Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3136
Mărime: 24.40KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. CAP. 1 DEFINIREA ŞI OBŢINEREA VINURILOR SPECIALE 3
  2. CAP. 2 PREZENTAREA SORTIMENTULUI 5
  3. CAP. 3 CARACTERISTICILE DE CALITATE ALE VINURILOR
  4. SPECIALE 8
  5. CAP. 4 AMBALAREA ŞI ETICHETAREA VINURILOR SPECIALE 12
  6. CAP. 5 TERMENE DE VALABILITATE ŞI CONDIŢII DE PĂSTRARE 14

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

DEFINIREA ŞI OBŢINEREA VINURILOR SPECIALE

Vinurile sunt băuturi ce se obţin prin fermentaţia alcoolică a mustului obţinut din struguri, fructele viţei de vie (Vitis vinifera). Definiţia dată vinului de Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului este următoarea: „Băutura obţinută pe calea fermentării spirtoase integrale sau parţiale a mustului de struguri".

Vinurile speciale formează o grupă destul de largă de produse care se obţin din must de struguri sau vinuri fabricate după tehnologii speciale şi adaos de îndulcitori, alcool etilic, extracte aromatice, dioxid de carbon sau alte ingrediente.

Se cunosc peste 4.000 de soiuri de viţă de vie, din care cele mai multe sunt producătoare de struguri de vinificaţie. Strugurii de vinificaţie au un conţinut ridicat de zahăr, acizi şi alte substanţe şi eliberează o cantitate mai mare de must. Pentru obţinerea unor vinuri de calitate, strugurii se recoltează la o maturitate deplină sau chiar la o supramaturitate, la cel mai mare conţinut de zahăr şi la cea mai mare greutate a bobului, iar cei mucegăiţi şi alteraţi se separă şi se înlătură.

Principalele operaţiuni tehnologice pentru fabricarea vinurilor sunt:

- recoltarea (culesul) strugurilor,

- desciorchinarea (dupa caz),

- zdrobirea,

- scurgerea mustului,

- presarea,

- limpezirea şi corectarea compoziţiei chimice a mustului,

- fermentarea,

- limpezirea,

- pritocirea,

- cupajarea,

- stabilizarea,

- învechirea vinurilor.

Recoltarea strugurilor constituie prima fază importantă în vinificaţie: strugurii se culeg la maturitate deplină, când au acumulat conţinutul cel mai mare de zahăr, evitându-se strugurii mucegăiţi.

Desciorchinarea, deşi îngreunează zdrobirea boabelor şi separarea mustului, se face prin înlăturarea influenţei ciorchinilor asupra compoziţiei chimice şi proprietăţilor organoleptice ale vinurilor.

Zdrobirea se face în maşini cu cilindri sau valţuri, preferabil din lemn.

Separarea mustului de boştină se face diferenţiat de la vin la vin.

Compoziţia mustului este corectată pentru optimizarea conţinutului de zahăr, de tanin şi a acidităţii prin utilizarea unor loturi ce au caracteristici complementare.

Limpezirea mustului se realizează prin utilizarea unei game variate de substanţe şi tratamente (bentonită, frig, centrifugare, filtrare etc).

Fermentarea mustului se face cu drojdii selecţionate (Saccharomyces ellipsoideus), la temperaturi optime şi cuprinde trei faze principale: înmulţirea drojdiilor şi începerea fermentaţiei (la 15-20°C), fermantaţia principală (temperatura creşte până la 25-30°C) care durează 5-6 zile şi fermentaţia liniştită ce se prelungeşte încă 5-6 săptămâni.

Pentru limpezirea şi stabilizarea vinurilor se folosesc metode fizico-mecanice (filtrare, centrifugare), fizico-chimice (cleire), chimice (tratament cu ferocianură), fizice (pasteurizare, refrigerare) şi biologice.

Pritocirea vinurilor constă în tragerea vinurilor de pe drojdii sau sedimentul depus. Se asigură, după caz, oxigenarea parţială şi în acest mod se evită dezvoltarea unor microorganisme anaerobe.

Cupajarea este operaţiunea prin care se amestecă două sau mai multe vinuri pentru corectarea proporţiilor unor componenţi: alcool, aciditate. Cupajarea (egalizarea) se face cu vinuri ce prezintă proprietăţi complementare, de acelaşi soi şi aceeaşi vechime.

Învechirea vinurilor se poate realiza în special în butoaie de stejar sau în butelii de sticlă, prin păstrare la temperaturi constante, de circa 10-12°C, sub control permanent. Prin învechire se armonizează caracteristicile organoleptice ale vinurilor. Acestea devin catifelate şi capătă un buchet superior.

Preview document

Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 1
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 2
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 3
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 4
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 5
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 6
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 7
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 8
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 9
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 10
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 11
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 12
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 13
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 14
Caracterizarea Merceologică a Vinurilor Speciale - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Merceologica a Vinurilor Speciale.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Promovarea calității vermuturilor Garrone la SC Romanian Drink Service SRL

Bauturile alcoolice sunt alimente facultative in alimentatia omului; totusi, ele sunt aproape nelipsite in consumul zilnic al populatiei. Desi...

Mărfuri Alimentare și Securitatea Consumatorului

Obiective: Dobândirea de cunoştinţe privind: configuraţia actuală a mărfurilor alimentare; funcţiile produsului alimentar; caracterizarea...

Șampania

I. Caracterizarea merceologica a sampaniei 1. Prezentarea produsului Sampania face parte din grupa produselor alimentare gustative, incadrandu-se...

Merceologie Generală

Merceologie – obiect de studiu, funcţii, metode de cercetare 1.1. Obiectul de studiu Merceologia, ca noţiune, este un termen format din expresia...

Ai nevoie de altceva?