Cuprins
- INTRODUCERE. 1
- CAPITOLUL 1 – NOŢIUNI GENERALE PRIVIND ADITIVII ALIMENTARI. 2
- CAPITOLUL 2 –LEGISLAŢIA APLICABILĂ ÎN DOMENIUL ADITIVILOR ALIMENTARI. 5
- CAPITOLUL 3 – EFECTELE ADITIVILOR ALIMENTARI ASUPRA SĂNĂTĂŢII CONSUMATORULUI. 9
- CAPITOLUL 4 – STUDIU DE CAZ – McDONALD’S. 12
- CONCLUZII. 17
- BIBLIOGRAFIE. 18
Extras din proiect
„Una este sa mănânci un măr sănătos şi alta este să bei un
compot de mere conservat cu aditivi“
prof. dr. Mencinicopschi
INTRODUCERE
Astăzi, când totul se mişcă cu o viteză alarmantă, oamenii , grăbindu-se să ajungă la serviciu, să muncească cât mai mult, să câştige cât mai bine, să îşi asigure un confort cât mai ridicat, uită un aspect fundamental din viaţa fiecăruia, şi anume, asigurarea unei alimentaţii sănătoase.
Sunt puţine persoanele care au grijă de propria alimentaţie şi care sunt informate corect cu privire la conţinutul alimentelor consumate şi la efectele produse organismului ulterior. Toată lumea a auzit, cel puţin o dată, de aditivii alimentari, dar puţini sunt aceia care s-au interesat despre natura acestora şi care ştiu să analizeze eticheta produsului cumpărat.
Obiectivul central al acestei lucrări este de a aduce la cunoştinţă noţiunea aditivilor alimentari care sunt prezenţi în majoritatea produselor alimentare dar şi de a sublinia efectele negative produse organismului uman. În acest sens, am realizat un studiu al produselor de tip fast-food furnizate de compania McDonald's, domeniul fast-food fiind unul în care aditivii alimentari joacă un rol principal în asigurarea atractivitatăţii produselor.
Astfel, în primul capitol se regăsesc noţiunile generale privind aditivii alimentari şi categoriile principale de aditivi, al doilea capitol prezintă legislaţia aplicabilă în domeniul aferent iar în capitolul al treilea am vorbit despre efectele produse de consumul de aditivi asupra sănătăţii consumatorului. Ultimul capitol coincide cu studiul de caz realizat pe compania McDonald's în care am analizat lista de ingrediente a produselor regăsite în meniul restaurantului, accentul fiind pus pe aditivii cu efect dăunator sănătăţii umane, ce sunt conţinuţi de materiile prime din care sunt preparate produsele.
În vederea realizării acestei lucrări, am consultat o serie de surse bibliografice de actualitate: cărţi, reviste de specialitate, documente publice ale organizaţiei cercetate, lucrări existente în baza de date digitală a Academiei de Studii Economice Bucureşti şi pagini web.
CAPITOLUL 1 – NOŢIUNI GENERALE PRIVIND ADITIVII ALIMENTARI
Aditivii alimentari sunt substanţe chimice cu sau fără valoare nutritivă care se adaugă în produsele alimentare în scopul îmbunătăţirii valorii senzoriale, conservării sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Numărul acestor substanţe este relativ mare şi sunt admise legal în diferite ţări pe baza unui nomenclator acceptat pe plan internaţional.
Din cele mai îndepărtate timpuri – grecii, egiptenii şi alte popoare foloseau pentru păstrarea alimentelor substanţe de tipul aditivilor de astăzi; astfel de exemple sunt: sarea (NaCl), salpetrul de Chile (nitratul de sodium), salpetrul de India (nitratul de potasiu), silitra etc.
Fiind substanţe mai rar extrase din materii prime naturale, dar de multe ori de sinteză şi fiind în acelaşi timp relativ neconvenţionale, cerinţele de ordin igienic sunt foarte mari. Acceptarea lor de către structurile de specialitate internaţionale şi naţionale presupune supunerea lor unor teste privind efectul asupra organismului omenesc pe termen scurt, mediu şi lung.
Avizarea şi punerea în circulaţie a unor aditivi se va face cu maximum de informare şi cunoaştere.
Aditivii poartă un cod format din litera E urmată de un număr ce cuprinde trei sau patru cifre, care semnifică grupele principale şi efectul urmărit.
Lista completă a aditivilor alimentari, conform Directivei 79/111/CEE utilizată pe plan european, cuprinde următoarele categorii de aditivi:
1. conservanţi;
2. antioxidanţi;
3. emulsifianţi / emulgatori;
4. agenţi de îngroşare;
5. gelifianţi;
6. stabilizanţi;
7. relevatori de gust;
8. acidifianţi;
9. corectori de aciditate;
10. antiaglomeranţi;
11. amidon modificat;
12. edulcorant artificial;
13. afânător chimic;
14. agent de încapsulare;
15. săruri de topire;
16. agent pentru tratamentul făinii.
În continuare, voi prezenta succint câteva tipuri de aditivi alimentari.
Conservanţii alimentari asigură prelungirea duratei de păstrare, a stabilităţii produselor alimentare. Au acţiune bacteriostatică – împiedică multiplicarea microorganismelor şi bactericidă – distrug microorganismele.
Principalii conservanţi alimentari admişi prin normele de igienă ale alimentelor sunt: acidul benzoic şi sărurile sale de K, Na, Ca, acidul sorbic şi sărurile sale de K, Na, Ca, acidul propionic şi sărurile sale de K, Na, Ca şi nitraţii de Na, K.
Antioxidanţii alimentari sunt substanţe care asigură stabilitatea grăsimilor şi a produselor alimentare ce conţin grăsimi cu excepţia untului (la care nu se admite folosirea lor).
Acţiunea antioxidantă se datorează faptului că aceste substanţe au capacitate mărită de a lega oxigenul comparativ cu gliceridele sau acizii graşi nesaturaţi, care leagă mai greu oxigenul, de exemplu: tocoferolul alfa şi substanţele de sinteză (galatul de propil, octil sau duodecil). Anumite substanţe chimice măresc efectul antioxidant al acestor substanţe (substanţe sinergetice): acidul citric, acidul ascorbic etc. Efectul sinergetic se datorează blocării metalelor care favorizează râncezirea grăsimilor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Efectele Aditivilor Alimentari asupra Sanatatii Consumatorului.doc
- prima pag+cuprins.doc