Studiu de Caz - Achiztionarea Operatorului Zapp de Catre Compania Cosmote Group

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
1. Obiectul negocierii 5
2. Partile negocierii 5
3. Culturile negociatorilor 5
4. Obiectivele negocierii 6
5. Raportul de forte 6
6. Rezultatul negocierii 7
7. Impactul tranzactiei 8
Bibliografie 9


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 
Studiul de caz are in vedere un tratat de negociere intre retelele de telefonie Cosmote si Zapp, privind achizitionarea de catre Cosmote Group a companiei Telemobil, proprietarul retelei Zapp. 
Cosmote a intrat pe piata de telefonie mobila in 2005, prin achizitia Cosmorom, si a derulat de la acel moment o campanie agresiva de achizitie de clienti. In anul negocierilor, avea o baza de date de 6,1 mil. clienti si o cota de piata de 23%, rezultatele financiare pe T1 2009 indicand o evolutie puternic ascendenta. Cosmote a inregistrat in primele trei luni ale anului 2009 venituri de 98 mil. euro, in crestere cu 84,2% fata de T1 2008, in timp ce numarul de clienti a inregistrat un avans de 45,2%, tendinta contrara celei a primilor doi jucatori din piata (Vodafone si Orange). Din anul 2008, in actionariatul grupului grec OTE (din care face parte si Cosmote) a intrat gigantul german Deutsche Telekom.
Zapp, apartinand companiei Telemobil, a intrat pe piata romaneasca in anul 2000. Inca de la inceput, compania s-a concentrat pe furnizarea de servicii de telefonie mobila, in special pentru segmentul corporate, investitiile in perioada 2000-2005 ajungand la 240 mil. euro. Ulterior insa compania a intrat intr-un con de umbra pe piata de telecom, din cauza diferentelor de viziune dintre americanii de la Qualcomm si Saudi Oger, controlat de familia libaneza Hariri. Pe de alta parte, Telemobil (de care apartine Zapp) nu a mai facut publice din 2007 cifrele referitoare la evolutia clientilor, an in care avea 500.000 de clienti. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, compania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 89,6 mil. euro si o pierdere neta de 9,3 mil. euro. In plus, in mai 2008, compania a contractat un credit de 220 mil. euro de la China Development Bank. In 2008, veniturile Telemobil s-au ridicat la 61 milioane de euro, in timp ce portofoliul depasea 374.000 de abonati. Dintre acestia, 60.000 erau abonati exclusiv la serviciile de date ale companiei.
Deasemenea, reteaua 3G la 2100 MHz a Zapp avea la vremea respectiva, acoperire in 23 de orase din Romania. Compania detinea si o licenta CDMA de 450 de MHz.
Interesul grecilor pentru Zapp vizeaza licenta 3G a operatorului aflat in portofoliul familiei fostului premier libanez Rafic Hariri. Seful Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos, spunea la instalarea sa in functie, in anul 2008, ca una dintre prioritatile mandatului sau este identificarea unei solutii care sa permita operatorului furnizarea de servicii de date mobile, in conditiile in care compania greaca este singurul jucator de pe piata locala care nu detine o licenta 3G. Miza este cu atat mai mare, cu cat piata de internet mobil este cotata ca fiind segmentul cu cea mai rapida crestere in contextul unei piete de telecom amenintate de scadere.
La acel moment Telemobil, Orange, Vodafone, RCS&RDS detineau licente 3G, care le asigura accesul la un business cu o rata de crestere de peste 50% pe an. Singurul care nu avea licenta 3G era grupul elen OTE, activ pe acest segment prin Cosmote. In Romania, OTE este prezent prin Romtelecom, liderul telefoniei fixe, Germanos, una dintre cele mai mari retele de magazine GSM, respectiv Cosmote.
Cosmote Group (Grecia), care detine in Romania al treilea operator de telefonie mobila, a agreat cu Saudi Oger, proprietarul Zapp, termenii financiari ai tranzactiei, precum si aspectele comerciale majore in urma carora operatorul elen isi va consolida puternic prezenta pe piata telecom din Romania, au declarat pentru Business Standard surse apropiate discutiilor. Potrivit acestora, cele doua parti s-au inteles si asupra celui mai important element - pretul, grecii urmand sa plateasca "putin peste 200 mil. euro", pret care poate fi ajustat in functie de evolutia indicatorilor financiari pana la obtinerea avizelor necesare de la Consiliul Concurentei, respectiv Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, avize necesare pentru inchiderea tranzactiei. Banii vor fi virati de Cosmote in conturile Saudi Oger, proprietarul Telemobil, numai dupa primirea tuturor avizelor, o parte dintre acestia urmand sa fie utilizati pentru rambursarea creditului pe care Zapp Holdings l-a contractat anul trecut de la China Development Bank.
Astfel, dupa mai bine de un an de la inceperea negocierilor, in luna iulie 2009, contractul de achizitionare a fost incheiat de directorul general al Cosmote, Michael Tsamaz, si de Nadim Akkawi, directorul financiar al grupului saudit Oger, proprietarul Telemobil. 
"Intelegerea marcheaza un nou ciclu de crestere si extindere a bazei de clienti pentru Cosmote Romania, intrucat licentele 3G si CDMA, respectiv infrastructura (Zapp - n.r.) vor permite companiei sa ofere servicii de date si voce de ultima generatie in Romania. Pe una dintre cele mai competitive piete din Europa si la doar trei ani si jumatate de la infiintare, parcursul Cosmote arata ca se afla in pozitia de a beneficia din plin de noua investitie", a spus Tsamaz.
Totodata, achizitia a fost supusa aprobarii Consiliului Concurentei din Romania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Caz - Achiztionarea Operatorului Zapp de Catre Compania Cosmote Group.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!