Empatia în relația profesor - elev

Cuprins proiect Cum descarc?

-  INTRODUCERE
-  CE ESTE EMPATIA?
-  CUM SE MANIFESTA EMPATIA?
-  COMUNICAREA EMPATICA SI RELATIA PROFESOR -  ELEV
-  AVANTAJELE UNEI CONDUITE EMPATICE
-  CONCLUZII
-  BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
,,Procesul de invatare incepe cand tu, profesor, inveti de la elevi, cand tu situandu-te in locul lui, intelegi ce a inteles el in felul in care a inteles." (G. Leroy)
Calitatea predarii se defineste atat prin strategia instruirii, prin metodele de predare cat si prin comportamentele si stilul de predare. In procesul instruirii elevilor, cadrele didactice trebuie sa-si puna in valoare maiestria, competenta profesionala in scopul fixarii unui cadru propice de apropiere de cei carora urmeaza sa le impartaseasca valorile stiintifice. La baza acestor relatii interpersonale este necesar sa se afle capacitatile de intelegere, anticipare, traire si identificare, pentru a deschide calea unei comunicari empatice intre profes si elev. 
A fi empatic, inseamna a percepe cadrul intern in referinta al altuia cu toate comportamentele sale emotionale ca si cum ,,ai fi cealalta persoana". Coborarea la nivelul de gandire al elevului nu inseamna nici regresie de varsta din partea adultului si nici alte forme de a imita comportamentul copilului, ci o transpunere mentala in psihologia acestuia cu scopul de a-l intelege si de a-l ajuta. In comprtamentul empatic, persoana se transpune ,,in pielea" partenerului fara a-si pierde propria identitate de sine. Numai maiestria pedagogica permite pendularea eficienta intre empatie si detasare. 
2. Ce este totusi empatia? 
Conform DEX-ului empatia este o forma de instruire a realitatii prin indentificare afectiva. Tendinta a receptorului de a trai afectiv, prin transpunere simpatetica (ce provoaca stari afective, sugestii), dar si o forma de cunoastere a altcuiva, in special a eului social. Pe scurt empatia inseamna ,,a te pune-n pielea celuilalt", este un fapt interior, subiectiv, declansat de procesele psihice.
Empatia nu trebuie confundata cu empiricul sau simpatia. Empiricul este bazat pe experineta si pe simtire, iar simpatia este un fenomen psihic prin care o persoana incearca alinarea unei anumite stari de disconfort a interlocutorului, sau lucruri si persoane care inspira un aspect placut, atragator, agreabil.
3. Cum se manifesta empatia?
Empatia se manifesta prin indicatorii motorii, tensiunea musculara, reactiile posturale, reactia cutano-galvanica, reflexul conditionat vascular. Spre exemplu, doi subiecti; unul este pus dupa un panou, iar celuilalt i se pune in mana un cub de gheata si se verbalizeaza acest lucru. Se observa prin reactia vasculara ca primului subiect caruia nu i s-a pus gheata in mana are aceeasi reactie ca cel de-al doilea. Diferenta este ca al doilea are acea reactie din punct de vedere verbal si fizic, iar primul nu (doar aude indicatiile transmise celuilalt). Empatia are trei laturi: cea afectiva, predictiva (subiectul intelege ceea ce simte cealalta persoana) si motivational-actionala (capacitatea de a intelege ce simte celalalt si cum reactioneaza).
4. Comunicarea empatica si relatia profesor -  elev 
In viziunea pedagogie moderne, relatia profesor -  elev este conceputa ca o relatie de mare complexitate, care implica un dialog permanent intre cei doi factori, educat si educator, o comunicare reciproca, angajand toate laturile personalitatii acestora. Astfel, profesorul, pentru a-si realiza rolul sau de a organiza si a stabili stategia actiunii educationale, de a media accesul la informatii, de a se armoniza cu sistemul de decodaj al elevului, de a urmari sistematic achizitiile comportamentale si de a evalua randamentul scolar, trebuie sa cunoasca psihologia elevului si sa se transpuna in psihologia acestuia. Prin aceasta, profesorul trebuie sa urmareasca schimbarea lcului si rlului elevului in actul educational, sa stimuleze activitatea si angajarea lui in procesul propriei sale formari. Dialogul deschis intre profesor -  elev trebuie sa solicite spontaneitatea in receptivitatea acestora, sa dezvolte gandirea divergenta, spiritul de investigare, curiozitate stiintifica si creativitatea in rezolvarea problemelor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Empatia in relatia profesor - elev.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  S.,Marcus, T., David, A., Predescu ,,Empatia si relatia profesor elev", Ed. Academiei Republicii Socialiste Romane, Bucuresti, 1987
-  R., Gherghinescu, ,,Anotimpurile empatiei-psihologie sociala cognitiva", Ed. Atos, Bucuresti, 2001
-  https://www.genesis.ro/ro/revista-didactica-genesis/empatia-profesorului-cheia-reusitei-elevilor-sai-1-1
-  Svetlana Chihu ,,Empatia cadrului didactic" 
https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Empatia%20cadrului%20didactic%20si%20optimizarea%20relatiei%20profesor_elev.pdf
-  D., Saucan ,,Revista de psihologie", Nr. 1si2/1992
internet: http://www.desprecopii.com 
http://www.121.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!