Negocierea și medierea în afaceri

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I CONFLICTUL - DEFINIRE 5
1.1 Definirea conflictului și a tipurilor de conflicte 5
1.2 Identificarea generatorilor de conflict 5
1.3 Prezentarea conflictului organizațional și a cauzelor acestuia 6
1.3.1 Cauzele conflictului organizațional 7
1.3.2 Dinamica conflictelor 8
1.3.3 Escaladarea conflictului 8
1.3.4 Condiții care favorizează conflictele 9
1.3.5 Procesul conflictual 10
1.4 Stiluri și metode de management al conflictelor 11
CAPITOLUL 2 NEGOCIEREA ÎN AFACERI 13
2.1 Negocierea ca metodă de rezolvare a conflictelor 13
2.2 Etapele negocierii 14
CAPITOLUL 3 MEDIEREA ÎN AFACERI 15
3.1 Medierea ca metodă de rezolvare a conflictelor 15
3.2 Strategii de mediere a situațiilor conflictuale de către manageri 16
3.3 Factori-cheie conjuncturali care afectează alegerea strategiei 16
3.4 Formularea regulilor de luare a deciziilor 17
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Negocierea și medierea sunt două metode esențiale în gestionarea conflictelor în organizații. Acestea sunt procese prin care părțile implicate într-un conflict încearcă să ajungă la o înțelegere sau la o soluție acceptabilă pentru ambele părți.
Negocierea este un proces prin care două sau mai multe părți încearcă să ajungă la un acord cu privire la un anumit aspect sau situație. În contextul gestionării conflictelor în organizații, negocierile pot fi utilizate pentru a ajunge la o soluție care să fie acceptabilă pentru ambele părți implicate în conflict. Negocierea poate fi utilizată pentru a rezolva diverse probleme, inclusiv probleme legate de resurse, sarcini sau roluri.
Un factor important în negocierea conflictelor în organizații este abilitatea de a asculta și de a comunica eficient. Negociatorii trebuie să fie capabili să asculte și să înțeleagă poziția celorlalte părți implicate în conflict, precum și să comunice în mod clar și coerent propriile interese și poziții.
De asemenea, medierea poate fi utilizată pentru a gestiona conflictele în organizații. Medierea implică utilizarea unui mediator neutru care încearcă să ajute părțile implicate în conflict să ajungă la o soluție acceptabilă pentru toți. Mediatorul nu ia decizii pentru părțile implicate, ci le ajută să găsească o soluție comună prin intermediul discuțiilor și negocierilor.
Medierea poate fi utilizată în mai multe situații, inclusiv în conflicte legate de relații interpersonale, discriminare, probleme de performanță și alte probleme legate de mediu de lucru. În multe cazuri, medierea poate fi mai eficientă decât alte metode de rezolvare a conflictelor, deoarece oferă părților implicate în conflict un sentiment de control și de implicare în procesul de rezolvare a conflictelor.
Lucrarea de față prezintă tipurile de negociere și modalitățile de mediere a conflictelor care pot apărea în cadrul unor negocieri din organizații.
CAPITOLUL I CONFLICTUL - DEFINIRE
1.1 Definirea conflictului și a tipurilor de conflicte 
Conflictul poate fi definit ca o situație în care două sau mai multe părți cu interese, nevoi, opțiuni sau valori diferite intră în interacțiune și se confruntă în mod deschis sau ascuns, generând tensiune, probleme sau chiar violență între ele. 
Există diferite tipuri de conflicte, inclusiv: 
Conflictul de valori: acest tip de conflict apare atunci când părțile implicate au valori diferite sau chiar opuse. De exemplu, un angajat care consideră că munca de echipă este esențială poate intra în conflict cu un coleg care preferă să lucreze independent. 
Conflictul de interese: acest tip de conflict apare atunci când părțile implicate au interese divergente, de exemplu, atunci când două departamente din cadrul unei companii luptă pentru a obține resurse limitate. 
Conflictul de nevoi: acest tip de conflict apare atunci când părțile implicate au nevoi diferite. De exemplu, un angajat poate dori o programare flexibilă pentru a putea îngriji un copil bolnav, în timp ce angajatorul poate dori ca angajații să fie disponibili la ore specifice. 
Conflictul de personalitate: acest tip de conflict apare atunci când părțile implicate au personalități diferite care nu se îmbină bine. De exemplu, un angajat care preferă să lucreze singur poate avea probleme cu un coleg care preferă să discute și să colaboreze cu alții. 
1.2 Identificarea generatorilor de conflict 
Identificarea generatorilor de conflict este o etapă importantă în gestionarea conflictelor în organizații. Acest lucru poate fi realizat prin identificarea surselor de tensiune sau a problemelor care sunt la originea conflictului. Generatorii de conflict pot fi împărțiți în următoarele categorii: 
Comunicare ineficientă - lipsa de comunicare sau comunicarea inadecvată poate duce la neînțelegeri, interpretări greșite și erori de informare, ceea ce poate conduce la conflicte. 
Diferențe culturale - diferențele culturale între membrii echipei sau între organizații pot duce la conflicte datorită interpretărilor diferite ale comportamentului, valorilor și normelor culturale. 
Resurse limitate - disputa privind accesul la resurse limitate, cum ar fi fondurile, echipamentele sau timpul, poate duce la conflicte în organizații. 
Personalitate - diferențele de personalitate și stilurile de lucru diferite pot duce la conflicte, deoarece acestea pot interfera cu capacitatea membrilor echipei de a lucra împreună și de a ajunge la un consens. 
Obiective diferite - atunci când membrii echipei sau organizațiile au obiective diferite, conflictele pot apărea atunci când aceste obiective se suprapun sau sunt în conflict. 
Schimbări organizaționale - schimbările organizaționale, cum ar fi fuziunile, achizițiile sau restructurările, pot provoca conflicte, deoarece acestea pot afecta locurile de muncă, rolurile și responsabilitățile. 
Conflicte de interese - conflictele de interese apar atunci când membrii echipei sau organizațiile au interese diferite sau contrare, cum ar fi conflictele de interese financiare sau de putere. 
Identificarea generatorilor de conflict poate ajuta la prevenirea conflictelor și la dezvoltarea de strategii eficiente de gestionare a conflictelor în organizații.


Fisiere în arhivă (1):

  • Negocierea si medierea in afaceri.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Altman, Iacob. Negocierea. - Cluj-Napoca: Eclatant, 2007
2. Bogathy, Zoltan. Negocierea în organizații. - Timișoara: Eurostampa, 1999
3. Bazerman, Max H.; Neale, Margaret A. Negociating Rationally. - New York: The Free Press, 1993
4. Rezolvarea conflictelor și negocierea. - București: Rentrop & Straton, 1998
5. Cohen, Herb. Orice se poate negocia. - București: Colosseum, 1995
6. Scott, Bill. Arta Negocierilor. - București: Editura Tehnică, 1996
7. Bibliografie opțională
8. Ro.wikipedia.org www.referatele.com www.scribd.com graduo.ro stiucum.ro diploma.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!