Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Optică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 11586
Mărime: 70.98KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Iancu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dobre Iuliana

Extras din proiect

1.De ce ne asiguram?

Forţele distructive ale naturii şi accidentele – pericole permanente pentru viaţa şi integritatea corporală şi bunurile omului

Pericolele la care omul este supus sunt multiple şi variate, cauzate de forţele naturii, de folosirea tehnicii sau de anumiţi factori speciali şi sociali – economici. Aceste pericole sunt generatoare de pagube şi de aceea omul trebuie să le cunoască pentru a se pune la adăpost de efectele lor, pentru a putea acţiona împotriva lor.

Forţele naturii declanşează calamităţi cu efecte distructive puternice, printre care se numără: seceta, îngheţul, ploile torenţiale, grindina, uraganele, inundaţiile, cutremurele de pământ, trăsnetul, incendiile, prăbuşirile şi alunecările de teren, avalanşele de zăpadă, etc. O serie (multitudine) de cauze naturale provoacă decese, boli şi îmbătrânire la oameni, afectează evoluţia plantelor ori pun în pericol viaţa animalelor

Dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii face posibilă creşterea rapidă a producţiei, uşurarea muncii, progresul social, dar în anumite împrejurări, ea poate provoca accidente care sa avarieze sau sa distrugă complet anumite mijloace de producţie şi bunuri de consum ori sa afecteze capacitatea de muncă şi chiar viaţa oamenilor.

Astfel, defecţiunile ivite în funcţionarea maşinilor, instalaţiilor şi aparatelor pot provoca explozii, incendii, electrocutări, asfixieri, arsuri, etc.; dezvoltarea traficului rutier, feroviar aerian şi maritim măreşte pericolele circulaţiei, etc.

Omul, prin modul necorespunzător (neglijenţă, nepricepere) în care îşi îndeplineşte uneori atribuţiile de serviciu sau prin comportarea sa reprobabilă în societate (acţiuni delictuale: jaf, furt, crimă) poate sa provoace pierderi semenilor săi.

Anumiţi factori sociali-economici pot, de asemenea provoca fenomene cu efecte negative asupra desfăşurării normale neîntrerupte a activităţii economice. Din aceste categorii fac parte: crizele economice, şomajul şi inflaţia, conjunctura economică nefavorabilă, etc.

Din simpla enumerare a cauzelor care generează pericole rezultă că unele sunt independente de voinţa omului, adică au caracter obiectiv, în timp ce altele, legate de comportarea omului, poartă un caracter subiectiv.

Cauze obiective: poziţia terenului faţă de sursa de apă, ceea ce îl face să fie supus inundaţiilor sau să fie ferit de acestea; sensibilitatea unor culturi agricole la grindină, caracteristicile unor materiale de construcţii de a fi inflamabile sau neinflamabile, etc.

Cauze subiective: atitudinea iresponsabilă şi inconştientă a unor oameni, poate să provoace sau să favorizeze înregistrarea de accidente cu efecte grave umane şi materiale.

Cunoaşterea împrejurărilor în care se pot produce diverse fenomene perturbatoare şi păgubitoare, permite omului să ia măsurile de rigoare pentru a evita şi preveni asemenea fenomene sau pentru a limita acţiunea lor distructivă.

Calamităţile naturale cele mai păgubitoare şi cele mai de temut, dar şi cu arie largă de răspândire pe glob sunt: seceta, cicloanele (uraganele), inundaţiile cutremurele de pământ, incendiile şi accidentele.

Seceta, indiferent de forma pe care o îmbracă - diminuarea umidităţii din atmosferă, uscarea progresivă a pământului, imposibilitatea plantelor de a-şi asigura apa necesară, chiar dacă aceasta există în sol – afectează puternic activitatea economică şi, prin aceasta, periclitează însăşi viaţa oamenilor, pe întinse zone geografice. Pe un plan mai general, seceta influenţează negativ produsul intern brut, balanţa comercială şi balanţa de plăţi a ţării.

Pe glob există întinse zone frecvent bântuite de secetă: nordul continentului african, S.U.A. – centrul şi vestul, Asia – China, Mongolia, India, Europa – sudul continentului. În ţara noastră: Dobrogea, estul Moldovei, Muntenia şi Oltenia.

Cicloanele (denumite în unele regiuni uragane, iar în altele taifunuri) sunt deplasări de mase de aer având un diametru de la câteva zeci de km până la 1500-2000 km, care se mişcă în spirale, după caz în direcţia acelor de ceasornic sau în direcţia opusă acestora, timp de 4-7 zile şi chiar mai mult.

Cicloanele se formează atât în emisfera nordică, cât şi în cea sudică, în zona tropicală, ca şi în cea temperată. Cicloanele tropicale sunt însoţite de mari căderi de precipitaţii provocând inundaţii catastrofale.

Inundaţiile se produc, de regulă, primăvara în regiunile temperate sau reci, ca urmare a topirii bruşte a zăpezii ori a gheţii, şi vara in regiunile cu climat tropical ori musonic. Şi acestea au provocat de-a lungul anilor, în anumite zone ale globului, importante pagube materiale şi victime.

Cutremurele de pământ constituie unele din fenomenele cele mai de temut ale naturii, deoarece ele pot provoca imense pagube materiale, la suprafaţa pământului, precum şi modificări profunde ale structurii subsolului şi ale regimului de scurgere a apelor. Anual, se produc, pe glob, 100.000 de cutremure, dintre care puţine la număr sunt percepute de oameni, şi mai puţine provoacă mari pierderi materiale şi umane (sub 100). Cutremurele pot fi: de prăbuşire – sunt cele mai violente, dar nu afectează decât zone restrânse; vulcanice - însoţesc erupţiile vulcanice şi se simt pe arii relativ limitate; tectonice – cele mai importante.

În general, cutremurele de mică adâncime (câteva zeci de km) sunt mult mai violente decât cele la mare adâncime (300-600 km hipocentrul).

Forţa de distrugere a cutremurelor este catastrofală. În România, cele două mari cutremure cu epicentrul în munţii Vrancei au fost cele din noiembrie 1940 şi 4 martie 1977.

În afara forţelor oarbe ale naturii, vieţile oamenilor, integritatea lor corporala, agoniseala lor, inclusiv bunurile aparţinând colectivităţii, sunt primejduite şi de felurite alte fenomene neprevăzute, denumite generic accidente.

În această categorie de fenomene aleatorii intră pericolele la care sunt expuşi oamenii: acasă, la serviciu, pe ogoare, pe stradă, în timpul deplasării cu diverse mijloace, etc. Un loc important între acestea îl ocupă accidentele de muncă, cât şi cele rutiere sau de circulaţie, acestea din urmă netrebuind să crească odată cu extinderea parcului de autovehicule.

Incendiile au provocat şi continuă să provoace importante pagube materiale. Declanşate de trăsnete, creşterea temperaturii peste anumite limite, explozii, scurtcircuite, neglijenţă sau acţiuni criminale, incendiile constituie un factor perturbant al vieţii economice, al vieţii oamenilor, al echilibrului ecologic.

Rezultă deci, că pericolele la care sunt supuşi oamenii şi bunurile sunt multiple şi variate iar oamenii apar în postura de “victime” ale forţelor naturii, de “actori” conştienţi sau inconştienţi ai semenilor lor, ai naturii, ai mediului ambiant.

Asigurarea exprimă în principal o protecţie financiară pentru pierderile suferite de persoanele fizice sau juridice datorită unor diverse riscuri.

Preview document

Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 1
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 2
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 3
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 4
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 5
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 6
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 7
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 8
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 9
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 10
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 11
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 12
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 13
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 14
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 15
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 16
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 17
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 18
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 19
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 20
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 21
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 22
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 23
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 24
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 25
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 26
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 27
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 28
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 29
Managementul Riscului într-o Unitate Agricolă - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Managementul Riscului intr-o Unitate Agricola.doc

Alții au mai descărcat și

Manual de Fotografie

Aparatul de fotografiat: definitie si componente Cel mai simplu aparat de fotografiat este o cutie opaca (camera obscura), cu un orificiu minuscul...

Teoria Dispersiei și Absorbției Luminii în Medii Dielectrice

Teoria dispersiei Ţinând cont şi de absorbţie, indicele de refracţie este un număr complex, ñ = n + i în care cei doi termeni depind de...

Absorbția, difuzia și dispersia luminii - tratare fenomenologică

Absorbţia luminii Lumina este absorbită la trecerea prin medii optice, în sensul că unda luminoasă pierde energie la parcurgerea mediului...

Optică geometrică

I. PRINCIPIILE ŞI LEGILE OPTICII GEOMETRICE 1.1. Noţiuni fundamentale Tratarea riguroasă a propagării luminii este dată de modelul ondulatoriu,...

Oflalmologie

Sclerotica= invelisul extern; rol protector - la exterior se prind muschii globului ocular: muschiul drept extern, drept intern, drept superior,...

Lucrul forțelor - energia unui câmp electric

După cum se cunoaşte din mecanică, unui sistem de corpuri ce interacţionează prin forţe conservative i se poate asocia o energie potenţială prin...

Legătura între Intensitatea Câmpului Electric și Potențialul Electric

Am arătat că pentru a descrie câmpul electric se poate folosi una din cele două mărimi: intensitatea câmpului electric, care este un vector, sau...

Te-ar putea interesa și

Analiza Diagnostic a SC Acvila SRL Măcin

INTRODUCERE Lucrarea intitulată ˝Analiza diagnostică a S.C. Acvila SRL Măcin ˝ urmăreşte evidenţierea activităţii desfăşurate de societate, al...

Managementul riscurilor financiar-bancare la Raiffeisen Bank studiu de caz analiza unui credit de investiții solicitat de SC Smb Exim SRL

INTRODUCERE In contextul actual al anului 2012, riscul de credit are un rol important în activitatea de creditare. Pornind de la impactulmajor...

Proiect practică BRD

1. Instrumente de plata 1.1. Ordinul de plata Este o dispozitie neconditionata si irevocabila data de catre emitentul acesteia(platitorul), unei...

Analiza Riscurilor Induse de Inundații

1.Noţiuni fundamentale - Riscul exprimă probabilitatea apariţiei unei neplăceri în anumite circumstanţe definite, adesea cuantificat de gradul de...

Orientări bancare contemporane

Cap. 1.Restructurarea sistemului bancar in perioada de tranzitie la economia de piata Reforma Reforma financiar-bancară asigură înlăturarea...

Studiu comparativ al eficienței procesului de adecvare a capitalului - prevederile acordului Basel I, Basel II, Basel III

1. Introducere Importanţa cunoaşterii formelor riscului, precum şi a modalităţilor de evitare a lui, este evidenţiată de catalogarea perioadei...

Managementul Resurselor de Apă

Ca si energia, apa reprezinta o componenta esentiala a aproape tuturor indeletnicirilor umane. Aprovizionarea cu apa este vitala pentru hranirea...

Asistenta Persoanelor în Situații Excepționale

1.CONSIDERATII INTRODUCTIVE In mod frecvent, termenul de asigurări sociale se substituie celui de asistenţă socială. Dacă sistemul asigurărilor...

Ai nevoie de altceva?