Emisiile din Industria Metalurgica

Cuprins proiect Cum descarc?

Industria metalurgica
2.Substante poluante
3.Efecte asupra organismului uman
4.Efecte asupra mediului
5.Combaterea poluarii
6.Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1.Industria metalurgica
Metalurgia este o ramura a industriei ce include procesele de obtinere a metalelor din minereuri si alte substante ce contin metale. Metalurgia include prelucrarea minereurilor, extragerea metalelor din minereuri, rafinarea metalelor, producerea aliajelor metalice, prelucrarea metalelor sub presiune, fabricarea pieselor metalice turnate, prelucrarea termica, termochimica, termomecanica, sudarea si lipirea metalelor si aliajelor, acoperirea suprafetei pieselor metalice cu straturi de alte metale prin difuzia unor substante (metalice sau nemetalice) in stratul superficial ale obiectelor de metal.
In jurul mileniilor 6-5 i.Hr., omul a folosit pentru prima data metalele. Acestea au fost aurul nativ,platina,cuprul,argintul si fierul din meteoriti.Omenirea a trecut de la epoca de piatra la epoca aramei,iar mai apoi la cea a bronzului.In mileniul 2 i.Hr, omul se invata sa scoata fierul din minereuri,ca peste cateva secole sa-i imprime,prin aliere cu carbon,proprietati prestabilite.In secolele 15-12 i.Hr.,fierul devine principalul material folosit de oameni- incepe epoca fierului. 
In secolul al XIV-lea apar primele furnale in care se obtine fonta. Dupa elaborarea procedeelor Bessemer, Thomas si Martin (secolul al XIX-lea), ia start producerea otelului pe scara larga, una din metodele folosite fiind cea de topire a fontei impreuna cu otelul moale. In secolul al XX-lea se construiesc cuptoare electrice pentru elaborarea otelurilor si aliajelor speciale. In afara de fierul si aliejele lui, au inceput sa fie folosite si alte metale, ca cuprul, aluminiul, zincul, plumbul, numite neferoase. La elaborarea metalelor se aplica procedee pirometalurgice, caracterizate prin temperaturi inalte ale proceselor tehnologice, si hidrometalurgice, inclusiv hidroelectrometalurgice, cu ajutorul carora se obtin solutii de saruri ale diferitor metale, iar din acestea metalele se extrag din metode chimice sau electrochimice. La confectionarea pieselor din unele metale si aliaje, mai ales cele greu fuzibile si dure, se foloseste metoda sintetizarii in forme speciale a prafului de metal - metaloceramica.
Metalurgia se clasifica, in dependenta de materia prima, in feroase si neferoase.
Metalurgia feroaselor produce fonta, otel, laminate, tevi din fonta si otel, minereuri de fier si mangan, cocs, aliaje feroase s.a.
Metalurgia neferoaselor se ocupa cu extragerea si prelucrarea minereurilor, elaborarea si prelucrarea metalelor neferoase si a aliajelor lor, precum si cu extragerea diamantelor. In tehnologia contemporana, paralel cu cuprul, aluminiul si plumbul, se folosesc pe larg si alte metale neferoase: beriliu, vanadiu, litiu, wolfram, molibden, cobalt, niobiu, titan, tantal,etc.Pe langa metalele propriu-zise si aliajele lor,metalurgia neferoaselor produce si laminate,prafuri metalice,electrozi,s.a. 
2.Substante poluante
Pe langa numeroasele beneficii,industria metalurgica este si o principala sursa de poluare.Astfel,in urma proceselor din metalurgia feroasa si nefeoasa,in aer se emit metale grele,oxizi de azot,oxizi de sulf,mono si dioxid de carbon si pulberi materiale.
1.Oxizii de azot
Oxizii de azot, denumiti in mod sintetic NOx, sunt considerati poluanti 
importanti prin efectele lor asupra ecosistemelor si a sanatatii oamenilor. Ei sunt degajati in atmosfera in cursul arderii in echipamente termice (cuptoare, cazane, etc.) si in masini termice (turbine cu gaz, motoare...etc.). 
Cantitatea de oxizi de azot formata in timpul arderilor poate fi diminuata, in mare parte, prin actionarea asupra conditiilor in care au loc aceste arderi, respective prin scaderea temperaturii maxime a flacarii, diminuarea excesului de oxigen, etc. 
Cand aceste masuri sunt insuficiente, trebuie apelat la procedee de reducere a oxizilor de azot din gazele de ardere (denitrificarea fumului). 
Aceasta denitrificare, denoxare sau reducere, poate sa se faca printr-o "alta
ardere", cu ajutorul unei hidrocarburi sau prin injectarea in fum a unor produse 
care, prin eliberarea unui radical NH2, transforma oxizii de azot in N2 si H2O. 
Aceasta transformare poate avea loc in prezenta unui catalizator sau fara el, dar 
numai in conditii foarte precise de amestec si de temperatura. 
Cu toate ca oxizii de azot cuprind monoxidul de azot (NO), 
dioxidul de azot sau hipoazotida (NO2), protoxidul de azot (N2O), trioxidul de azot (N2O3), tetroxidul de azot (N2O4), pentoxidul de azot (N2O5), in lucrarile de protectia mediului, prin termenul generic de oxizi de azot se defineste ansamblul NO cu NO2 si uneori si N2O. 
Primul din aceste gaze (NO) care se formeaza la temperatura inalta, este 
instabil si sfarseste in timp prin a se oxida pentru a forma NO2, care este toxic 
pulmonar. Acesta este motivul pentru care cele doua gaze se iau impreuna, iar 
continutul lor se exprima in echivalent NO2. Uneori, se adauga la acestea 
protoxidul de azot, a carui formare si reducere difera de formarea si procedeele de reducere a NO si NO2.
Oxizii de azot sunt considerati a avea un impact important asupra mediului inconjurator: 
o contribuie la formarea de ploi acide, care au efecte asupra ecosistemelor; 
o participa la poluarea fotochimica si la formarea de ozon troposferic; 
o favorizeaza bolile pulmonare si efect ilariant (protoxidul de azot) . 
Din aceste cauze, emisiile de oxizi de azot sunt reglementate strict, iar in 
tabel sunt prezentate valorile prevazute de regulamentele admise in 
momentul de fata. Valorile din acest tabel sunt cele in vigoare la inceputul anului 2006. Avandu-se in vedere ca este vorba de un domeniu in plina evolutie, aceste valori se pot modifica in timp, astfel ca ele se vor utiliza cu precautie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Emisiile din Industria Metalurgica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!