Etichetarea Iaurtului - Modalitate de Garantare a Calitatii Produsului

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. IAURTUL SI ETICHETAREA ACESTUIA 2
1.1. Caracteristici specifice si importanta in alimentatie 2
1.2. Etichetarea si garantarea calitatii 3
Capitolul 2. PIATA IAURTULUI IN ROMANIA 6
2.1. Evolutia pietei iaurtului 6
2.2. Oferta si cererea interna de iaurt 7
Capitolul 3. STUDIU DE CAZ PRIVIND OBICEIURILE DE CONSUMUL A IAURTULUI IN RANDUL STUDENTILOR 10
3.1. Analiza si interpretarea datelor 10
3.2. Masuri vizand imbunatatirea obiceiurilor de consum a iaurtului in randul studentilor 16
BIBLIOGRAFIE 18


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. IAURTUL SI ETICHETAREA ACESTUIA
1.1. Caracteristici specifice si importanta in alimentatie
Iaurtul este un produs lactat cu un gust acid placut si cu aroma specifica, preparat din lapte de vaca, de oaie, de bivolita sau de capra, prin fermentarea cu bacterii lactice din adaosul de maia. Acesta este realizat si consumat de peste 5500 de ani. Produsul este originar din Asia Mica si din Peninsula Balcanica. 
Existenta mai multor vitamine si minerale in compozitia sa, printre care vitamina A, vitamina D, complex de vitamina B, calciu, fosfor si potasiu, confera iaurtului o pozitie importanta in alimentatia noastra. Iaurtul trebuie consumat in cantitati moderate, deoarece un consum excesiv duce la o supradoza de vitamine si minerale, provocand efecte negative asupra organismului.
Majoritatea iaurturilor sunt bogate in probiotice. Probioticele sunt cel mai adesea incorporate in iaurt si lapte fermentat, pastrarea calitatilor acestora necesitand recipiente adecvate, dar si depozitarea intr-un loc uscat si racoros. Elie Matchnikoff a fost cel care a demonstrat stiintific in anul 1908 beneficiile probioticelor si a iaurtului. Consumul regulat si constient de probiotice ajuta la mentinerea sanatatii si reduce aparitia mai multor boli, precum infectii ale tractului gastro-intestinal, urogenital, infectii la rinichi, afectarea tractului respirator si a tracului cardiovascular. 
In iaurt se gasesc in mod natural doi bacilli, Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus, acestia ajutand la diviziunea lactozei din lapte in acid lactic si glucoza. Rolul acestor doi bacili este unul important, deoarece sprijina organismul in prevenirea infectiilor din flora intestinala, ajuta imunitatea organismului uman si digestia, dar au si o actiune curativa asupra infectiilor digestive. 
Atunci cand dorim sa cumparam un iaurt este important sa citim cu atentie eticheta acestuia. Astfel, in functie de dorinta noastra sau de greutatea pe care o avem putem alege un iaurt normal, unul cu putine grasimi sau unul lipsit de grasimi, continutul de grasime variind intre 0,1% si 10-12%. De asemenea, este important ca acesta sa contina vitamina D, aceasta ajutand calciul prezent in iaurt sa se asimileze mai repede in organism, dar sa contina si bacteriile specifice necesare mentinerii sanatatii florei intesti
Iaurtul este unul din produsele lactate acide cele mai vandute la noi in tara, acesta obtinandu-se in urma fermentarii controlate a laptelui prin adaugarea unor culturi de bacterii lactice, mai exact Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus.
Un prim pas pentru fabricarea iaurtului il constituie obtinerea culturilor de bacterii lactice. Rolul acestor culturi este unul esential, fara acestea neobtinandu-se iaurtul. Astfel, prin actiunea acestora, procesele biochimice sunt desfasurate corespunzator, iar iaurtul obtinut va avea proprietatile specifice. 
Pentru a se obtine iaurtul este necesara respectarea si parcurgerea unei scheme tehnologice, schema ce cuprinde 9 procese principale: receptia, filtrarea si curatirea laptelui, normalizarea continutului de grasime al laptelui, pasteurizarea, racirea laptelui, insamantarea cu bacteriile lactice Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus sau cu maia de bacteri lactice selectionate, ambalarea laptelui insamantat si etichetarea ambalajelor, fermentarea laptelui, racirea produsului si depozitarea acestuia. 
1.2. Etichetarea si garantarea calitatii
Eticheta reprezinta orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat care contine elementele de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la acesta. Atat pe plan national cat si pe plan international, etichetarea reprezinta o preocupare continua concretizata in reglementari si recomandari in special in ceea ce priveste informatiile pe care trebuie sa le transmita. 
Prima functie a etichetei presupune convingerea consumatorilor spre a cumpara respectivul produs, de a il promova si de a juca un rol in marketingul acestuia, deoarece consumatorul prima data analizeaza eticheta acestuia. Cea de-a doua functie presupune transmiterea de diferite informatii despre produsul pe care il insoteste, astfel ca in Romania exista un set de informatii obligatorii ce trebuie sa fie prezente pe eticheta oricarui produs alimentar. Informatiile obligatorii sunt : denumirea produsului, numele si adresa producatorului, importatorului sau distribuitorului inregistrat in Romania, cantitatea neta, conditii de depozitare sau folosire, locul de origine (daca este cazul), lista ingredientelor folosite, instructiuni de folosire si mentiuni suplimentare specifice fiecarei grupe de produse. 
Notiunile inscriptionate pe eticheta trebuie sa fie vizibile, clare, usor de inteles de orice posibil cumparator sau consumator si sa fie scrise in limba tarii unde se vinde.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etichetarea Iaurtului - Modalitate de Garantare a Calitatii Produsului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!