naturale decit cele aromatizate sau cele cu fructe, al caror aport de zahar nu este de neglijat. Asadar, iaurtul este bine venit in regimurile alimentare sau in dietele pentru slabit.
Piata produselor lactate poate constitui un exemplu in privinta consumului de iaurt din ce in ce mai ridicat la noi in tara. Iaurtul este considerat alimentul sanatos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajuta la prelungirea vietii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului.
Poate fi mancat ca atare, amestecat cu cereale sau ca supliment pentru sosuri. Pe piata exista foarte multe sortimente de iaurturi: alaturi de cel traditional putem gasi iaurturi degresate, tot mai mult intalnite in ultimii ani, o data cu cresterea numarului de persoane supraponderale care vor sa dea jos kilogramele in plus si iaurturile inghetate, care castiga teren in defavoarea inghetatei traditionale. De asemenea, putem gasi iaurturi cu fructe sau aromate, dar acestea nu sant la fel de sanatoase precum cele naturale si nici nu sunt indicate persoanelor care urmeaza cure de slabire.
1. Caracterizarea merceologica a produsului
Prezenterea produsului
Iaurtul isi are originea in Asia sau in Europa de est si a aparut ca raspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele cateva ore care urmau mulsului. Astfel a inceput aventura descoperirii nenumaratelor avantaje nutritionale si medicale pe care le detine. Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperita absolut din intamplare. Cuvantul iaurt, care vine din limba turca, youghurmak insemnand "a ingrosa", este utilizat in mod curent, atat in America de Nord-yoghurt, cat si in Europa si desemneaza versiunea moderna a laptelui prins de altadata.
In societatea moderna, omul este asaltat in fiecare zi de ritmul cotidian impus de schimbarile tot mai dese intervenite in evolutia societatii. Poluarea, stresul, intensele solicitari 
zilnice conduc inevitabil la o scadere a rezistentei organismului, acesta fiind tot mai expus si mai vulnerabil. Astfel, inevitabil, apar intrebari referitoare la mentinerea sanatatii si protejarea organismului. 
Iaurtul este unul dintre produsele lactate cu un continut ridicat de calciu, de aceea ar trebui consumat in fiecare zi. Este recomandat tuturor persoanelor, in special celor la care osteoporoza incepe sa isi faca simtita prezenta. Iaurtul este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Orice fel de lapte poate fi folosit pentru a produce iaurt, dar in ziua de azi, laptele de vaca este cel mai des folosit. Iaurtul are o textura ca un gel si un gust putin acrisor din cauza fermentarii zaharului din lapte (lactoza) in acid lactic. 
Iaurtul este un produs lactat acid si este privit ca fiind alimentul cel mai sanatos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajuta la prelungirea vietii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Multi il consuma drept adjuvant al digestiei. Ajuta la redobandirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completa si la o valorificare mai buna a alimentelor bogate in fibre. Iaurtul nu e o "revelatie" a secolului nostru. Cu mii de ani in urma, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu si constituia un aliment de baza. Efectele sale benefice in vindecarea diverselor boli intestinale l-au facut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut ramane secret.
Unele persoane prefera iaurturile degresate, altele - pe cele grase, din lapte integral. Despre acestea, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi afirma ca sunt la fel de sanatoase, insa persoanele care au activitate fizica intensa si un consum energetic ridicat ar fi bine sa consume iaurturi nedegresate. Pentru un plus de sanatate, in salatele de legume este bine sa adaugam iaurt natural in loc de maioneza. "Nu recomand insa iaurturile indulcite, fie cu zaharoza, fie cu glucoza sau cu edulcoranti. Acestea nu pot fi denumite iaurturi. Conform definitiei, un iaurt natural nu trebuie sa contina zaharuri adaugate"
Nutritionistii recomanda spre consum iaurturile naturale, in care nu s-au adaugat bucati de fructe sau arome. Fructele folosite in aceste produse sunt conservate sau uscate inainte de utilizare, iar aromele pot fi si artificiale. Putem insa consuma iaurt natural in care sa adaugam bucati de fructe proaspete. 
De beneficiile iaurtului ne putem bucura si daca il consumam cu cereale integrale, cu fulgi de grau sau de ovaz natural. Daca insa cerealele sunt acoperite cu ciocolata, cu caramel, mai contin si zahar sau coloranti, fructe uscate sau conservate, atunci proprietatile acestui produs se pierd.
Importanta in alimentatie a produsului
Caracterul usor acid al iaurtului confera o agreabila senzatie de prospetime, reducand in acelasi timp fabricarea acidului clorhidric in stomac. Bogat in proteine digerabile, sarac in calorii si in colesterol, iaurtul contine o mare cantitate de minerale si vitamine, ceea ce il face recomandat pentru dieta sanatoasa incepind cu dezvoltarea copiilor pina la perioadele se sarcina ale viitoarelor mame si ajungind la persoanele de virsta a treia. 
Iaurtul contine toate elementele nutritive ale laptelui dar sub forma mai usor asimilabila. Cazeina se gaseste sub forma unei suspensii, iar lactoza este fermentata si transformata in acid lactic. Iaurtul stabileste conditii normale in organism, regleaza functiile intestinale, luptand contra lipsei de tonicitate, a constipatiei si a diareei. Acidul lactic din iaurt creeaza in intestin un mediu neprielnic microbilor de putrefactie si completeaza actiunea acidului clorhidric, cand aceasta nu este suficient pentru o digestia normala. Asupra copiilor mici cu eczeme si infectii intestinale, iaurtul are o deosebita actiune terapeutica, mai ales vara. Continand o cantitate redusa de lactoza, iaurtul poate fi folosit si in alimentatia diabeticelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Iaurtului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!