Studiu de caz privind gestionarea unei situații de criză

Extras din proiect Cum descarc?

1.1. PREZENTAREA CAZULUI : - inadaptarea scolara
- elevul inregistreaza rezultate slabe la invatatura, atingand cu greu standardele minimale de performanta;
- greutatile familiale ce conduc la dezinteres fata de activitatea scolara, agitatie, tulburari de comportament.
1.2. ISTORICUL EVOLUTIEI PROBLEMEI
Tatal lui M.T. este plecat in Grecia, el ramanand in grija mamei, aceasta avand grave probleme de motricitate, copilul a profitat de incapacitatea acesteia de a se deplasa la gradinita, apoi la scoala si ca urmare au inceput sa i se manifeste tulburari de comportament si de invatatura. De mentionat ca locuieste in mediu rural.
1.3. DESCOPERIREA CAUZELOR GENERATOARE:
-  T. este tot timpul ganditor si deprimat, nu are prieteni si nu socializeaza cu elevii din clasa;
- a absentat nemotivat de mai multe ori, munceste din greu si este de cele mai multe ori obosit la ore.
Comportamentul:
in clasa nu vorbeste decat atunci cand i se adreseaza in mod direct o intrebare;
- Raspunde ezitant, cu o voce nesigura, abia auzita, se inroseste la fata si evita sa priveasca in ochi invatatoarea cand i se cere sa raspunda oral in fata colegilor.
- Cand trebuie sa lucreze individual in clasa nu-si termina niciodata activitatea, nu ramane linistit si isi deranjeaza colegii. 
- T. are capacitati intelectuale de nivel mediu, intrucat a pierdut multe prin prisma absenteismului.
- Prietenii lui sunt 2-3 si incepe foarte rar o conversatie
- Ramane singur in timpul recreatiilor, ceilalti il ocolesc, pentru ca are de multe ori, un comportament izolat.
T. recunoaste ca acasa face multe treburi si spune ca nimeni nu-l bruscheaza; daca este linistit face treburi pe care doar adultii le fac in gospodarie.
Dialog cu elevul:
T. pare la prima vedere un baiat linistit care evita sa vorbeasca.
El declara ca acasa face multe treburi pe care n-ar avea cine le face. Daca mamei lui nu-i place ce face el la un moment dat, el se supara, iar ea il lasa in pace.
- "Cand trebuie sa raspund cu voce tare in clasa, mi-e teama ca vor rade ceilalti copii de mine daca voi gresi." Daca cineva ii zice ceva neplacut, imediat, in pauza, se uita urat, devine ciudos, se simte jignit si se retrage in sine.
Dialog telefonic cu mama:
- Teodor este un alt copil acasa.
Intristata, mama ne spune ca ii este greu de cand a plecat tatal in Grecia, ca lui Teo ii este dor de tatal lui, ca baiatul ii simte lipsa. De la plecarea tatalui are din ce in ce mai multe probleme cu ceilalti si de multe ori refuza sa mearga la scoala, daca nu vorbeste cu tatal sau la telefon, dimineata, inainte de a pleca.
- Are, fata de sora lui, un comportament ostil si agresiv . Vorbeste urat, de multe raspunde mamei si riposteaza verbal neplacut surorii daca ea ii atrage atentia ca nu vorbeste frumos.
- Mama nu-l pedepseste pentru ceea ce face, considerand ca va veni timpul cand T. isi va da seama ca greseste si recunoaste ca el e de mare ajutor pentru ea si fetita, iar cand tata se va intoarce, totul va intra in normal.
1.4. ANALIZA DATELOR SI STABILIREA IPOTEZELOR
-  Inadaptarea lui T. la scoala este atat expresia certitudinii ca el nu este capabil sa se concentreze asupra invataturii datorita activitatii casnice din familie, cat si expresia adevarului conform caruia "Cine sunt ei sa rada de mine?"
-  Problemele copilului in legatura cu terminarea activitatilor la scoala pun in lumina problema de motricitate fina si de motivatie.
-  Daca va avea un numar mai mare de probe orale si va fi incurajat sa le rezolve in timp util, el constata ca va reusi in ciuda problemelor sale de oboseala.
-  Cu toate acestea exista o contradictie intre comportamentul baiatului de acasa (inchis in sine si ostil, dornic de prezenta tatalui) si de la scoala (retras si inhibat) aceste comportamente ii permit sa stapaneasca ambele situatii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu de caz privind gestionarea unei situatii de criza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Cristea, Sorin, Managementul organizatiei scolare, E.D.P., Bucuresti, 2003
2. Iucu, B., Romita, Managementul clasei de elevi -  aplicatii pentru gestionarea situatiilor de criza educationala, Editura Polirom, Iasi, 2006
3. Jinga, Ioan, Managementul invatamantului, Ed. Aldin", Bucuresti, 2001


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!