Micro si Nanotehnologii de Prelucrare cu Fascicul de Electroni

Extras din proiect Cum descarc?

Introducerea in nanotehnologie
Nanotehnologia este acea ramura a stiintei care permite crearea de materiale, de dispozitive si de sisteme la scara nanometrica (1-100 nm), prin manipularea materiei la aceasta scara, precum si prin exploatarea noilor proprietati ce rezulta la scara nanometrica, avand un puternic impact asupra numeroaselor aplicatii comerciale, militare si spatiale.
In cele ce urmeaza va fi prezentata o descriere de ansamblu al conceptului de nanotehnologie, pe baza unor exemple menite sa ajute la intelegerea conceptului legat de fabricarea, caracteristicile, aplicatiile si comercializarea produselor din aceasta categorie. 
Conceptul de nanotehnologie se caracterizeaza prin faptul ca toate procesele care se studiaza si se produc, au ca unitate de referinta nanometrul, ce reprezinta a miliarda parte dintr-un metru (3 - 4 atomi). Pornind de la definirea acestei dimensiuni, se poate usor deduce ca nanotehnologia reprezinta practic un procedeu de asamblare la nivel molecular. 
Noua tehnologie are menirea de a transforma produsele de fiecare zi si modul in care acestea sunt fabricate prin manipularea 
Fig. 1 Nanotehnologia sec XXI
atomilor, astfel incat materialele sa poata fi micsorate si imbunatatite in acelasi timp.
Desi produsele actuale bazate pe nanotehnologie sunt modeste - precum tesaturi rezistente la pete si ambalaje pentru alimente proaspete - care au intrat deja pe piata, unii oameni de stiinta estimeaza ca nanotehnologia va juca un rol deosebit de important in viitor. 
Datorita unor imbunatatiri a microscoapelor, oamenii de stiinta pot acum plasa pentru prima data atomi singulari acolo unde doresc. Aplicatiile potentiale sunt numeroase: computere microscopice, nanoparticule pentru tratarea cancerului, motoare nepoluante, etc. 
Utilizand binecunoscutele proprietati chimice ale atomilor si moleculelor (care vizeaza modul de "lipire" a acestora), nanotehnologia propune construirea de dispozitive moleculare inovatoare, cu caracteristici extraordinare.
Secretul consta in a manipula atomii individual si de a-i plasa exact acolo unde este nevoie, astfel incat sa produca structura dorita. 
Nanotehnologia se poate defini si ca fiind abilitatea de a transforma
materia ordonand cu precizie atom dupa atom si molecula dupa molecula, pentru ca in final sa se produca nanostructuri din care sa se poata forma nanoproduse, adica dispozitive si masini.
Fig.2 Exemplu de nanomasini 
2.Tendinte actuale de dezvoltare stiintifica si tehnologica 
Ultimul deceniu a cunoscut numeroase realizari in obtinerea de componente organice de o complexitate considerabila. Descoperirea de noi tehnologii pentru polimeri, dendrimeri, a dus la obtinerea unei clase interesante de componente la nivel nano, cu proprietati mecanice si optice deosebite. Arhitecturile precise de tip nano, cu dimensiuni variind intre 10 si 100 nm au fost sintetizate cu succes .Componentele de acest tip implica reactia unui invelis reactiv de dendrimer cu un miez reactiv de dendrimer. Noile componente astfel obtinute se refera la compozitii moleculare ale dendrimerilor, ducand intr- o etapa de cercetare imediat urmatoare la obtinerea de noi 
Fig.3 Nivelul atomic
faze folosind blocurile copolimerice . Sunt cercetari recente in cercetarea si obtinerea de noi blocuri copolimerice din trei componente. 
2.1 Nanocristale 
In ultimii ani, un semnificativ progres a fost inregistrat in obtinerea de nanocristale Multe materiale comune, precum metalele, semiconductorii si magnetii pot fi obtinute din nanocristale, avand la baza procedee chimice coloidale. Conceptul schimbului de legatura a fost bine dezvoltat, aceasta metoda permitand nanocristalelor caracterizati printr-o distributie limitata a marimii diametrului (in general cu o variatie in diametru intre 5-15%) de a fi izolati si folositi ulterior ca reactivi chimici. In acest domeniu un factor esential a constat in cercetarile efectuate asupra rolului dimensiunilor care au avut la baza studii fundamentale in domeniul chimiei fizice si al fizicii materiei condensate. Faptul ca o simpla proprietate precum emisia de lumina depinde atat de mult de proprietatile semiconductorilor a facilitat dezvoltarea obtinerii efective. Aceeasi dependenta de marime a fost exploatata in obtinerea unor aplicatii si in alte domenii cum ar fi cel biologic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Micro si Nanotehnologii de Prelucrare cu Fascicul de Electroni.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!