Personalitatea

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS 2
CONCEPTUL DE PERSONALITATE 3
OMUL CA FIINTA SOCIALA 4
PERSONALITATEA IN FORMARE SI PERSONALITATEA ADULTA 6
PERSONALITATEA SI PROCEDEELE DE INVATARE 8
TRASATURI DE PERSONALITATE SI PERFORMANTE IN ACTIVITATEA DIDACTICA 10
UTILIZAREA IN PROIECTAREA DIDACTICA A UNOR DATE REFERITOARE LA TRASATURILE DE PERSONALITATE 15
STIATI CA...? 18
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din proiect Cum descarc?

CONCEPTUL DE PERSONALITATE
Personalitatea e un termen larg raspandit al carui sens este cunoscut limbajului comun. Majoritatea foloseste cuvantul pentru a se referi la un ansamblu de caracteristici care definesc modul in care o persoana vede si actioneaza in lume - ceva asemanator unor imbinari a proceselor de gandire si de comportament. 
In psihologie, el ar putea fi definit ca trasaturile emotionale, cognitive si comportamentale unice fiecarui individ, invatate si dezvoltate prin experienta si relativ consistente de-a lungul timpului. 
Personalitatea este un sistem bio-psiho-socio-cultural, care se constituie, fundamental, in conditiile existentei si activitatii, incepand cu primele etape ale dezvoltarii individului in societate.
Asadar, personalitatea reprezinta un ansamblu sistemic, deosebit de complex al programelor, structurilor profunde, trasaturilor, precum si organizarea lor privind omul concret in ceea ce are el unic, original, relativ stabil si il deosebeste de ceilalti.
OMUL CA FIINTA SOCIALA
" In lume sunt multe minuni, 
dar nu mai mari ca omul !"(Sofocle)
Ca organizare functionala specifica, personalitatea se constituie numai prin asimilarea experientei de cunoastere si practica elaborata social-istoric. Personalitatea il defineste pe om in relatiile sale cu alti oameni si cu societatea. Ea ne arata: ce poate, cum face si ce face realmente un om in diferite forme de activitate sociala, in diferite sisteme de relatii in care este inclus.
Prin esenta sa omul este o fiinta sociala. Existenta lui nu este posibila decat intr-un mediu social, rezultat al convietuirii cu ceilalti in procesul practicii sociale. Societatea si omul formeaza o unitate indisolubila, fiecare pastrandu-si o relativa autonomie, socialul este generat de relatiile care se incheaga intre membrii sai, odata aparut, insa, el nu desfiinteaza sau anihileaza personalitatea acestora. 
Omul este o fiinta sociala, diferit de celelalte fapturi prin limbaj si moralitate. Este adevarat, insa, acest fapt este doar o caracterizare partiala a omului, deoarece acesta este totodata o persoana.
Omul ca persoana nu poate trai singur, ci are nevoie de o alta pesoana pentru a intra in comuniune cu aceasta si cu restul semenilor. Din acest apect pot spune ca reiese si caracterul de fiinta sociala a omului, adica posibilitatea acestuia de a avea diferite relatii cu o alta fiinta umana. 
Trebuinta de comunitate este un remediu impotriva izolarii si singuratatii, un impuls profund care mobilizeaza si sensibilizeaza fiinta umana pentru a stabili si intretine relatii cu ceilalti.
Omul ca fiinta sociala face parte dintr-un stat, se conduce si se ghideaza dupa anumite reguli si legi impuse de stat, dupa documente care stau la baza acestuia si care ii dovedesc existenta de la o anumita perioada istorica si care ii asigura existenta, iar daca acesta nu relationeaza cu statul tinde sa devina o fiinta antisociala, un paria, razvratit impotriva lipsurilor si a nedreptatilor acesteia.
Asadar, personalitatea se consolideaza prin relationarea cu ceilalti, mediul social, dar ea se formeaza diferit, devenind si originala. Acest fapt i-a atras atentia lui K. Marx, care afirma in " Teze despre feuerbach ", ca: " esenta umana nu este o abstractie inerenta a individului izolat, in realitatea ei personalitatea fiind ansamblul relatiilor sociale".


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!