Efectele Aditivilor Alimentari asupra Sanatatii Consumatorului

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE. 1
CAPITOLUL 1 - NOTIUNI GENERALE PRIVIND ADITIVII ALIMENTARI. 2
CAPITOLUL 2 -LEGISLATIA APLICABILA IN DOMENIUL ADITIVILOR ALIMENTARI. 5
CAPITOLUL 3 - EFECTELE ADITIVILOR ALIMENTARI ASUPRA SANATATII CONSUMATORULUI. 9
CAPITOLUL 4 - STUDIU DE CAZ - McDONALD'S. 12
CONCLUZII. 17
BIBLIOGRAFIE. 18


Extras din proiect Cum descarc?

,,Una este sa mananci un mar sanatos si alta este sa bei un 
compot de mere conservat cu aditivi"
prof. dr. Mencinicopschi
INTRODUCERE
Astazi, cand totul se misca cu o viteza alarmanta, oamenii , grabindu-se sa ajunga la serviciu, sa munceasca cat mai mult, sa castige cat mai bine, sa isi asigure un confort cat mai ridicat, uita un aspect fundamental din viata fiecaruia, si anume, asigurarea unei alimentatii sanatoase. 
Sunt putine persoanele care au grija de propria alimentatie si care sunt informate corect cu privire la continutul alimentelor consumate si la efectele produse organismului ulterior. Toata lumea a auzit, cel putin o data, de aditivii alimentari, dar putini sunt aceia care s-au interesat despre natura acestora si care stiu sa analizeze eticheta produsului cumparat.
Obiectivul central al acestei lucrari este de a aduce la cunostinta notiunea aditivilor alimentari care sunt prezenti in majoritatea produselor alimentare dar si de a sublinia efectele negative produse organismului uman. In acest sens, am realizat un studiu al produselor de tip fast-food furnizate de compania McDonald's, domeniul fast-food fiind unul in care aditivii alimentari joaca un rol principal in asigurarea atractivitatatii produselor.
Astfel, in primul capitol se regasesc notiunile generale privind aditivii alimentari si categoriile principale de aditivi, al doilea capitol prezinta legislatia aplicabila in domeniul aferent iar in capitolul al treilea am vorbit despre efectele produse de consumul de aditivi asupra sanatatii consumatorului. Ultimul capitol coincide cu studiul de caz realizat pe compania McDonald's in care am analizat lista de ingrediente a produselor regasite in meniul restaurantului, accentul fiind pus pe aditivii cu efect daunator sanatatii umane, ce sunt continuti de materiile prime din care sunt preparate produsele.
In vederea realizarii acestei lucrari, am consultat o serie de surse bibliografice de actualitate: carti, reviste de specialitate, documente publice ale organizatiei cercetate, lucrari existente in baza de date digitala a Academiei de Studii Economice Bucuresti si pagini web.
CAPITOLUL 1 - NOTIUNI GENERALE PRIVIND ADITIVII ALIMENTARI
Aditivii alimentari sunt substante chimice cu sau fara valoare nutritiva care se adauga in produsele alimentare in scopul imbunatatirii valorii senzoriale, conservarii sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Numarul acestor substante este relativ mare si sunt admise legal in diferite tari pe baza unui nomenclator acceptat pe plan international.
Din cele mai indepartate timpuri - grecii, egiptenii si alte popoare foloseau pentru pastrarea alimentelor substante de tipul aditivilor de astazi; astfel de exemple sunt: sarea (NaCl), salpetrul de Chile (nitratul de sodium), salpetrul de India (nitratul de potasiu), silitra etc.
Fiind substante mai rar extrase din materii prime naturale, dar de multe ori de sinteza si fiind in acelasi timp relativ neconventionale, cerintele de ordin igienic sunt foarte mari. Acceptarea lor de catre structurile de specialitate internationale si nationale presupune supunerea lor unor teste privind efectul asupra organismului omenesc pe termen scurt, mediu si lung. 
Avizarea si punerea in circulatie a unor aditivi se va face cu maximum de informare si cunoastere. 
Aditivii poarta un cod format din litera E urmata de un numar ce cuprinde trei sau patru cifre, care semnifica grupele principale si efectul urmarit.
Lista completa a aditivilor alimentari, conform Directivei 79/111/CEE utilizata pe plan european, cuprinde urmatoarele categorii de aditivi: 
1. conservanti; 
2. antioxidanti; 
3. emulsifianti / emulgatori; 
4. agenti de ingrosare; 
5. gelifianti;
6. stabilizanti; 
7. relevatori de gust; 
8. acidifianti; 
9. corectori de aciditate; 
10. antiaglomeranti; 
11. amidon modificat; 
12. edulcorant artificial; 
13. afanator chimic; 
14. agent de incapsulare; 
15. saruri de topire; 
16. agent pentru tratamentul fainii.
In continuare, voi prezenta succint cateva tipuri de aditivi alimentari. 
Conservantii alimentari asigura prelungirea duratei de pastrare, a stabilitatii produselor alimentare. Au actiune bacteriostatica - impiedica multiplicarea microorganismelor si bactericida - distrug microorganismele.
Principalii conservanti alimentari admisi prin normele de igiena ale alimentelor sunt: acidul benzoic si sarurile sale de K, Na, Ca, acidul sorbic si sarurile sale de K, Na, Ca, acidul propionic si sarurile sale de K, Na, Ca si nitratii de Na, K.
Antioxidantii alimentari sunt substante care asigura stabilitatea grasimilor si a produselor alimentare ce contin grasimi cu exceptia untului (la care nu se admite folosirea lor). 
Actiunea antioxidanta se datoreaza faptului ca aceste substante au capacitate marita de a lega oxigenul comparativ cu gliceridele sau acizii grasi nesaturati, care leaga mai greu oxigenul, de exemplu: tocoferolul alfa si substantele de sinteza (galatul de propil, octil sau duodecil). Anumite substante chimice maresc efectul antioxidant al acestor substante (substante sinergetice): acidul citric, acidul ascorbic etc. Efectul sinergetic se datoreaza blocarii metalelor care favorizeaza rancezirea grasimilor.


Fisiere in arhiva (2):

  • Efectele Aditivilor Alimentari asupra Sanatatii Consumatorului.doc
  • prima pag+cuprins.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!