Workshop - Pericolul din alimente și cosmetice

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Denumirea workshop-ului 3
2. Date de identificare 3
2.1. Numar de ore 3
2.2. Grupul tinta 3
2.3. Furnizor 3
2.4. Coordonatorii workshopului 3
2.5. Obiectivele workshop-ului 3
3. Scopurile workshop-ului 3
4. Competentele workshop-ului 3
5. Structura workshop-ului 3
5.1. Notiuni introductive 3
5.1.1. Alimentele 3
Consumul de zahar 8
5.1.2. Cosmeticele 8
6. Jocul rolurilor 11
7. Concluzii 12
Bibliografie 12


Extras din proiect Cum descarc?

1. Denumirea workshop-ului: "Pericolul din alimente si cosmetice"
2. Date de identificare: 
2.1. Numar de ore: 16 ore (8 ore / zi, timp de 2 zile) 
2.2. Grupul tinta: 
- elevii din invatamantul liceal ce studiaza la diverse profiluri: matematica-informatica, filologie sau stiintele naturii;
- studentii din invatamantul universitar
2.3. Furnizor: Universitatea "Politehnica" din Bucuresti
2.4. Coordonatorii workshopului: Responsabil workshop -  Mocanu Lavinia-Nicoleta
Coordonator workshop -  Suliman Nicoleta-Alexandra
2.5. Obiectivele workshop-ului: In urma acestui workshop, participantii vor invata care sunt 
compusii care au efecte negative asupra organismului uman, care sunt consecintele acestora si cum pot fi acestia identificati
Obiectivele operationale: Participantii vor fi capabili: 
- sa identifice compusii periculosi de pe etichetele alimentelor si cosmeticelor pe baza denumirii acestora;
- sa identifice substantele chimice cu efect negativ asupra sanatatii utilizand substante cotidiene
- sa claseze cosmeticele bazandu-se pe locul substantelor nocive in lista de ingrediente.
3. Scopurile workshop-ului: Workshop-ul este adresat elevilor din cadrul invatamantului liceal si studentilor din invatamantul universitar, avand drept scop informarea tinerilor despre compusii chimici din alimente si cosmetice care au actiune negativa asupra organismului uman. In cadrul acestui workshop elevii si studentii vor intelege modul in care se pot depista compusii chimici din alimente si cum se pot identifica acasa, cu substante la indemana, daca alimentele contin compusi sintetici. 
Un alt punct care va fi atins are drept tinta identificarea compusilor chimici nocivi de pe lista de ingrediente a alimentelor si a cosmeticelor. Pe langa compusii care au efecte negative asupra sanatatii umane se va atinge un alt subiect de interes public: alimente care provoaca dependenta; aici se va vorbi despre alimentele care, daca sunt consumate in cantitati mari, au si ele tot efecte negative asupra sanatatii. Rolul acestui workshop este ca tinerii sa inteleaga cum isi pot feri sanatatea de diverse boli sau afectiuni.
4. Competentele workshop-ului: Prin tematica propusa se doreste promovarea unui stil de viata sanatos si prevenirea afectiunilor diferitelor sisteme din organism. In cadrul acestui workshop participantii vor acumula cunostinte despre alimentele care le afecteaza sanatatea, desprev compusii din alimentatie care dau dependenta, alimentele care sporesc obezitatea, cat si despre ingredientele cremelor care se acumuleaza la nivelul organelor interne.
5. Structura workshop-ului:
5.1. Notiuni introductive: 
5.1.1. Alimentele: 
Alimentele sunt substante sau produse care sunt utilizate in hrana oamenilor, unele fiind consumate ca atare, iar altele necesitand o pregatire prealabila. Acestea furnizeaza materiale de crestere, repara uzura tesuturilor, sustine necesitatea energetica si sustine formarea substantelor de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un numar mic de elemente simple, cele mai numeroase fiind proteinele, glucidele, lipidele, sarurile minerale, fibrele si apa. 
Alimentele au ca si constituenti principali urmatoarele elemente:
- Proteinele: sunt elementele celulelor vii. Proteinele de origine animala sunt asimilate din carne, oua, peste, lapte si derivatele lui. Acestea au un coeficient de absorbtie digestiva mare, rezultand o valoare nutritiva mare a acestora, avand aminoacizi esentiali intr-o mare proportie. Proteinele de origine vegetala au un coeficient de absorbtie mai scazut, lipsindu-le unii din aminoacizii esentiali.
- Glucidele: sunt substante energetice pe care organismul le utilizeaza rapid. Ele pot fi utilizate direct de organism dupa digestie, pot fi depozitate in ficat drept glicogen sau pot fi transformate in lipide in tesutul adipos.
- Lipidele (sau grasimile): sunt cea mai buna sursa de energie. Ele pot fi utilizate imediat sau pot trece in tesutul adipos.
- Apa: este elementrul esential din organism, aceasta ajutand la transportul elementelor nutritive catre celula.
- Sarurile minerale (calciu, magneziu, potasiu): se afla, de regula, suspendate in apa. 
- Fibrele: sunt constituite din glucide nedigerabile.
Alimentele pot fi categorisite in sase grupe, avand in vedere caracteristicile lor nutritionale:
- Grupa I: produsele lactate -  bogate in calciu, vitamine A, B2 si B12
- Grupa II: carne, oua, peste -  bogate in fier, vitamina B si A
- Grupa III: alimente grase (unt margarina, smantana, uleiuri) -  bogate in vitamina A si E
- Grupa IV: cereale si derivatele lor, cartofi, legume uscate -  vitamine de tip B si D
- Grupa V: fructe si legume -  contin apa, saruri minerale si vitamine
- Grupa VI: zahar si produse zaharoase -  sursa de glucide
Hrana procesata este reprezentata de alimentele care sunt prelucrate inainte de a fi consumate, acest lucru realizandu-se din motive de siguranta sau de convenienta. Metodele de procesare utilizate frecvent sunt: conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica (sterilizare) sau stabilirea unui echilibru intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. 
Alimente procesate bune: lapte cu continut redus de grasime sau degresat (este pasteurizat pentru a elimina bacteriile si pentru prevenirea separarii grasimilor din compozitia sa), cerealele integrale si fortificate cu vitamine si minerale, fructele si legumele congelate, fulgii de ovaz, pestele congelat, fructele de mare, pestele la conserva, fructele uscate, fructele oleaginoase coapte si painea din faina.
Alimente procesate nocive: din aceasta categorie fac parte grasimile trans si cele saturate, precum si cele care au un continut mare de sare sau zahar. In aceasta categorie se mai regasesc: 
- Alimentele conservate cu multe grasimi sau sare
- Alimentele semipreparate din paste rafinate
- Gustarile ambalate (chipsuri, napolitane si alte dulciuri)
- Semipreparate cu mult sodiu
- Prajiturile din comert
- Cereale expandate cu un continut ridicat de zahar
- Mezelurile si alte tipuri de carne procesata 
Substantele chimice din alimente sunt utilizate, de regula, pentru a creste productia de masa sau pentru a atribui un aspect vizual atractiv produselor. Aditivii care se regasesc in mancare poarta denumirea de E-uri, acestia fiind utilizati cu scopul de a da un aspect placut, un gust intens si un termen de valabilitate prelungit, la un pret scazut. O parte din aceste E-uri sunt de provenienta naturala, inofensive, insa acea parte care este obtinuta pe cale sintetica prezinta risc pentru sanatate, regasindu-se de regula in colorantii alimentari, indulcitori, arome artificiale, conservanti, emulsificatori, insecticide, fungicide si ierbicide. 
O parte din substantele care au efecte nocive asupra sanatatii si se regasesc in alimentele consumate aproape zilnic sunt:
- SCP: substantele chimice perfluorinate sunt cele care intra in compozitia vaselor de gatit anti-aderente, a ambalajelor alimentare, a hainelor impermeabile, a tesuturilor sintetice, a atei dentare. Acestea sunt eficiente in respingerea grasimii si apei. Studii recente au aratat ca acest tip de compusi se regasesc si in organismul uman, la nivel de urme. Persoanele care sunt expusi la astfel de compusi sunt afectati de infertilitate, femeile care au o cantitate mai mare de substanta in corp prezentand o dificultate a posibilitatii de a avea o sarcina. La nivelul organismului uman s-au regasit din aceasta clasa compusi precum sulfotanatul de perfluoroctan (PFOS) si acidul perfluorooctanoic (PFOA), care au structuri chimice foarte puternice, fiind greu de dezintegrat. Expunerea indelungata la SCP are ca efect alterarea nivelului hormonal, favorizarea cancerului, imbolnavirea tiroidea si cresterea nivelului de colesterol din organism.


Fisiere în arhivă (1):

  • Workshop - Pericolul din alimente si cosmetice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.scribd.com/doc/92575577/Aluminiul-Si-Efectele-Lui-Asupra-Organismului-Uman
2. http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/fast-food/iata-ce-se-intampla-daca-in-loc-de-alimente-naturale-consumi-mancare-procesata-zi-dupa-zi-1561862
3. http://www.ziare.com/social/consumatori/banii-mai-importanti-decat-vietile-romanilor-parlamentul-refuza-sa-reduca-numarul-de-alimente-periculoase-nu-crapam-noi-ii-1561435
4. https://stiintasitehnica.com/substante-chimice-periculoase-pentru-sanatatea-umana/
5. http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/aliment_2739
6. http://epochtimes-romania.com/news/ingredientele-periculoase-din-creme-va-pun-sanatatea-in-pericol---235994
7. https://www.medlife.ro/cum-reactioneaza-organismul-cand-consumam-zahar.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!