Activitățile zilei Waldorf

Extras din proiect Cum descarc?

Dimineata la grupa, copiii sunt primiti de educatoare cu o strangere calda de mana. Acest contact, dincolo de functia educativa pentru o comunicare pozitiva, prietenoasa, plina de incredere, are menirea sa favorizeze cunoasterea copilului. Educatoarea primeste prin manuta copilului intreg bagajul lui emotional si temperamental.
Apoi copilul isi incepe jocul liber; totul in grupa prinde viata, se transforma, activitatile fiind particularizate in functie de ziua din saptamana (ritmul saptamanii). Educatoarea sta la masa de lucru, in centrul actiunilor copilului, totdeauna desfasurand o activitate plina de sens -  tese, framanta paine, pregateste salata de fructe, toarce, postaveste, tricoteaza hainute pentru papusi, etc. Ea ofera un model pe care copiii il preiau prin imitatie cu intreaga lor fiinta plina de daruire. Copiii mai mari se strang in jurul educatoarei dorind sa participe la actiunile gospodaresti sau la cele practice.
In jocul liber, copiii sunt lasati sa isi dezvolte personalitatea: unii copii isi exerseaza fantezia invatand sa socializeze cu ceilalti, in timp ce altii doresc sa framante paine, sa picteze in culori de apa, sa deseneze cu cera-color, sa modeleze in ceara de albine, sa faca un tablou de lana, sa decupeze sau sa teasa, sa faca un teatru de masa, etc. Educatoarea reprezinta centrul de liniste care tine in armonie intreaga clasa. Ea are grija ca toti copiii sa fie implicati intr-o activitate cu sens, potrivit intereselor si varstei fiecaruia, nicidecum nu le impune sa faca toti aceeasi activitate.
In cadrul ritmului unei zile, dupa jocul liber si activitatea specifica zilei, urmeaza jocul in cerc la care participa toti copiii. Cantecele si jocurile in cerc contin multe elemente legate in mod esential de natura si dezvoltarea copilului mic. Acum copilul poate sa-si miste bratele si picioarele si incepe sa sara bucuros in lumea inconjuratoare. Cand un copil sta in mod ferm pe pamant, el incepe sa imite tot mai multe activitati pe care le vietuieste in preajma sa. 
Educatoarea creeaza acest joc in functie de varsta copiilor, de anotimp, de sarbatoarea specifica perioadei. Un joc in cerc incepe cu mersul pe cerc, dupa care se prezinta diferite activitati sau scene (culesul fructelor, batutul cu ciocanul, gesturi de salut, vantul, ploaia) stand pe loc sau in mers, iar in final urmeaza un mic dans cu salturi si topaituri. O caracteristica a jocurilor o constituie repetitia ritmica, atat cea variata cat si cea identica -  refrenul. Aceasta structura cladita ritmic corespunde intrutotul fiintei copilului mic -  pe de o parte ii face posibila cufundarea visatoare in procesul miscarii prin repetarea celor cunoscute, pe de alta parte poate sa vietuiasca o tensiune adecvata varstei prin variatia elementelor. 
Prin jocul in cerc educatoarea cunoaste copiii deoarece acestia se manifesta liber. 
Basmul incheie activitatea pedagogic din fiecare zi. Inainte de masa, pentru a-i aduna si linisti pe copii, educatoarea le spune o poveste. Povestea este reluata si la dormitor, inainte de somn. 
Pedagogia Waldorf spune ca basmul este ca o respiratie morala, copilul invatand prin basm sa vada binele si raul, apropiindu-si binele si respingand raul. Basmul creeaza tablouri in cuvinte, ofera posibilitatea copiilor de a-si forma propriile imagini interioare si de a se identifica cu eroul pozitiv.
Ziua preferata a copiilor este ziua de painica. In timp ce framanta aluatul, educatoarea le spune povestea despre calatoria bobului de grau de la ogor pana pe mesele oamenilor. Iar in timp ce modeleaza aluatul cu totii canta ,,Faina, apa, drojdie si sare/punem in covata mare". 
In gradinita Waldorf activitatea de pictura are loc in fiecare vineri dimineata in timpul jocului liber. Atunci cand doresc, copiii vin si picteaza, iar ceilalti isi continua jocul. Ei sunt insotiti de educatoare pentru a lucra ingrijit, pentru a pretui materialul folosit sa da finalitate actiunilor lor. Parcurgand intregul proces artistic, bucuria, rabdarea, concentrarea si perseverenta se impletesc armonios, conducand treptat la armonizarea trairilor copilului. Activitatea de pictura are si un rol terapeutic, influenteaza pozitiv fortele de sanatate in copil, ii dezvolta fantezia, independenta, spiritul de ordine, simtul estetic.
Referitor la pictura, pedagogia Waldorf recomanda pentru copilul prescolar si scolar mic:
A se folosi tehnica ud pe ud.
Se ofera copilului doar culorile fundamentale (galben, rosu, albastru) in diverse nuante (poate fi folosit un set de nuante calde pentru perioada de vara, caldura si un set de nuante reci pentru perioada de iarna, frig)
Copilul va descoperi culorile secundare prin aceea ca, in mod sigur culorile fundamentale ajung sa se intalneasca pe foaia uda.Prin joaca si incercari repetate copilul va descoperi singur "regulile" (cum poate sa obtina verde, portocaliu, violet, etc in diverse nuante.)
Amestecarea intentionata a culorilor fundamentale se face direct pe foaie (adica nu se amesteca in prealabil 2 sau 3 culori intr-un recipient si apoi se foloseste nuanta rezultata, ci se amesteca, se intalnescim direct pe foaie) Amestecand culorile direct pe foaie rezulta mult mai multe nuante, mai multe jocuri de culori.
Se sugereaza folosirea unor suprafete (foi) mari (A3), astfel copilul poate patrunde in farmecul nemijlocit al culorii si este abatut de la ceea ce ar dori el sa isi inchipuie (spre deosebire de desen, unde lucrurile sunt mai fixe si detine mai mult control asupra formei).


Fisiere în arhivă (1):

  • Activitatile zilei Waldorf.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!