Consilierea in Reintegrarea Sociala a Adolescentilor Toxicomani

Extras din proiect Cum descarc?

De ce drogurile? Este consumul de droguri la adolescentii din Romania intr-adevar o problema sociala sau este doar un fenomen izolat, caruia i se acorda prea multa importanta?
Drogurile fac parte astazi din realitatea de langa noi. Se spune ca in toxicomanie se intra pe poarta durerii, a voluptatii, a curiozitatii sau a disperarii. Omul modern se drogheaza pentru obtinerea unei senzatii deosebite, a unei supraactivitati psihice sau fizice, a unei destinderi prin euforie si visare; orientalul cauta in drog anihilarea personalitatii, trecerea spre starea de vis si neant; sud-americanul gaseste in drog miracolul care ii impiedica somnul, ii conserva puterea, ii suprima foamea. Indiferent de justificarea drogarii, aceasta practica este o manifestare individuala sau colectiva de neadaptare.
Fenomenul traficului si consumului ilicit de droguri s-a manifestat pe neasteptate, institutiile statului nefiind pregatite sa faca fata acestui flagel. Informatiile cu privire la droguri, la efectele lor, la profilaxia si terapia toxicomaniei sunt insuficiente: institutiile de profil lipsesc sau sunt suplinite de cateva sectii de dezintoxicare din cadrul unor spitale. Principala categorie de populatie vulnerabila la consumul de droguri o reprezinta tinerii. Populatia tanara este mult mai deschisa la nou, la risc, mai dispusa sa incerce noi experiente.
In tara noastra, numarul persoanelor care consuma droguri a crescut foarte mult dupa 1990, inregistrandu-se o scadere a varstei persoanelor care le consuma. Una din principalele cauze ale cresterii numarului de consumatori este necunoasterea efectelor nocive ale acestora. Nivelul scazut de informare si pregatire a parintilor, profesorilor si institutiilor de profil au determinat extinderea acestui fenomen si la noi in tara.
Ceea ce este cel mai alarmant aste faptul ca au patruns si in scoli. Dealerii vor sa-si formeze o clientela cat mai bogata si de aceea, la inceput, ademenesc tinerii cu oferte cat mai tentante. Odata dependenta dobandita, incepe hartuiala, iar preturile cresc. Tinerii, elevii, studentii, uita de grijile scolii si ajung sa faca orice pentru a capata bani, in schimbul carora vine uitarea, placerea. Cei dependenti de droguri incep sa se prostitueze pentru bani, incep sa fure, jefuiesc, ucid.
Efectele consumului de dgroguri se rasfrang nu numai asupra celui care consuma ci si asupra societatii. Deteriorarea starii de sanatate fizica si psihica a individului, absenteismul scolar sau de la locul de munca, sinuciderile sunt urmarile dezastruoase ale abuzului de droguri; costurile pentru tratament si alte facilitati, ca si cele pentru protectia imporiva delictelor provocate de abuzul de droguri sunt foarte mari.
De aceea, pentru a preveni o crestere mai mare a numarului consumatorilor, trebuie sa se vorbeasca cu tinerii, cu parintii despre aceasta problema.Institutiile educationale trebuie sa prezinte cat mai multe programe de informare cu privire la acest fenomen. Consumul de droguri reprezinta o provocare pentru tineri, o problema serioasa pentru profesori si parinti, un semnal de alarma pentru societate. Drogul omoara mai intai orice demnitate si sfarseste prin a ucide in totalitate. Ziarele si buletinele de stiri abunda in stiri macabre legate de consumul de droguri. Tragediile se intampla mereu printre noi, langa noi...
Aceasta lucrare este realizata in domeniul drogurilor, in domeniul in care exista insuficienta literatura de specialitate si o activitate de preventie insuficienta; realitati alarmante care determina cresterea numarului de consumatori...
Motivul alegerii temei a fost cunoasterea cat mai multor informatii cu privire la cauzele si efectele abuzului de droguri in randul adolescentilor. Intr-o cariera profesionala viitoare voi dori sa ofer aceste informatii ata adolescentilor cat si parintilor lor, ajutandu-i sa cunoasca cat mai bine acest fenomen si sa poata face o alegere cat mai buna pentru ei.

REZUMAT

Primul capitol cuprinde un istoric si o trecere in revista a drogurilor existente pe piata interna si intrnationala. Sunt prezentate, de asemenea, cauzele si efectele nocive ale consumului de droguri asupra vietii sociale.
Al doilea capitol trateaza amanuntit categoria cea mai expusa in fata ,,pericolului alb": ADOLESCENTA.
Cercetarea practica (capitolul III) consta in evidentierea rolului infomarii privind consumul de droguri in randul adolescentilor. Am elaborat, aplicat si interpretat un chestionar care reflecta nivelul de cunostinte, atitudinile si tendintele adolescentilor in privinta consumului de droguri si a posibilelor masuri de preventie. De asemenea se pune accentul pe relatia consumator de droguri - cosilier in reintegrarea si reinsertia sociala a acestuia.
Lucrarea se incheie cu prezentarea unui model de program ce are ca scop prevenirea si interventia la nivel comunitar in vedera reducerii factorilor de risc care pot provoca consumul de droguri(anexa 1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Consilierea in Reintegrarea Sociala a Adolescentilor Toxicomani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!