Studiu Privind Factorii de Influenta ai Calitatii Laptelui

Extras din proiect Cum descarc?

I. Aspecte generale privind LAPTELE
PREZENTAREA LAPTELUI
Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara amamiferelor.In toate scrierile vechi ce se refera laconditiile de viata ale popoarelor care autrait cu mii de ani inaintea
erei noastre in Europa in zona Marii Mediterane 
cunosteau laptele pe care il consumau caatare si sub forma de produse, in specialbranzeturi. In lucrarea sa ,,Zece mii de anide productie de lapte" Michel Roblin arataca europenii de pe malurile Visteilei si ale Niprului, stramosi ai latinilor si germanilor,cunosteau deja laptele animal.Laptele a fost folosit din cele mai vechitimpuri ca aliment principal in hranadiferitelor popoare, ca asirieni, babilonieni,greci si romani.Kosikouwski considera zona orasului Romaca locul de formare a mai multor varietatide branzeturi, care s-au raspandit treptatin numeroase tari europene.Materia prima pentru industria laptelui si aproduselor lactate o constituie laptele devaca, de oaie si bivolita.Este alimentul cel mai complex si mai usorasimilat de organism, constituind unul dinalimentele de baza si in nutritia omului.Laptele este denumit si ,,Sangele Alb" prinvaloarea sa hranitoare. Are peste o sutade substante nutritive necesare vietiiomului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45elemente minerale, proteine). Proteinelecontin aminoacizi necesari cresterii simentinerii sanatatii. Grasimea in afara derolul ei energetic constituie si la formarearezervelor de grasime in organism.Vitaminele continute in proportiiapreciabile ridica valoarea nutritiva alaptelui.Important este faptul ca substantelenutritive din lapte se gasesc in proportiioptime, astfel ca laptele este asimilat deorganism mai bine decat orice alt aliment,putand fi consumat atat in stare proaspatacat si sub forma de diferite produselactate.Atat laptele cat si produsele lacticemaresc rezistenta organismelor fata deinfectii si intoxicatii, ridicand nivelul desanatate a populatiei. 
IMPORTANTA LAPTELUI
Materia prima pentru industria laptelui si aproduselor lactate o constituie lapted evaca, de oaie, capra, bivolita.Este alimentul cel mai complet si mai usorasimilat de organism, constituind unul dinalimentele de baza in nutritia omului.Laptele mai este denumit si ,,Sangele Alb"prin valoare sa hranitoare.Are peste 100 de substante nutritivenecesare vietii omului(20 aminoacizi,peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25vitamine, peste 45 elemente minerale,proteine). Proteinele contin aminoacizinecesari cresterii si mentinerii sanatatii.Grasimea inafara de rolul ei energeticcontribuie si la formarea rezervelor degrasime din organism.Vitaminele continute in proportiiapreciabile ridica valoarea nutritiva alaptelui.Important este faptul ca substantelenutritive din lapte se gasesc in proportiioptime, astfel ca laptele este asimilat deorganism mai bine decat orice alt aliment, 
putand fi consumat atat in stare proaspatacat si sub forma de diferite produselactate.Atat laptele cat si produsele lacticemaresc rezistenta organismelor fata deinfectii si intoxicatii, ridicand nivelul desanatate a populatiei.
II. Caracteristici de calitate ale LAPTELUI
METODELE FOLOSITE PENTRU DETERMINAREA CALITATII LAPTELUI
Determinarea caliatatii laptelui de consum trebuie sa asigure obtinerea unui produs ,,gata de consum", fiind pasteurizat si normalizat la un continut de grasime
Principalele faze tehnologice pentru fabricare lapte de consum sunt: 
1. receptia calitativa si cantitativa
2. standardizare continut de grasime - pasteurizare 
3. depozitare tampon lapte pasteurizat - racire 
4. ambalare 
5. depozitare, transport si livrare lapte de consum 
Receptia calitativa si cantitativa a laptelui materie prima 
Laptele-materie prima este transferat de la ferma, cu ajutorul autocisternelor izoterme, la fabrica pentru prelucrare. Tinand seama de rolul hotarator al calitatii materiei prime in ceea ce priveste obtinerea unui produs de calitate, o deosebita atentie se acorda determinarii calitatii laptelui-materie prima. Aspectul calitativ al desfasurarii procesului tehnologic este urmarit prin determinarea pe parcursul intregului flux tehnologic a principalilor indici fizico-chimici si bacteriologici ai materiei prime si ai produsului finit, prin analize de laborator. 
Receptia calitativa consta in analiza organoleptica si examenul fizico-chimic si microbiologic, prin analize de laborator. 
Examenul organoleptic al laptelui se va face pe o proba medie, recoltata din ambele compartimente ale autocisternei de transport, determinandu-se culoarea, vascozitatea, mirosul si gustul, pe baza analizei senzoriale. Indicii fizico-chimici si microbiologici importanti pentru stabilirea calitatii laptelui materie prima sunt: aciditatea, continutul de grasime, densitatea, temperatura, punctul crioscopic, respectiv numarul total de germeni aerobi mezofili (NTG) si celulele somatice. De asemenea, se determina substantele inhibitoare din laptele materie prima (reziduuri de antibiotice). 
Aciditatea, continutul de grasime si densitatea se determina la receptia laptelui in sectia de prelucrare. Aciditatea se determina prin titrarea cu o solutie de hidroxid de sodiu 0.1N a 10 ml lapte, numarul de mililitri de solutie alcalina, folosita pentru neutralizarea aciditatii laptelui, reprezentand numarul de grade de aciditate Thorner a laptelui. Aciditatea maxima admisa pentru laptele materie prima este de 19o Thorner. 
Determinarea continutului de grasime se face in mod curent prin metoda acidobutirometrica Gerber, care s-a impus a fi rapida si are o precizie satisfacatoare. Continutul de grasime minim admis pentru laptele materie prima este 3.2%. 
Densitatea laptelui - materie prima se determina prin metoda areometrica. Densitatea minima admisa in cazul laptelui destinat prelucrarii pentru obtinerea laptelui de consum este de 1,029g/cm3


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Privind Factorii de Influenta ai Calitatii Laptelui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bologa N. - Merceologia produselor alimentare
Dima D., Pamfilie Rodica, Procopie Roxana - Metode fizice, chimice si fizico-chimice utilizate in determinarea calitatii. Rev. Calita, nr. 17/2002.
Mitru_ Mihaela - Managementul calitatii. HACCP-ISO-TQM. Rev. Calita nr. 4/2000, p. 24.
Musetescu Elena si colab. - Merceologia produselor alimentare. Ed. Didactica .
Mircea Popa Merceologia Alimentara


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!