Apa Minerala

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Apa este una dintre cele mai raspandite substante din natura, mai ales in stare lichida, forma in care acopera mai mult de 2/3 din suprafata globului terestru, alcatuind apele de suprafata.
Inca din cele mai vechi timpuri apa a reprezentat un factor indispensabil organismului uman, acesta fiind alcatuit in proportie de pana la 70% din apa. Aceasta substanta joaca un rol exceptional in organism, nu numai ca parte componenta a celulelor si tesuturilor organismului, dar si ca mediu in care au loc toate procesele chimice legate de activitatea biologica a organismului. [2]
Apa se ascunde in aproape toate materialele. Nu dispare - prin mod natural.Formeaza fizionomia pamantului nostru, inunda regiuni intregi, inabuseste, napadeste, dar totusi este cel mai important aliment al nostru - in cel mai concret inteles al cuvantului. Apa este un element ancestral miraculos, elixirul nostru de viata. Trebuie sa-l bem, sa alimentam cu combustibil spiritul si sufletul nostru. Multilateralitatea si posibilitatile de utilizare ale apei nu pot fi inlocuite si au o valoare inestimabila.
Necesarul zilnic de apa al omului este de aproximativ 1,5 - 2 litri, consumata ca atare, dar mai sunt si necesitatile igienice gospodaresti, publice si de domeniul activitatilor economice. [2]
In conditii naturale, apa nu se intalneste niciodata in stare pura, avand intotdeauna in ea substante chimice anorganice si organice dizolvate sau in suspensie.
Apa, ca element primordial in sanatatea organismelor, apa ca substanta buna de baut 
(apa potabila), mai ales apa ca si produs alimentar, apa minerala, este prezentata in urmatoarele 3 capitole, structurate si ele pe mai multe subcapitole, care cuprind: 
tratarea apei minerale ca si element foarte important pentru organism, substantele din compozitia apei minerale, prezentarea caracteristicilor de calitate a apei minerale. Sunt doar cateva dintre subiectele tratate in prezenta lucrare.
Studierea produsului alimentar prezentat in aceasta lucrare, si anume, apa minerala, il va determina pe cititor sa dea o mai mare importanta sanatatii organismului sau, va afla multitudinea de beneficii care ii sunt oferite de consumul apei minerale, si de ce nu, se va incadra intr-o anumita categorie de consumatori.
Lucrarea a fost relizata in speranta ca va starni interesul consumatorilor, ca le va schimba viziunea asupra stilului alimentar si asupra importantei apei in functionarea foarte buna a organismului.
Capitolul 1
CALITATEA MATERIEI PRIME
1.1. Compozitia chimica a materiei prime
Apele minerale se obtin prin captarea izvoarelor subterane, prelucrarea preliminara si imbutelierea si poarta denumirea izvorului din care provin.
Apele minerale naturale provin din izvoare aprobate pentru acest scop, care sunt controlate periodic, cel putin o data pe an, de catre Organele Ministerului Sanatatii. [2]
Din punct de vedere al utilizarii, apele minerale se impart in doua categorii:
ape minerale de masa si ape minerale medicinale.
a) Ape minerale de masa - au si ele proprietati terapeutice, dar se caracterizeaza printr-o mineralizare totala mai scazuta (cca. 6 g/l), printr-un continut mai mare de dioxid de carbon si prin caracteristici organoleptice care le fac direct consumabile, apropiate si chiar superioare apei potabile.
b) Ape minerale medicinale - au o mineralizatie ridicata, pana la 15 g/l, continut mai redus de dioxid de carbon (sub 1200 mg/l), miros si gust specifice, imprimate de substante continute ( hidrogen sulfurat, ioduri, bromuri si alte saruri). [3]
Izvoare de ape minerale:
Oras situat in nord-estul Romaniei (judetul Harghita),in depresiunea intramontana cu acelasi nume din Carpatii Orientali, Borsec , este inconjurata de Muntii Bistritei , Calimani , Giurgiu, Ceahlau, altitudine 900 m .
Aceste ape sunt cunoscute pentru efectul lor benefic inca din a duoa jumatate a secolului al XVI-lea. Efectele terapeutice ale acestor izvoare de ape minerale au fost recunoscute pe plan international. Statiunea Borsec este recomandata in tratamentul bolilor cardiovasculare, al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow), dischinezie biliara, boli digestive (gastrita cronica hipoacida constipatie cronica), colicistita cronica necalcaroasa, tulburari renale si ale aparatului urinar , nevroza astenica , boli dermatologice, metabloice si de nutritie.
Zacamantul mineral Borsec are o apa bicarbonata, calcica, magneziana, cu o mineralizatie totala de 6873 mg/l, precum si cu un continut foarte redus de fier. Apele minerale carbogazoase sunt acumulate in calcarele cristalino-dolomitice prinse intre sisturile cristaline care predomina in zona. Prin fisurile si golurile carstice ale calcarelor , apele subterane au o circulatie turbulenta, ceea ce favorizeaza solubilitatea mai accentuata a bicarbonatilor .Continutul in CO2 este obtinut de apele subterane pe tot parcursul circulatiei lor .
Apa minerala Borsec este produsa si imbuteliata in Romania de catre Romanqua Group S.A.Borsec, Fabrica Regina Apelor Minerale -Borsec. 
In tabelul 1.1. este prezentata analiza chimica a acestei ape minerale.
Tabel 1.1
Analiza chimica a apei minerale Borsec
ANIONI mg/dm3 CATIONI Mg/dm3
Cl- 31,78 Na+ 81,50
SO42- 56,38 Ca2+ 327,47
CO2 min 2500 Mg2+ 103,66
Reziduu sec la 1800c 1415


Fisiere in arhiva (1):

  • Apa Minerala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!