Analiza Postului unui Lector Universitar

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
1. Semnificatia notiunii de lector universitar si ierarhia postului 3
2. Principalele caracteristici ale postului de munca 4
3. Tehnicile de culegere a datelor 5
4. Analiza datelor culese 6
5. Competentele necesare pentru reusita profesionala 7 
6. Anexe 10


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Motto: 
Munca este legea lumii moderne, ce nu are loc pentru lenesi temeiul unui stat e munca bogatia unui popor nu sta in bani, ci iarasi in munca Fiecare, si mare si mic, datoreaza un echivalent de muncaa societatii in care traieste. 
(Mihai Eminescu)
1.Semnificatia notiunii de lector universitar si ierarhia postului
Lectorul este un grad in unele institutii de invatamint superior, mai mare decit asistentul si mai mic decit conferentiarul. 
Diferenta dintre preparator, asistent, lector si conferentiar: 
La facultate, profesorii detin diverse grade didactice si titluri stiintifice. De fapt se presupune aparitia unei ierarhii stiintifice concrete si obtinerea unui titlu stiintific sau a unui grad didactic superior, acesta fiind atins cu perverenta, munca, implicare continua in activitatea de cercetare. Se mentioneaza initial gradele grupate in asa mod: cel mai mic cel de preparator, urmeaza cel de asistent, abia mai apoi si lector (cazul investigat de mine).
- preparatorul poate fi un tinar absolvent, care a terminat facultatea de maxim 3 ani; chiar daca e de o seama cu tine sau chiar mai tinar, trebuie sa-l tratezi cu respect, fiindca este doar preparator si se pregateste sa urce in ierarhia universitara, e posibil ca sa-l vezi si alaturi de studenti, intr-o banca, la orele de curs ale titularului disciplinei la care el sau ea tine seminariile, pentru ca un preparator nu are dreptul sa tina cursuri, ci doar ore aplicative precum seminariile; uneori preparatorul poate fi urmarit in activitatea sa de catre profesorul de la curs;
- asistentul presupune treapta ulterioara in ierarhia universitara; totodata comparativ cu preparatorul, el nu mai este nevoit sa predea cursul, cot la cot cu studentii, dar este liber sa o faca, pentru o informare mai buna de la profesorul care va tine cursul. Asistentul preda ore de seminar sau laborator, se afla intr-o relatie directa cu studentii si ii implica in activitati diverse, atit academice, cit si extrascolare; in general, este o persoana tinara.
- lectorul este primul grad didactic care permite tinerea orelor de curs. Tine si ore, torente sau seminare, insa se axeaza pe pregatirea cursurilor, si totodata a activitatii de cercetare stiintifica. Lectorul se poate conduce pe baza unei lucrari de referinta in cazul cind preda sau poate avea propriul cursul sau individual, propriul sau manual. De asemenea, lectorul este responsabil pentru evaluarea cu note la examenele studentilor, fiind la fel si titularul unei discipline din planul de invatamint.
- conferentiarul tine cursuri, poate fi ales in functia de conducere, pune note la examene si dirijeaza activitatea didactica si de cercetare a celorlalti, cu grade mai mici; ei pot coordona proiecte de cercetare stiintifica; de multe ori sunt implicati in participarea la conferinte stiintifice, elaborarea de manuale universitare si coordonarea de lucrari, de licenta (si lectorii pot conduce lucrari de licenta).
2. Principalele caracteristici ale postului de munca
Doamna X a absolvit USM in 2006, facultatea de Psihologie si Istorie, specialitatea Psihologie, anul cind a finisat studiile de master in Pedagogie, in 2007 a urmat cursurile de doctorat in pedagogie, iar acum se afla in perioada de sustinere a tezei de doctor ,,Conceptualizarea Educatiei prospective in cadrul universitar". A fost angajata in 2006 la catedra de Stiinte ale educatiei cind a obtinut bursa la master. La moment este lector universitar, practica ore de curs cu studentii din ciclul I si anume ca domenii de baza: Bazele statisticii in psihologie si Etica profesionala. 
Descrierea ocupatiei: Lectorul este specialist in diverse domenii de invatamint superior. El desfasoara activitati didactice de predare, de seminarizare si lucrari practice, tine prelegeri in fata studentilor. Participa la consilii si comisii in interesul sistemului educativ universitar. Adesea este implicat in munca de cercetare sau munca academica, comunicari la conferinte si seminarii, publica manuale si lucrari de noutate stiintifica importante pentru o dezvoltare continua atit a studentilor, cit a propriei sale cariere. 
Atributii si responsabilitati:
- activitati didactice de predare; 
- sa predea studentilor materia respectiva;
- activitati de seminar, proiecte de an, lucrari practice;
- indrumare de proiecte, de lucrari de licenta si de absolvire, de practica pedagogic;
- sa faca meditatii cu studentii;
- sa coordoneze studiul individual al studentilor;
- sa dea credite studentilor si sa-i evalueze la examene.
Mediul de activitate: locul de munca se desfasoara in sala de curs, sala de seminar si la Catedra de Stiinte ale Educatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Postului unui Lector Universitar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!