Cric cu piulița fixă

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Memoriu tehnic
1.1. Introducere
1.2. Solutii constructive pentru cricul cu piulita fixa 
1.3. Justificarea solutiei constructive alese
1.4. Descrierea variantei alese
1.5. Conditii functionale ale dispozitivului
1.6. Functionare
1.7. Indici de exploatare, reglaj si intretinere
1.8. Norme de protectie a muncii
1.9. Tolerante, rugozitati si conditii tehnice
1.10. Materiale folosite
II. Memoriu justificativ de calcul
2.1. Date de proiectare
2.2. Calculul si proiectarea surubului
2.3. Dimensionarea piulitei fixe
2.4. Calculul extremitatilor surubului principal
2.5. Calculul mecanismului de actionare
2.6. Constructia si calculul corpului
III. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Memoriu tehnic
1.1. Introducere
Obiectul prezentului proiect este acela de a proiecta unui dispozitiv cu surub si piulita, mai exact a unui cric cu piulita fixa, destinat atelierelor de lacatuserie ori atelierelor mecanice, unde acesta si-ar gasi utilitatea. Dispozitivul mai sus mentionat este destinat fabricarii in serie mica, executandu-se numai la comanda. Dispozitivul este destinat utilizarii frecvente, dar doar de catre un singur muncitor.
Principalele elemente ale unui cric si tot odata cele mai importante sunt surubul principal sau de forta(piesa cuprinsa) si piulita principala(piesa cuprinzatoare).
Filetul piesei cuprinzatoare si celei cuprinse, prin geometria sa caracteristica, permite cuplei elicoidale doua miscari simultane - rotatie si translatie - intre care exista o stricta relatie cinematica: la o rotatie completa, deplasarea axiala este egala cu marimea pasului filetului. Daca la asamblarile filetate aceasta caracteristica este legata de montajul asamblarii, la transmisiile mecanice de tip surub-piulita ea defineste o lege de miscare.
Datorita simplitatii constructive, mecanismele surub-piulita au fost adesea folosite in conditiile in care in lantul cinematic se impunea transformarea miscarii de rotatie intr-o miscare de translatie, cu caracteristici cinematice legate strict de cele ale elementului conducator. Transmiterea sarcinilor mari, in conditiile realizarii tehnologice relativ simple a elementelor componente, cu respectarea conditiei de autofranare, sunt alte atuuri pentru utilizarea acestor mecanisme. 
Randamentul mic al cuplei elicoidale impune folosirea cu precadere a acestei cuple la mecanisme actionate manual.
Mecanismele de ridicat (cricurile) au in componenta lor cuple elicoidale de tip surub-piulita. Formele constructive ale cricurilor depind atat de modul de ridicare a sarcinii cat si de modul de actionare a acestora.
1.2. Solutii constructive pentru cricul cu piulita fixa
Variantele constructive prezentate se evidentiaza prin simplitatea cricului, si a elementelor componente. Corpul cricului relativ simplu care gazduieste surubul este in prima varianta turnat iar in cea de-a doua sudat. Mecanismul de actionare simplu, vertical, o tija introdusa intr-un alezaj al corpului permitandu-se astfel aplicarea fortei necesare pentru actionare.
Cea de-a doua varianta se diferentiaza de precedenta prin forma si tipul corpului. 
Corpul turnat compenseaza timpul si costurile productiei, precum si usurinta prelucrarii unor forme greu de executat prin alte procedee de prelucrare prin aschiere.
Principiul de functionare este relativ simplu realizand transformarea miscarii de rotatie a mecanismului de actionare in miscare de translatie pentru surubul de forta care se va ridica sau va cobori. 
Varinata 1 Cric cu piulita fixa, cu corp turnat si manivela
Varianta 2 Cric cu piulita fixa, cu corp sudat si manivela


Fisiere în arhivă (1):

  • Cric cu piulita fixa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1]. Simion Haragas, Dumintru Pop, Ovidiu Buiga -  Transmisii cu suruburi. Calcul si proiectare, Editura Todesco, 2013
[2]. Aurel Jula, Emil Chisu, Gheorghe Moldovean, Doru Veliciu, Dan Savescu, Gheorghe Mogan, Radu Veliciu, Elena Eftimie, Claudiu Pozna, Dan Oprean, Mihai Lates -  Mecanisme surub- piulita, Brasov, Editura Lux Libris, 2000
[3]. Ovidiu Belcin, Corina Birleanu, Marius Pustan -  Organe de masini, elemente constructive in proiectare, Cluj-Napoca, Risoprint, 2011
[4]. Traian Itu, Mihai Tripa -  Tolerante si ajustaje, Cluj-Napoca, U.T.PRES, 
2005 
[5]. Colectia STAS de Organe de masini si extrase din standarde pentru proiectarea elementelor componente ale masinilor, Vol I si II
[6]. Curs Organe de masini


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!