Eficientizarea managementului în Grădinița Pinochio, Zalău

Extras din proiect Cum descarc?

I. Noţiuni elementare despre management
1. Definirea conceptului
Termenul de “management” este preluat din limba engleză, dar izvorul său este cuvântul “manus” din latină care înseamnă mână şi implică acţiunea de manevrare. În italiană, s-a format apoi cuvântul “mannegio” care se referă la prelucrarea cu mâna şi de aici, a apărut termenul francez “manège” cu semnificaţia de loc unde sunt dresaţi caii. Ulterior, a apărut în limba engleză cuvântul “manage” care exprimă activitatea de administrare, de conducere şi are substantivul “management”, care înseamnă conducător.
Termenul desemnează: 
Funcțional
* o activitate, o acțiune sau un proces 
* exemple: managementul proiectului, managementul timpului, management personal, managementul comenzilor, managementul configurației, managementul cunoștințelor, managementul schimbarii
* totalitatea acțiunilor obișnuite de conducere sau administrare a organizațiilor,
Instituțional
* un grup de persoane cu preocupări predominante pentru acțiuni organizatorice sau de conducere (un grup de manageri)
* agenți ai sportivilor sau artiștilor.
2. Managementul educational, istoria şi evoluţia
Majoritatea teoreticienilor în management găsesc începuturile managementului la Frederic Taylor și la Henry Fayol. Unii consideră că au existat și înaintea acestora specialiști și practicieni care puseseră în evidența elemente manageriale (R. Owen, Ch. Babbage etc). Potrivit unor cercetători, începuturile managementului trebuie văzute în antichitate.
În acest fel, se observă că managementul ca activitate a fost identificat mai întâi în sfera sportivă. Ulterior, a fost adoptat în ştiinţa militară, în politică, ziaristică, administraţie publică. Termenul de management s-a impus în activitatea economică prin răspândirea lucrării “The Managerial Revolution” a lui James Burnham, în anul 1941.
Management este funcția organizațională care asigură desfășurarea eficientă a activităților și care urmărește obținerea nivelului maxim de rezultate prin folosirea optimă a resurselor. Activitatea de management poate avea în vedere grupuri de oameni (echipe) sau procese.
Resursele pe care un manager le are, în principal, la dispoziție: timpul, talentul, resursele financiare și resursele umane.
Management este de asemenea denumirea dată echipei de manageri din cadrul unei organizații.
Managerii sunt acele persoane a căror activitate de bază este să ducă la îndeplinire procesul managerial.
Managementul calității
Reprezintă activitatea de management în direcția dezvoltării și implementării unui set de reguli și instrumente care formează sistemul de management al calității și care are drept scop asigurarea nivelului de calitate dorit pentru produsul companiei.
Managementul calității are trei componente principale: controlul calității asigurarea calității și îmbunătățirea calității.
Conflictul în management
Abilitatea de a gestiona un conflict în așa fel, încât să rămână un conflict de idei, fără să devină un conflict emoțional. Managementul conflictelor este procesul de planificare pentru evitarea conflictelor, ori de câte ori este posibil, și de organizare pentru rezolvarea conflictelor cât mai rapid și cu cât mai puține efecte negative, de îndată ce conflictele au apărut.
Noțiuni legate:
Rezolvarea conflictelor: demersul cu scopul încheierii unui conflict prin negocieri între părțile implicate.
Transformarea conflictelor: operațiunea de repoziționarea a părților pentru a obține rezultate diferite.
Managementul performanței este un proces de evaluare continuă a performanțelor la nivelul organizației, al echipelor și individual, în funcție de indicatorii de performanță prestabiliți, și folosirea rezultatelor evaluării pentru atingerea constantă a obiectivelor propuse.
3. Procesul de management
În orice întreprindere procesul muncii în sens larg cunoaşte două laturi: 
- de execuţie, prin care resursele umane acţionează asupra elementelor materiale;
- de conducere, prin care o parte a resursei umane acţionează asupra celeilalte părţi de factor uman.
Prin urmare, procesul de management constă într-un ansamblu de acţiuni prin care managerul individual sau de grup prevede, organizează, coordonează, ia decizii şi controlează activitatea salariaţilor în vederea realizării obiectivelor întreprinderii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Eficientizarea Managementului in Gradinita Pinochio, Zalau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Curriculum pentru învăţământul preşcolar
2. Muscalu, E. „Management general”, 2004, Ed. ULBS
3. Olsen, J., Nielsen, T., “Noi metode si strategii pentru managementul clasei”.
4. Purcărea,A., Niculescu,C., Constantinescu,D., „Management. Elemente fundamentale”,1998, Bucureşti, Editura Niculescu SRL 
5. Ursachi, I., „Management”, 2001, Bucureşti, Ed. ASE


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!