Calitatea Oualor Proaspete

Extras din proiect Cum descarc?

DEFINIREA SI OBTINEREA OUALOR PROASPETE
Oul reprezinta un aliment deosebit de valoros pentru hrana omului datorita imbogatiei lui in factori nutritivi indispensabil organismului.
Conceptul de oua se recunoaste pentru oul provenit de la gaina.
Pentru celelalte tipuri de oua se prezinta si denumirea pasarei ( ou de rata ; ou de gasca ; ou de bibilica ; ou de curca etc.)
Sub denumirea de oua se comercializeaza oule de gaina; mai sunt consumate, pe scara mai restransa, si oule de rata, de gasca, de curca, diferentiate prin marime si prin proportia diverselor componente.
Necesarul de oua proaspete pentru consumul populatiei este asigurat de intreprinderi care dispun de conditi de cresterea pasarilor pentru carne, precum si a unor rase mari producatoare de oua. S-au obtinut si rase de pasari hibrizi denumite Alb si Rosu care dau producti mari de ou capabile sa asigure un consum permanent cu acest aliment in tot timpul anului. Pentru consumul industrial, necesarul de ou este asigurat prin crearea de fabrici capbile sa produca prin deshidratera.
Oul de gaina are, in general, o greutate cuprinsa intr 36-70g si 8 se compune din trei parti principale anatomice: coaja, albusul si galbenusul. 
CLASIFICAREA OUALELOR IN FUNCTIE DE CALITATE
Tabel 1.
Clase de marime Greutate minima Greutatea medie din ambalaj
Speciale 65 66
Mari 60 61
Standard 55 57
Obisnuite 50 52
Mici 45 47
Foarte mici 40 42
Exportul de oua se face pe baza standerdelor internationale sau al caietului de sarcinii al importatorului, admitandu-se numai oua foarte proaspete si proaspete,din primele 4 categorii (speciale,mari,standard,obisnuite).
FACTORII DE VARIATIE AL COMPOZITIEI OUALOR
Variatia compozitiei oualor ca structura si constituienti chimici este determinate de mai multi factori endogeni si exogeni.
Modificarile de structura si de compozitie chimica a oualor se intrepatrund,de aceea ele nu pot fi tratate separate,ci in interdepententa lor.
Constituentii chimici ai oualor se pot impartii in doua grupe mari,respective in:
grupa I - constituenti chimici putin variabili sau invariabili , cum sunt : apa,proteinele si aminoacizii liberi,lipide etc.In concluzie, acesti constituenti sunt constanti sau relative constanti, nefiind influentati de conditiile de crestere si in special de tipul de alimentatie.
grupa II-a - constituenti chimici care variaza in functie de natura nutreturilor consummate. ex.: oligoelementele,vitaminele si acizii grasi ai lipidelor.
Trebuie specificat ca variatia raportului in greutate a albusului fata de galbenus determina modificarii ale concentratiei in microconstituenti.
Principalii factorii de variatie ai compozitiei oualor, sunt considerati a fi urmatorii:
- greutatea oualor si varsta pasarii la inceputul ouatului.
Greutatea oualor creste odata cu varsta pasarii, in general primul ou cantareste 75% din greutatea maxima a unui ou, obtinut la varsta matura a pasarii.Pasarile care incep ouatul prea timpuriu produc oua mai mici un timp mai indelungat.
Odata cu cresterea greutatii oualor au loc modificarii in compozitia acestora cum ar fi:


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Oualor Proaspete.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!