Extras din proiect
1.1 Particularitati privind studiul marfurilor nealimentare
pe piata româneasca
Cunoasterea marfii de catre specialistii din comert are ca scop satisfacerea
în conditii cât mai bune a nevoilor consumatorilor în ceea ce priveste calitatea si
sortimentul de produse, promovarea produselor pe piata s.a. Daca marfurile
alimentare au o importanta deosebita pentru ca stau la baza vietii si sanatatii
consumatorului, putem spune ca si produsele nealimentare sunt tot atât de
importante deoarece acopera nevoile de protectie biologica a consumatorului
(îmbracaminte,încaltaminte,locuinta), satisfac nevoi sociale, culturale, sportive, de
igiena si confort ambiental, usureaza munca în gospodarie si au rol de protectie în
general. Deci, produsele nealimentare raspund unor nevoi multiple ale
consumatorului.
O alta particularitate a studiului marfurilor nealimentare este aceea ca ele
nu-si pierd valoarea de întrebuintare imediat dupa consum ca în cazul produselor
nealimentare. Consumarea lor presupune o utilizare pe o perioada îndelungata
(mobila, electronice, electrocasnice s.a.), timp în care trebuie sa-si mentina
caracteristicile de calitate fizice, chimice, mecanice, ergonomice, tehnicofunctionale,
de confort si igiena etc. Unele dintre marfurile nealimentare formeaza
grupe de marfuri numite chiar marfuri de folosinta îndelungata. Marfurile
nealimentare trebuie astfel realizate încât pe toate fluxurile logistice pîna la postconsum
sa-si mentina calitatea si sa fie compatibile cu principiile dezvoltarii
durabile contribuind la sanogeneza si mentinerea echilibrului ecologic al mediului
înconjurator. Aceasta presupune realizarea produselor prin cele mai noi tehnologii
care sa asigure calitatea prevazuta în normativele în vigoare.
Merceologie
În conditiile economiei moderne, se evidentiaza o noua particularitate a
studiului marfurilor nealimentare si care consta în aceea ca si acestea pot afecta
securitatea, sanatatea si chiar viata consumatorului, aspect care nu se discuta acum
doua, trei decenii. Aceasta particularitate se poate manifesta sub mai multe aspecte,
si anume prin:
" substantele chimice nocive care se gasesc în materii prime si auxiliare si
care se regasesc în marfurile finite;
" substantele chimice nocive din procesele tehnologice moderne de
obtinere si finisare. Astfel s-au stabilit normative care precizeaza valorile minime
de substante chimice admise în textile, confectii (ECOTEX 100), mobila, sticla,
ceramica s.a.;
" folosirea unor ambalaje necorespunzatoare care nu îsi îndeplinesc bine
functiile de protectie prin însasi calitatea lor;
" efectele de poluare a mediului înconjurator, prin intermediul
ambalajului sau a utilizarii produsului (carburanti, produse chimice s.a.);
" falsurile comercializate care pun în pericol securitatea si siguranta în
utilizare a consumatorului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Particularitati ale Pietei Marfurilor Nealimentare.pdf