Evaluarea Designului și Esteticii Parfumurilor

Extras din proiect

Introducere
Parfumurile au fascinat dintotdeauna, fiind considerate nu doar un lux necesar, ci si un simbol al civilizatiei. De-a lungul deceniilor, în domeniul parfumurilor au existat progrese care au adus schimbări majore în tendinţele de design. Noile tendinţe au făcut posibil ca formele şi liniile cu un tipar complicat ale recipientelor parfumurilor sa fie tot mai des intalnite in randul producatorilor parfumurilor de lux. Stilul de viaţă al populaţiei dar si inclinatia acesteia catre produsele rafinate sofisticate au avut de asemenea un impact asupra designului parfumurilor.
Designul poate determina succesul sau insuccesul unui parfum,deoarece acesta ,pe langa calitatea produsului, poate influenta alegerea potentialilor consumatori. 
1.1 Istoria parfumului. Clasificarea parfumurilor
Perceput iniţial ca un liant între muritori şi divinitate, considerat apoi leac şi protector împotriva molimelor, folosit dintotdeauna pentru stimularea atracţiei între parteneri, parfumul se încadrează perfect în descrierea făcută de Michael Edwards, erudit cunoscător şi autor al Ghidului “Parfums du Monde”: “este un poem silenţios, parte a limbajului invizibil al corpului. Ne poate însori zilele, bântui nopţile şi însoţi lanţurile amintirilor”.
Fascinanta istorie a parfumurilor începe, potrivit cercetătorilor, încă din preistorie. 
Mesopotamia. Încă din perioada culturii mesopotamiene, parfumurile, uleiurile, esenţele începuseră să fie folosite de cei mai mulţi, ca un simbol al nobleţii, dar şi din pură plăcere. Parfumurile ajunsese să fie folosite zilnic.
Egipt. Ulterior, arta parfumurilor avea să fie transmisă şi Egiptului, primele mărturii istorice datând din jurul anului 100 IdHr. Esenţele şi parfumurile erau folosite şi aici preponderent în ritualurile religioase şi în ceremoniile funerare. Cand mai târziu în Egipt a fost inventată sticla, avea să fie folosită şi pentru realizarea primelor recipiente pentru parfumuri
Grecia. Un rol major în istoria parfumurilor a fost jucat de Grecia, unde idealurile frumuseţii, armoniei, proporţiei şi echilibrului aveau un rol fundamental nu doar în artă, ci şi în viaţa de zi cu zi. Ca atare nu a fost pentru nimeni o surpriză că parfumurile şi uleiurile să fie preferatele celor care le atribuiau o origine divină, ca cele care scot în evidenţă frumuseţea naturală.
Roma. Din Grecia, într-o firească evoluţie, parfumurile au ajuns şi la Roma, în perioada Republicii. Dacă în trecut parfumurile şi celelalte produse cosmetice erau rezervate doar nobililor, ulterior preţul va scădea atât de mult încât au devenit accesibile practic tuturor. Însă în scurt timp parfumurile au început să fie folosite nu doar pentru uz personal, dar şi în cadrul ceremoniilor.
Franta. Devenind noul tărâm al parfumului, Franta a avut la început doar mici laboratoare ale parfumierilor, la Paris şi în alte locuri, unde maeştrii acestei arte aveau deja o lista de clienţi, fiecare cu preferinţele sale. Treptat, moda folosirii parfumului s-a extins, iar regii Franţei, în special Ludovic XIV şi Ludovic XV se numără şi astăzi printre cei mai "avizi" consumatori de parfumuri. Această "vârstă de aur" a parfumurilor avea să se termine odată cu Revoluţia Franceză. Odata cu urcarea pe tron a lui Napoleon, a început şi un nou capitol în istoria parfumierilor francezi. În scurt timp aceştia aveau să evolueze de la statutul de mici manufacturieri la adevăraţi industriaşi, punând bazele unei impresionante industrii, care de-a lungul timpului s-a remarcat prin dinamica deosebită. 
Astazi industria parfumurilor este una dintre cele mai puternice, evoluând în permanenţă, marcată de o puternică şi dură concurenţă între producători, cu o piaţă mereu în creştere şi noi formule inventate în fiecare an. 
Clasificarea parfumurilor
Clasificarea miilor de parfumuri de pe piaţă este o adevarată provocare pentru că nu este deloc uşor să descrii un miros. Iată principalele categorii şi caracteristicile lor:
1. Floral
Este cea mai mare categorie, pentru că include toate parfumurile care au ca ingredient primar derivate din flori, cum sunt iasomia, trandafirul, violeta, garoafa, floarea de portocal, gardenia, ylang-ylang, etc. 
Subcategorii: 
• Soliflor - parfum ce reproduce imaginea olfactivă a unei singure flori: trandafir, lăcrămioara, violeta, zambila, crin, frezia.
• Buchet floral- True Love de Arden - un amestec armonios şi echilibrat de note florale.
• Floral- verde: Bvlgari, Chanel 19 – un buchet floral cu o nota mai proaspătă, în general de galbanum.
• Floral- aldehidic: Chanel No5 - un buchet floral susţinut de aldehide alifatice, puternice şi persistente, exaltante, oferind o bună difuzie, caracter inedit şi abstract.
• Floral- lemons: Amarige de Givenchy - Prezinta o notă florală marcantă de violete, iasomie, trandafir, lăcramioară cu note citrice, ierboase şi pudrate, note lemnoase şi de vanilie.
• Floral - lemnos - fructat : Adrienne Vittandi - o formulă elaborată, unde notele florale se prelungesc prin acorduri de cedru, santal, vetiver, fructe, diferite de notele citrice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evaluarea Designului si Esteticii Parfumurilor.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!