Impactul asupra Mediului a Deseurilor din Industria Metalurgica si Industriala

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere
2. Problema deseurilor sub aspect economic si ecologic 4
3. Caracterizarea si clasificarea deseurilor 6
4. Natura deseurilor. Surse de generare
4.1. Deseuri generate in procesele de elaborare a fontei 7
4.2. Deseuri generate in procesele de elaborare a otelului 10
4.3. Deseuri generate in procesele de la laminare si finisare 12
5. Proprietatile deseurilor marunte si pulverulente 15
6. Deseuri industriale
6.1. Efectele deseurilor 17
7. Valorificarea deseurilor
7.1.Procedeele de valorificare a deseurilor marunte si 
pulverulente 19
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1.Introducere
Suntem posesorii informatiei, tehnologiei si ai unei constiinte a lucrului ce trebuie realizat. Singura intrebare ce apare este: "Putem oare sa rezolvam aceasta problema? Poate oare o specie capabila sa formuleze o teorie care sa reflecte nasterea universului, sa implementeze o strategie pentru construirea unui sistem economic durabil din punct de vedere al mediului?" (Lester Brown - ,, Probleme globale ale omenirii" ).
Industria reprezinta sectorul economic cu cea mai mare contributie la poluarea mediului, prin cantitatea mare de poluanti gazosi, solizi, lichizi eliminata in aer, apa si sol. Solul este poluat in primul rand prin depozitarea deseurilor solide rezultate din procesele productice specifice industriei, apoi indirect, prin depuneri acide si prin lucrari de exploatare a resurselor de materii prime necesare industriei. Ca urmare a exploatarii de catre acest sector a resurselor naturale, a consumului de energie, a proceselor de productie generatoare atat de poluanti cat si de deseuri, activitatile din sectorul industrial sunt printre principalele cauze care au ca efect deteriorarea mediului.
Activitatile industriale exercita un impact asupra tuturor factorilor de mediu, prin afectarea calitatii aerului, apelor, solului, generarea deseurilor de diverse tipuri si prin utilizarea resurselor naturale si a energiei. In acest sens este necesara reglementarea si controlul acestor activitati astfel incat sa se asigure respectarea legislatiei in domeniul protectiei mediului si a principiilor dezvoltarii durabile.
2. PROBLEMA DESEURILOR SUB ASPECT
ECONOMIC SI ECOLOGIC
Deseurile apar ca rezultat al activitatii omului, iar reciclarea, tratarea si depozitarea lor reprezinta una dintre cele mai actuale probleme economice si ecologice ale societatii contemporane.
Societatea umana are ca sursa primordiala de existenta munca, in al carei proces omul transforma materii prime sau produse de nivel calitativ inferior in produse de nivel calitativ superior. Pentru aceasta el are nevoie de energie. Obligatoriu insa din aceasta activitate apar produse secundare, inutile, de cele mai multe ori toxice. Aceste deseuri,
noxe, poluanti pun in pericol, prin acumulare, nu numai activitatea creatoare de bunuri, ci chiar confortul si sanatatea speciei umane. Actualul flux de materiale este nedurabil, datorita distrugerii ambientale, extractiei, prelucrarii si depozitarii deseurilor.
Cererea de produse din lemn si hartie, de exemplu, continua sa se rasfranga asupra padurilor avand consecinte ambientale grave. Taierile realizate pentru obtinerea produselor din lemn ameninta peste 70% din padurile virgine mari ramase pe planeta, iar in multe parti ale lumii, plantatiile forestiere cu o singura specie au inlocuit codrii seculari, ceea ce a redus diversitatea speciilor, facand necesara aplicarea insecticidelor. Padurile sanatoase asigura servicii vitale in cadrul ecosistemelor: de pilda stavilesc eroziunea, acumuleaza apa pe care o furnizeaza in anotimpurile secetoase si regleaza regimul pluviometric. Padurile reprezinta habitatul unei game diverse de organisme vegetale si animale, gazduind peste 50 % din speciile de pe glob. Unitatile miniere folosesc chimicale toxice, ca: cianura, mercur si acid sulfuric pentru a separa metalul din minereu. Sterilul, respectiv restul de minereu imbibat cu substante toxice care ramane dupa separarea metalului, este descarcat, adesea, direct in lacuri sau rauri, cu
consecinte devastatoare. Proportii catastrofale au luat deversarile industriale in raul Rein; in lacurile din America s-au acumulat munti de deseuri industriale si doar masurile exceptionale au permis ameliorarea situatiei ecologice.
In 1983, in urma ruperii barajului de la Stebnic (Ucraina), in raul Nistru au nimerit sute de mii m3 de ape toxice industriale. Ca urmare a acestei catastrofe ecologice a pierit majoritatea vietuitoarelor din raul Nistru.
Activitatea industriala din secolul XX a fost insotita de transferarea catre ambient a milioane de tone de plumb, zinc si cupru; emisiile industriale globale de plumb depasesc acum nivelurile naturale de 27 de ori. Impactul acestei poluari este grav: ca urmare a contaminarii cu metale grele, de exemplu, vegetatia lipseste pe o raza de 15 km in jurul vechilor topitorii din fosta Uniune Sovietica. Expunerea la mercur, larg
raspandira printre mineri, mareste riscul cancerului si poate afecta rinichii si sistemul nervos, iar plumbul - o substanta neuro toxica - este cunoscut si prin faptul ca afecteaza dezvoltarea intelectuala a copiilor.
Depozitarea neconditionata a deseurilor industriale constituie o problema globala. Aproape doua treimi din deseuri sunt depozitate in locuri neamenajate, iar un sfert din acestea sunt deversate in ocean. Tratarea cu neglijenta a reziduurilor industriale are urmari medicale, ambientale si economice teribile in multe regiuni ale lumii. Se spune ca un sfert din populatia Rusiei, de exemplu, traieste in zone unde poluarea
depaseste de 10 ori nivelul admis. In Statele Unite circa 40 000 amplasamente au fost catalogate ca locuri cu deseuri periculoase.
Dezvoltarea industriala si ridicarea standardelor de viata a unei parti a populatiei a impus utilizarea unor substante chimice periculoase pentru om, vietuitoare si mediu. Deseurile periculoase sunt formate, in cea mai mare parte, in industria chimica, rafinarii, industria metalurgica, ateliere auto, benzinarii etc. Chimia moderna a pus in folosinta noi chimicale sintetice, adesea cu consecinte necunoscute, care nu sunt atat de omniprezente pe cat sunt de persistente. Produsii organici persistenti (POP), printre care se numara pesticidele, materiile plastice, dioxina etc.,se mentin activ in mediu multi ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul asupra Mediului a Deseurilor din Industria Metalurgica si Industriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!