Caracteristica Merceologica a Untului

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Caracteristica merceologica a produsului " Unt"
Untul este definit ca "un produs gras derivat exclusiv din lapte" care trebuie sa contina minim 80% in greutate materie grasa si cel mult 2% in greutate substanta uscata negrasa provenind din lapte (potrivit normei FAO/OSIM). In conformitate cu aceeasi norma sunt autorizati ca aditivi pentru unt: clorura de sodiu; culturile de microorganisme lactice; coloranti vegetali. Materia prima pentru fabricarea untului este smantana care se prezinta sub forma unei emulsii de grasime in plasma.
Importanta in alimentatie
Untul este un aliment bogat in energie si substante nutritive obtinut din smantana pasteurizata, fermentata in prezenta culturilor de bacterii lactice selectionate, fara adaos de coloranti sau conservanti, fiind un produs absolut natural.
Compozitia untului este in principal reprezentata de grasimi 80-82%, apa 15,6-17,6%, proteine, calciu si fosfor (cam 1,2%). 
Pe langa faptul ca untul este un aliment natural, acesta reprezinta o sursa bogata si usor asimilabila de vitamina A, necesara imbunatatirii vederii si sanatatii sistemului endrocin, dar si de vitaminele E, K si D. De asemenea, acest aliment este bogat in minerale, in special seleniu, care este un puternic antioxidant, arma redutabila impotriva radicalilor liberi responsabili ai fenomenului de imbatranire. Procentual, untul contine mai mult seleniu decat cerealele sau usturoiul.
Untul mai furnizeaza organismului si iod, element atat de necesar la buna functionare a glandei tiroide. Alaturi de o cantitate apreciabila de acid butiric necesar colonului, un alt acid gras din unt este acidul lauric o substanta puternic antimicrobiana si antifungica; contine si alti acizi grasi, care ofera protectie impotriva cancerului. 
Untul de vaca, in special cel obtinut primavara si vara de la animalele hranite cu furaje verzi, are un continut mai ridicat de acizi grasi nesaturati, apropiindu-se de compozitia grasimilor vegetale, fapt cel face recomandat in alimentatia copiilor si covalescentilor. Untul se caracterizeaza si printr-o valoare energetica mare ceea ce il indica in alimentatia celor care presteaza munci intense si a sportivilor. Valoarea energetica a untului este de circa 7600 Kcal/Kg.
O consecinta negativa a untului este aceea ca contine atat acizii grasi saturati cat si acizii grasi nesaturati de tip trans care cresc nivelul de colesterol si LDL colesterol. 
1.2 Valoarea nutritiva si compozitia chimica
Valoarea nutritiva a untului este data de compozitia sa si de natura substantelor
constitutive.Componenta cea mai importanta este grasimea, care provine din lapte:
aceasta se remarca printr-o mare varietate acizi grasi (peste 150), precum si prin proportia
ridicata a acizilor grasi cu molecula mica, mai usor de asimilat. Grasimea laptelui este
usor digestibila atat datorita continutului ridicat de acid oleic, acidul gras cel mai absorbit
in organism, precum si concentratiile reduse de acid stearic cu absorbtia cea mai dificila.
Dintre acizii grasi polinesaturati se remarca acidul linoleic si acidul arahidonic, primul
esential pentru sugari, iar al doilea cu rol asemanator unei provitamine.Punctul de topire
scazut al grasimii laptelui (aprox. 30 oC), care o mentine lichida la temperatura corpului,
favorizeaza o buna digestibilitate. Ingerat in cantitati moderate, untul este absorbit
aproape integral in timpul digestiei, fiind tolerat bine chiar de catre hepatici. Substanta
uscata negrasa din unt reprezinta max. 2% si este reprezentata de lactoza (0,1-0,3%), acid
lactic (0,15%), substante azotoase (0,2-0,8%), saruri (0,1%) si vitaminle A, D, B2, C 
Prin compozithia sa, untul este un valoros produs alimentar. O portie zilnica de 50 grame
unt, poate asigura, la adult 15% din consumul energetic oi 20-50% din nevoia de vitamina
A oi 15% de vitamina D.
Pe langa faptul ca untul este un aliment natural, acesta reprezinta o sursa bogata si
usor asimilabila de vitamina A, necesara imbunatatirii vederii si sanatatii sistemului
endrocin, dar si de vitaminele E, K si D. De asemenea, acest aliment este bogat in
minerale, in special seleniu, care este un puternic antioxidant - arma redutabila impotriva
radicalilor liberi responsabili ai fenomenului de imbatranire. Procentual, untul contine
mai mult selenium decit cerealele sau usturoiu.
Untul mai furnizeaza organismului si iod, element atat de necesar la buna functionare a
glandei tiroide. Alaturi de o cantitate apreciabila de acid butiric - necesar colonului, un
alt acid gras din unt este acidul lauric - o substanta puternic antimicrobiana si
antifungica; contine si alti acizi grasi, care ofera protectie impotriva cancerului. Apa din
compozitia lui este fin dispersata astfel incat aspectul este uniform si uscat.
1.3 Materii prime si auxiliare utilizate in productie
Materia prima pentru obtinerea untului este smantana pasteurizata provenita din
laptele de vaca cu continut de grasime de 30-40%. Untul este un amestec plastic, format
din grasime si substante negrase, care se obtine prin tratamente termice si mecanice ale
smantanii in urma carora emulsia de tip grasime in apa (in smantana) trece in emulsie de
tip apa in grasime (in unt). Materia prima utilizata este fie smantana provenita din lapte
de vaca, fie din zerul rezultat la fabricarea branzeturilor, precum si grasimea
vegetala(plantol) sau margarina folosite in unele amestecuri.
Untul trebuie procesat la cele mai inalte standarde de igiena, in fabrici de
procesare aprobate conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 853/2004.
Toate smantanile folosite in fabricile de lapte trebuie sa fie pasteurizate. Smantana
este pasteurizata dupa cum urmeaza:
a) la o temperatura nu mai mica de 63o C si tinuta la aceasta temperatura nu mai putin de
30 minute;
b) la o temperatura nu mai mica de 70o C si tinuta la aceasta temperatura nu mai putin de
15 secunde;
c) la alte temperaturi pentru alte perioade pentru a avea ca efect eliminarea organismelor
patologice vegetative din smantana.
Laptele utilizat la fabricarea untului trebuie sa provina de la animale sanatoase,
din gospodarii inregistrate in modul stabilit si regulat supuse controlului de Serviciul
sanitar veterinar de stat, se achizitioneaza numai in baza actelor in forma scrisa, ce
confirma siguranta alimentara si calitatea lui, conform legislatiei in vigoare.
In functie de caracteristicile organoleptice si fizico-chimice, smantana pentru
unt se sorteaza in : calitatea I, destinata pentru unt cu durata lunga de depozitare, unt
superior si calitatea a- II- a, utilizabila la fabricarea untului de masa pentru consum.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristica Merceologica a Untului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!