Utilaje în industria alimentară

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 5877
Mărime: 3.28MB (arhivat)
Publicat de: Alina Toth
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oprea Gabriela

Cuprins

  1. 1. Masini de ridicat. Clasificare si tipuri 1 – 7
  2. 2. Transportoare. Clasificare si tipuri 8 – 13
  3. 3. Transport pneumatic 14 – 15
  4. 4. Tipuri de aeroamestecuri 16 – 17
  5. 5. Transportul produselor in stare fluida 18 – 20
  6. 6. Tipuri de pompe folosite in industria alimentara 21 – 33
  7. 7. BIBLIOGRAFIE 34

Extras din proiect

1. MASINI DE RIDICAT

Masinile si instalatiile de ridicat si transportat reprezinta unul din principalele mijloace de mecanizare si automatizare lucrarilor de incarcare, descarcare si de transportat in interiorul unitatilor productive si depozitare.

In general, pentru ca un material sa fie deplasat de la un loc la altul, asupra lui trebuie sa actioneze o forta pe directia si in sensul in care se doreste sa se faca deplasarea. In timpul deplasarii, intre material si suprafata pe care se face deplasarea se produce o frecare cu urmatoarele consecinje nefavorabile: degradarea materialului; cresterea consumului de energie necesara deplasarii si producerea de nocivitati (praf, zgomot).

Mijlocele de transportat si de ridicat pot fi cu actiunea: mecanica, gravitationala, pneumatica sau hidraulica.

Dupa modul cum se realizeaza operatia de transportat si ridicat masini se impart in doua categorii:

- cu functionare intermitenta la care functionarea in timp este discontinua, adica este compusa din perioade active de lucru si perioade de repaus (din durata totala de lucru numai o parte este folosita pentru transport);

- cu functionare continua la care transportul materialelor se face in flux neintrerupt (alimentarea, transportul si descarcarea se fac in acelasi timp §i in mod continuu).

Alegerea mijloacelor de transport se face in functie de caracteristicile materialului si de cerintele impuse de aspectul sau (admite sau nu degradarea prin loviri, zgarieri, strivire, maruntire).

Masinile de ridicat si transportat, in cazul general, pe langa ridicarea sarcinii, mai servesc si la efectuarea unor deplasari in plan orizontal si depunerea ei la locul de intrebuintare.

O demarcate riguroasa intre masinile de ridicat si cele de transportat nu se poate face, deoarece exista masini care realizeaza concomitent deplasarea pe orizontala si ridicarea sarcinii.

Masinile si instalatiile de ridicat si transportat se prezinta in prezent intr-o varietate extrem de mare de tipuri constructive si principii de functionare.

Mijloacele de transport si ridicare pot fi cu deplasarea ghidata pe anumite trasee sau cu deplasarea libera: terestru, pe apa sau aerian.

Clasificarea si tipurile utilajelor de ridicat

I. Cu actiune mecanica

1.1. cu functionare intermitenta

1.1.1. palane

- palane manuale cu scripeti si cabluri

- palane manuale cu angrenaje si lanturi

- palane electrice

1.1.2. poduri rulante

1.1.3. macarale

- macarale portal

- macarale rotitoare

1.1.4. ascensoare pentru materiale

1.1.5. cricuri

- cricuri cu surub

- cricuri cu cremaliera

- cric hidraulic

1.1.6. troliu

- troliuri cu actionare manuala

- troliu cu actionare mecanica

1.1.7. incarcatoare

- incarcator universal

- electrocare

- electrostivuitoare

Palane

Sunt mecanisme de ridicat sarcini formate dintr-un ansamblu de scripeti ficsi si mobili, montati pe axe si actionate manual sau electric.

Palane manuale cu scripeti si cabluri pot fi formate dintr-un scripete sau din doua grupe de scripeti, numite mufle. Forta necesara pentru ridicarea sarcinii este invers proportionala cu numarul scripetilor din mufla.

1 – carlig fixare palan; 2-mufla superioara; 3-cablu de sarcina; 4-mufla inferioara; 5-carlig pentru sarcina; 6-cercel; 7-bolt; 8-scripete; 9-ax; 10-placi scut; 11-traversa carligului.

Palane manuale cu angrenaje si lanturi. In locul scripetilor multipli pentru multiplicarea fortei se folosesc angrenaje, care pot fi angrenaje melcate sau angrenaje cilindrice planetare. Palane pot fi stationare sau mobile pe o grinda. Forta aplicata pe lant trebuie sa creeze un moment care sa invinga diferenta dintre momentul de frecare ce ia nastere in frana si momentul produs de greutatea sarcinii ridicate. Rotile pentru actionarea lantului cu zale sunt astfel confectionate incat au pe circumferinta un canal profilat dupa forma lantului. Lantul se fixeaza cu zaua pe aceste profiluri odata cu invartirea rotii.

Preview document

Utilaje în industria alimentară - Pagina 1
Utilaje în industria alimentară - Pagina 2
Utilaje în industria alimentară - Pagina 3
Utilaje în industria alimentară - Pagina 4
Utilaje în industria alimentară - Pagina 5
Utilaje în industria alimentară - Pagina 6
Utilaje în industria alimentară - Pagina 7
Utilaje în industria alimentară - Pagina 8
Utilaje în industria alimentară - Pagina 9
Utilaje în industria alimentară - Pagina 10
Utilaje în industria alimentară - Pagina 11
Utilaje în industria alimentară - Pagina 12
Utilaje în industria alimentară - Pagina 13
Utilaje în industria alimentară - Pagina 14
Utilaje în industria alimentară - Pagina 15
Utilaje în industria alimentară - Pagina 16
Utilaje în industria alimentară - Pagina 17
Utilaje în industria alimentară - Pagina 18
Utilaje în industria alimentară - Pagina 19
Utilaje în industria alimentară - Pagina 20
Utilaje în industria alimentară - Pagina 21
Utilaje în industria alimentară - Pagina 22
Utilaje în industria alimentară - Pagina 23
Utilaje în industria alimentară - Pagina 24
Utilaje în industria alimentară - Pagina 25
Utilaje în industria alimentară - Pagina 26
Utilaje în industria alimentară - Pagina 27
Utilaje în industria alimentară - Pagina 28
Utilaje în industria alimentară - Pagina 29
Utilaje în industria alimentară - Pagina 30
Utilaje în industria alimentară - Pagina 31
Utilaje în industria alimentară - Pagina 32
Utilaje în industria alimentară - Pagina 33
Utilaje în industria alimentară - Pagina 34
Utilaje în industria alimentară - Pagina 35
Utilaje în industria alimentară - Pagina 36
Utilaje în industria alimentară - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Utilaje in Industria Alimentara.doc

Alții au mai descărcat și

Cric auto îndrumar

CAPITOLUL I Consideratii generale 1.1 Caracterizarea solutiei constructive Schema cinematica al cricului simplu cu dispozitiv de actionare cu...

Sistemul ABS

Automobilele moderne sunt echipate cu sisteme de frânare performante si fiabile, capabile să atingă excelente valori de frânare chiar si la viteze...

Noțiunea de semifabricat

Orice proces tehnologic de prelucrare mecanica prin aschiere este insotit de erori. Acest neajuns duce la obtinerea unei piese care nu corespunde...

PSP 1

1.Faltuirea – asamblarea prin indoirea in falt a marginilor pieselor care se asambleaza cu sau fara material de adaos. 2.Gatuirea 3.Umflarea si...

Organe de mașini

1. PRINCIPII GENERALE DE PROIECTARE ALE ORGANELOR DE MASINI 1.1. Obiectul cursului de „Organe de maini” Definirea unor notiuni: · Masina:...

Determinarea experimentală a caracteristicii și rigidității arcurilor

DETERMINAREA EXPERIMENTALA A CARACTERISTICII SI RIGIDATII ARCURILOR 13.1 Scopul lucrarii Scopul lucrarii este de a familiariza pe stundeti cu...

Îmbinări prin Lipire și Încleiere

3.1. ÎMBINARI PRIN LIPIRE Îmbinarile prin lipire se realizeaza cu ajutorul unui metal sau aliaj de lipit, adus în stare fluida prin încalzire la o...

Te-ar putea interesa și

Utilaje în industria alimentară

Introducere Fermentaţia este un proces important, întrucât prin fermentaţie se obţin băuturile alcoolice, brânzeturile şi lactatele, oţetul,...

Utilaje în industria alimentară

Introducere Pentru conducerea proceselor tehnologice din industria alimentară , inginerii specializaţi în această ramură ca să facă faţă cu succes...

Utilaje în industria alimentară

1.Tehnologia vinului.Scurt istoric Tehnologia vinului sau oenologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul proceselor, metodelor şi procedeelor de...

Proiect utilaje în industria alimentară

Tema proiectului Schema si fluxul tehnologic pentru o sectie de afumare a carnii de capacitate 2000kg Cap I NOŢIUNEA DE CARNE Sub denumirea de...

Utilaje în industria alimentară - linia tehnologică pentru producerea siropurilor alimentare

INTRODUCERE Siropurile alimentare sunt soluţii lichid-vâscoase, foarte dulci, naturale, sintetice sau mixte, care se utilizează la prepararea...

Utilaje în Industria Alimentara

Transportul produselor solide Pentru desfăşurarea procesului de producţie intr-o întreprindere sunt necesare materiale solide de o mare...

Utilaje în industria alimentară - schimbător de căldură

INTRODUCERE Tehnologia reprezintă ansamblul metodelor, proceselor respectiv operaţiile aplicate asupra materiilor prime, materialelor şi datelor...

Utilaje în Industria Alimentara

Capitolul.I 1.Caracteristicile materiei prime și a produsului finit 1.1.Caracteristicile materiei prime.Generalităţi privind materia procesată....

Ai nevoie de altceva?