Studiu de Fezabilitate la SC Valceana SA Ramnicu Valcea

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Rolul si importanta studiilor de fezabilitate in conditiile 
economiei de piata. 
Modernizarea structurilor economice, ale productiei si serviciilor si ale factorilor de productie aferenti, constituie una din problemele esentiale ale trecerii la economia de piata. Aceasta trebuie privita ca o activitate de lunga durata, ce necesita importante eforturi materiale, dar si un puternic impuls intelectual, concentrarea actiunilor intr-o conceptie generala, strategica de ajustare structurala pe lunga perspectiva.
Studiile de fezabilitate pe care agentii economici au obligatia de a le intocmi in cel mai scurt timp conform H.G.64/1991 au scopul principal de a fundamenta deciziile tehnico-economice la nivelul acestora luand in considerare implicatiile asupra activitatii proprii ca si cele asupra ansamblului general in care se vor desfasura.
Desigur ca studiile de fezabilitate nu sunt un scop in sine ele trebuie privite ca sinteza a gandirii tehnice si economice (incheiata cu analiza economica si financiara ce face obiectul acestei lucrari), ele trebuie integrate intr-un proces interactiv, deoarece vor fi reluate la cativa ani, destinat sa propuna program de productie, de investitii, perfectionari tehnologice si innoiri de echipamente cu scopul de a minimiza cheltuielile totale si in acest mod de a spori venitul net (profitul) intreprinderii, asigurandu-i totodata autofinantarea dezvoltarii viitoare.
Studiile de fezabilitate se situeaza intr-o pozitie centrala in cadrul actiunilor privind trecerea la economia de piata ilustrata in schema urmatoare:
evaluare studii
patrimoniu fezabilitate
restructurare
privatizare
Asadar, studiile de fezabilitate sunt strans legate de evaluarea patrimoniului si de restructurarea activitatii agentilor economici deoarece in cele mai dese cazuri ele se vor ocupa de modernizarea, retehnologizarea si dezvoltarea intreprinderilor existente cu scopul final de a se trece la privatizarea acestora in forma care se va dovedi indicata.
Studiile de fezabilitate intocmite de agentii economici vor trebui sintetizate pe ramuri cu scopul stabilirii prioritatilor solutiilor de dezvoltare "pas cu pas" domeniilor in care apare necesara colaborarea externa, achizitionarea de licente pentru produse si tehnologii, obtinerea de echipamente ori patrunderea pe piata internationala.
Evaluarea patrimoniului agentilor economici impreuna cu studiile de fezabilitate constituie activitatile tehnico-economice care preced privatizarea, aceasta fiind sustinuta si de pregatirea juridica respectiv de legile si decretele aprobate in 1990 si 1991. Toate acestea au avut la baza conceptia ca in perioada de trecere la economia de piata rolul statului trebuie sa fie puternic cu deosebire pentru a asigura demarajul dezvoltarii economice, protectia sociala si mentinerea nivelului de trai ca si cresterea nivelului de cultura a populatiei.
Interventia statului este justificata si de faptul ca in aceasta perioada el ramane cel mai important proprietar al mijloacelor de productie pana la definitivarea actiunilor de privatizare, dar si faptul ca are cea mai ridicata pondere a cheltuielilor in produsul intern brut. 
Daca la nivel macroeconomic rolul sau este esential in aplicarea unei politici de stabilizare si dezvoltare economica de creare a cadrului legislativ care sa contribuie la stimularea agentilor economici, in schimb la nivel microeconomic el va trebui sa cedeze treptat initiativa catre agentii economici, in primul rand in agricultura, dar si in productia industriala, comertul intern si extern, rolul sau urmand sa se limiteze la asigurarea echilibrului general, la lupta contra monopolurilor care incearca sa elimine libera concurenta la cresterea nivelului de cultura.
Pe plan mondial exista opinia ca statul nu ar trebui sa decida rata acumularii, volumul de investitii, caci astfel el se amesteca in activitatile agentilor economici, ca acesteia trebuie sa-si decida singuri obiectivele de restructurare si dezvoltare, sa-si asigure sursele de finantare, sa participe cu toate fortele la activitatile de productie si de comert in conditii de libera concurenta.
Aceasta conceptie presupune insa ca agentii economici sa formuleze optiuni cu privire la dezvoltarea viitoare, de unde necesitatea elaborarii studiilor de fezabilitate care, pornind de la diagnoza situatiei actuale, sunt in masura sa orienteze asupra celor mai eficiente cai de dezvoltare in perspectiva.
Totusi, chiar in aceste conditii rolul statului ramane preponderent in anumite domenii de interes general cum ar fi invatamantul de toate categoriile, organizarea si subventionarea cercetarii stiintifice, rezolvarea problemelor ecologice de ansamblu, stimularea introducerii de noi tehnologii eficiente prin acordurile incheiate cu alte guverne si de ce sa nu spunem, aplicarea unor masuri protectioniste in domeniul productiei (subventii) si schimburilor externe, asa cum se practica in toate tarile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Fezabilitate la SC Valceana SA Ramnicu Valcea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!