Poluarea Apei din Activitatea de Extragere a Minereurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Minereurile si activitatea de minerit
2. Caracteristici generale ale apelor si poluarea lor
3. Apele uzate provenite din industria extractiva
4. Haldele de steril si influenta lor asupra apelor
5. Concluzii
6. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Industria extractiva si minereurile
Industria extractiva include extragerea mineralelor existente in natura sub forma solida (carbune si minereuri), lichida (titei) sau gazoasa (gaze naturale). Extractia se poate face prin mineritul in subteran sau la suprafata, ori prin exploatarea puturilor.
Prin actiunea vulcanilor, in care magma ajunge la suprafata scoartei terestre prin crapaturile acesteia,sunt aduse si minerale sau metale sub forma de filoane de forme si marimi diferite,cum ar fi minele din jud. Maramures, precum si din Muntii Metaliferi. Si prin actiunea de erodare si transport a apei, pe anumite vai s-au gasit zacaminte de aur.
Zacamintele (dupa configuratia si amplasarea lor in spatiu) pot aparea sub forma de:
o filon (zacamant) (sau vana in limbajul minerilor) de exemplu filon de aur.
o cuib (zacamant) de exemplu zacamintele de molibden.
o strat (zacamant) toate minereurile din rocile sedimentare ca de exemplu carbunii de pamant.
Mineritul are doua faze mai importante:
o Cercetarea unui zacamant din regiune cu ajutorul unor metode geologice si geofizice (radiometrie, electrometrie, magnetism). Metodele geologice cele mai intrebuintate sunt : santurile de suprafata, forajele geologice, galerii sau puturi de cercetare. Cu ajutorul acestor metode putem determina anumite informatii, cum ar fi: asezarea, bogatia zacamantului, adancimea si intinderea. Cu ajutorul acestor informatii putem alege metoda de exploatare.
o Extragerea sau exploatarea minereului se poate face prin exploatare la suprafata (prin cariere) sau exploatare subterana (in mine).
Exploatarea miniera cuprinde lucrarile de deschidere,de pregatire si de exploatare propriu-zisa. Lucrarile miniere dupa orientarea lor in spatiu sunt:
o orizontale: galeria, abatajul,
o inclinate: planul inclinat, rostogolul
o verticale: putul, suitorul
Principalele minereuri de fier sunt:hematitul, magnetitul (magnetul natural), sideritul, taconitul si pirita.
In industrie, cele mai importante metale neferoase sunt aluminiul, cuprul, zincul, plumbul, staniul si nichelul. Metalele pretioase (aur, platina si argint) au, pe langa rolul lor decorative si comercial, multe utilizari industriale importante.
Principalul minereu din care se extrage aluminiul este bauxita, care este bogata in alumina hidratata - oxid de aluminiu combinat cu apa. Principalele minereuri ale cuprului sunt: calcozina (sulfura de cupru), calcopirita sau criscolul (ferosulfura de cupru), cupritul (oxidul cupros), malachitul si azuritul (ambele forme ale carbonatului basic de cupru) . Principalul minereu de zinc folosit astazi este sfaleritul sau blenda (sulfura de zinc). Principala sursa de plumb este sulfura de plumb. Staniul face parte din metalele neferoase mai scumpe, deoarece minereul sau principal( oxidul de staniu) se gaseste in concentratii foarte mici. Principalul minereu al nichelului este sulfura sa, care de obicei se gaseste amestecata cu alte minereuri. Dupa separare, minereul de nichel se arde in prezenta oxigenului pentru producerea oxidului de nichel.
Industria cocso-chimica este o ramura importanta pentru dezvoltarea siderurgiei si, implicit, a industriei constructiilor de masini. Carbunii se extrag in tara noastra in special din bazinul Petrosani, ei impartindu-se in 2 categorii: carbuni superiori si carbuni inferiori.
2. Caracteristici generale ale apelor si poluarea lor
Apa este un lichid inodor, insipid si incolor, de cele mai multe ori, sau usor albastrui sau chiar verzui in straturi groase. Apa este o substanta absolut indispensabila vietii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solventi. Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, avand formula chimica bruta H2O .Apa este una din substantele cele mai raspandite pe planeta Pamant, formand unul din invelisurile acesteia, hidrosfera.
Din punct de vedere biologic, apa are numeroase proprietati indispensabile proliferarii vietii, care o deosebesc de celelalte substante. Apa isi indeplineste acest rol, permitand compusilor organici sa reactioneze in moduri care sa permita in cele din urma replicarea. Este un bun solvent si are o tensiune superficiala ridicata, permitand astfel miscarea compusilor organici si a organismelor vii. Apa proaspata are densitatea maxima la 4?C, aceasta densitate scazand pe masura ce apa se raceste, se incalzeste sau ingheata. Fiind o molecula polara stabila dominanta in atmosfera, joaca un rol important in absorbtia radiatiei infrarosii, cruciala in cadrul efectului de sera, fara de care temperatura medie la suprafata Terrei ar fi de -18? Celsius. Apa are de asemenea o caldura specifica neobisnuit de mare, care joaca mai multe roluri in reglarea climatului global si regional, permitand existenta vietii. Deoarece absoarbe foarte mult infrarosiile, are o foarte usoara nuanta albastra, datorita eliminarii unei mici cantitati de lumina rosie care o traverseaza. Culoarea albastra poate fi observata numai cand apa este in cantitate mare, de exemplu in lacuri, mari sau oceane (fig. 1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Apei din Activitatea de Extragere a Minereurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!