Aspecte tehnologice privind tratamentul termic de nitrurare în mediu gazos în cadrul Mefin SA Sinaia

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Consideratii generale 4
3. Parametrii tehnologici 6
3.1 Gradul de disociere si debitul de amoniac 6
3.2 Temperatura de nitrurare 8
3.3 Durata de nitrurare 8
4. Bibliografie 9


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
MEFIN S.A. ("MEFIN") este o societate pe actiuni infiintata in 1892 producatoare de componente automobile si de sisteme de injectie diesel de talie mondiala. 
Produsele MEFIN sunt instalate pe tractoare diesel, camioane, vehicule de pasageri, echipamente industriale si de constructii, generatoare si stivuitoare. MEFIN este lider in industria de injectie traditionala cu motorina avand peste 120 de ani in prelucrabilitate si peste 60 de ani de experienta in fabricarea sistemelor de injectie diesel de talie mondiala si a intrat recent in segmentul de injectie diesel de ultima generatie, Common Rail.
Dupa caderea regimului Comunist in 1989, MEFIN a devenit o societate comerciala inregistrata la Camera de Comert si Industrie a judetului Prahova; J29/105/05.03.1991. MEFIN a fost privatizata in Iunie 2003 de catre Guvernul Romaniei. DCI WALBRIDGE PARTNERS, Ltd. ("DCIWP"), membru al WALBRIDGE GROUP, cu sediul in Detroit, Michigan, U.S.A. (www.walbridge.com), a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al MEFIN. DCIWP detine in prezent peste 80% din MEFIN.
DCIWP a adus o noua echipa de management la conducerea societatii si a inceput un program strategic de restructurari axat pe investitii in pregatire profesionala, infrastructura, echipamente si produse noi. Obiectivul programului strategic de restructurari este sa aduca calitatea si eficienta productiei MEFIN la standarde occidentale si sa creeze o baza de productie care sa asigure succesul companiei pe termen lung.
Consideratii generale
Tratamentele termice sunt procedee tehnologice, care constau din incalziri si mentineri la anumite temperaturi, urmate de raciri cu viteze determinate, in cursul carora au loc transformari structurale, care produc la randul lor modificari corespunzatoare ale proprietatilor tehnologice si de exploatare ale materialelor metalice.
Prin nitrurare se intelege procesul de saturare cu azot a straturilor superficiale ale pieselor de otel.
In domeniul de concentratii 0 / 12 % N, la temperaturi mai mici decat 590 ?, se formeaza urmatoarele faze de echilibru:
solutia solida ? (ferita cu azot), continand maximum 0,42 % N la 590 ?, mai dura decat ferita obisnuita si mai rezistenta la coroziunea atmosferica: 
are tendinta de a provoca imbatranirea termica prin supradizolvare de azot la racirea rapida, de la temperaturi mai mari de 500 ?, si ulterioara reincalzirea sub 500 ? sau mentinere indelungata, ca urmare a separarii de nitruri fragile, la marginea grauntilor;
faza ? (Fe4N), faza de interstitie (retea CFC), are cea mai mare duritate (450 / 500 HV), fiind utila la solicitarile de eroziune, cavitatie, presiune de contact redusa; prezinta instabilitatea la temperaturi relativ joase si in prezenta vaporilor de apa, cand tinde sa disocieze;
faza E (Fe2N), faza de interstitie (11,2 % N), este mai putin dura decat faza ?, dar mai fragila si mai instabila la cald si in medii corozive.
In cursul nitrurarii, ferita din otelurile aliate se satureaza in azot, iar excesul de azot duce la formarea de nitruri fine si disprese ale elementelor de aliere deoarece acestea nu pot difuza la temperatura de nitrurare (500 / 550 ?); in jurul particulelor de nitruri se creeaza o puternica distorsionare a retelei cristaline a feritei si o puternica finisare a blocurilor structurii in mozaic, ceea ce determina aparitia unor importante tensiuni de ordinul 2 si 3. 
Totodata, diferenta de volum specific si de coeficient de dilatare dintre nitruri si masa de baza creeaza si tensiuni de ordinul 1. Marimea acestor tensiuni depinde de procentul de faza E: cu cat acesta este mai mare, tensiunile sunt mai reduse si efectul nitrurarii asupra cresterii rezistentei la oboseala este mai scazut.


Fisiere în arhivă (1):

  • Aspecte tehnologice privind tratamentul termic de nitrurare in mediu gazos in cadrul Mefin SA Sinaia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Notite proprii
2. Metalurgie fizica. Tratamente termice. Edit. Fair Partners, Buc. - 2001
3. http://www.mefin.ro/start_r.htm


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!