Testarea Proprietatilor Mecanice ale Materialelor Plastice

Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Introducere
In general inginerii vor sa testeze pentru a obtine informatii, in timp ce comerciantii ar face teste numai daca exista o anumita presiune asupra lor in acest sens prin norme si standarde. In epoca scaderii costurilor si a productiei la comanda, testarea devine o cheltuiala necesara, dar si reversul este adevarat deoarece au crescut costurile odata cu constientizarea cerintei de calitate din partea consumatorului. Consecintele omiterii testarii sunt grave si se refelecta asupra piederii cotei de piata [Olaru]. 
Totusi, testarea produsului poate sa nu fie suficienta, deoarece la un sistem complex, fiabilitatea ansamblului depinde de fiabilitatea fiecarui subansamblu si de cea acceptata de cumparator. Un cumparator intrebat de furnizor ce fiabilitate ar accepta, a raspuns ,,100%", furnizorul a incercat sa-l convinga sa accepte 99,9%. Dar valoarea de 100% inseamna testarea fiecarei componente si apoi testarea ansamblului. In practica rebut aproape zero poate fi atins fara testarea 100%, dar cu un control sever al procesului. Cerinta de produse de calitate implica testarea acestora, implicit a materialelor din care sunt prelucrate.
Brown [??] a sugerat ca pe langa cele doua motivatii pentru testare, date in primul paragraf, exista alte doua: teste pentru stabilirea proprietatilor necesare ca date de proiectare si teste pentru stabilirea cauzelor caderilor ca date de proiectare, si teste pentru stabilirea cauzelor caderilor daca un produs se dovedeste a fi satisfacator in functionare.
Polimerii sunt materiale complexe si aspecte ale comportarii lor sunt uneori neasteptate. Din acest motiv, testele pe polimeri trebuie sa fie bine alese si sa acopere domenii largi pentru a evita caderile. Este important sa se stabileasca de la inceput ca marca materialului ales se potriveste criteriilor de proiectare ale produsului. De exemplu, o componenta din plastic, desi initial de rezistenta adecvata, poate, dupa o expunere constanta la detergenti, sa sufere fisurari din cauza mediului inconjurator.
Examinarea produselor distruse si testarea pot evidentia ca materialul nu a indeplinit specificatiile proiectantului sau ca o proprietate importanta ca fluajul a fost trecuta cu vederea. Acoperirea aplicata pe manusile chirurgicale, de exemplu, poate fi mult mai importanta decat cauciucul- suport.
Pe scurt, exista, dupa Brown [1], patru mari domenii de testare:
- controlul calitatii;
- predictia performantelor in exploatare;
- date de proiectare;
- investigarea caderilor.
Daca se apreciaza gresit ce proprietati trebuie cuantificate, se pot face teste inutile, cu pierderea unui timp pretios si care sa nu duca la rezultatele scontate. Dar si o lipsa de intelegere a faptului ca alt specialist a facut teste particularizate poate duce la greseli intre departamentul de cercetare si cel de cntrol al calitatii, intr-o firma.
Diferentele atribuite procedurilor de testare, preciziei, li se poate adauga abilitatea de a fi automatizate si dorinta de a avea caracter nedistructiv. Balansarea intre aceste atribuite deferite si costurile lor, se face in functie de scopul testului si destinatia materialului [Brown].
1.2 Teste pentru controlul de calitate
Metodele nedistructive sunt avantajoase si esentiale cand 100% din produse sunt testate. Testele ar trebui sa fie simple si putin costisitoare, iar automatizara va ajuta la executarea rapida a lor, preferandu-se testele cu privire la performantele produsului.
1. Teste pentru predictia performantelor produsului. Cel mai important factor este ca testele sa se refere la conditiile de exploatare si la aspectele de performanta ale produsului. Testele ar trebui sa nu fie prea complexe, desi rapiditatea si costul redus al lor sunt mai putin importante comparativ cu cazul controlului de calitate. Testele nedistructive nu sunt intotdeauna potrivite cand se face predictia performantelor, mai ales pentru stabilirea punctului la care apare distrugerea sau deteriorarea.
2. Teste pentru producerea datelor de proiectare. De obicei piesele testate au o forma simpla si marimi specifice chiar daca produsul dorit poate avea forme si dimensiuni diferite. Datele trebuie prezentate intr-o forma ca sa-i permita proiectantului sa schimbe geometria, scara timpului etc., ceea ce implica intelegerea comportarii materialului. 
3. Teste pentru investigarea caderilor. Inainte de alegerea testelor potrivite este necesara o intelegere a diferitelor mecanisme de cadere a pieselor sau de distrugere a materialului avut in vedere. Testele nu trebuie sa fie neparat complexe dar trebuie sa fie relevante. De exemplu, o simpla masurare a grosimii produsului poate stabili daca exista o abatere de la grosimea specificata in proiect. Razele de racordare in colturi, continutul de umezeala din plastic, bulele produse in timpul matritarii dar si prezenta altor factori pot sa fi contribuit la distrugere, fiind important sa ai mintea deschisa cand se fac astfel de teste. Precizia absoluta a testului poate sa nu fie importanta, dar este esential ca el sa fie capabil sa faca distinctia intre produsul bun si cel prost.
Gama posibilelor teste este foarte extinsa in orice discutie de filozofie a testarii si este util ca testele sa fie clasificate pe grupe, dupa anumite criterii. Sunt posibile cateva abordari, de exemplu, teste mecanice sau electrice sau teste pe materiale flexibile sau rigide, dar este necesar o clasificare mai generala. Brown a propus urmatoarea clasificare:
- teste legate de proprietati fundamentale.
- teste referitoare la proprietati aparente.
Acestea pot fi diferentiate folosind exemplul rezistentei. Rezistenta fundamentala a unui material este aceea masurata in asa fel incat rezultatul poate fi redus la o forma tndependenta de conditiile de testare. Rezistenta aparenta este cea obtinuta printr-o metoda care respecta anumite conditii astfel incat datele obtinute nu pot fi legate simplu de alte conditii. Rezistenta functionala este cea masurata in conditiile de serviciu, probabil pe produsul intreg.
Proprietatile fundamentale sunt acelea legate de proprietatile importante ale unui polimer - indexul de refacere al unui material transparent fiind un simplu exemplu. 
Proprietatile aparente sunt strans legate de proprietatile fundamentale dar nu sunt bine definite si sunt greu de controlat. Un exemplu este rezistenta la sfasiere, pentru care rezultatul metodelor sunt puternic dependente de geometria piesei testate.
Proprietatile functionale sunt de obicei legate de produs. O masura a rezistentei electrice a cauciucurilor antistatice de pe volan este un bun exemplu. Valoarea masurata depinde atat de geometria produsului cat si de rezistivitatea materialului, dar in final este ceruta rezistenta la o anumita tensiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Testarea Proprietatilor Mecanice ale Materialelor Plastice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!