Anxietatea si Stima de Sine

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1
Perspective teoretice in abordarea anxietatii 4
1.1. Abordarea psihanalitica a anxietatii 4
1.2. Teoria cognitiva si modelele anxietatii 9
1.3. Definitii ale anxietatii. Delimitari conceptuale 15
1.4. Manifestari ale anxietatii 18
1.5. Cauzele aparitiei anxietatii 20
1.6. Simptomatologia anxietatii 22
1.7. Criterii de diagnostic pentru anxietatea generalizata 24
CAPITOLUL 2
Problematica generala a stimei de sine 27
2.1. Delimitari conceptuale ale stimei de sine 27
2.2. Natura ciclica a stimei de sine 30
2.3. Stima de sine inalta si stima de sine scazuta- Manifestari comportamentale 32
2.4. Mentinerea, protejarea si cultivarea stimei de sine 36
CAPITOLUL 3
Posibilitati de interventie psihoterapeutica in cazul anxietatii generalizate 39
3.1. Interventia psihanalitica in cazul anxietatii 39
3.2. Psihoterapia cognitiv-comportamentala a anxietatii 41
3.3. Studiu de caz 47
BIBLIOGRAFIE 50


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Teama, in doze moderate, creste acuitatea perceptiva, capacitatea de concentrare a atentiei, face ca gandirea sa fie mai clara si mai rapida, mobilizeaza energiile, activeaza reflexele, astfel incat subiectul sa fie sa fie in stare sa actioneze mai repede si mai bine. Fricile sau temerile irationale apar atunci cand subiectul se simte si se comporta ca si in cazul unui pericol major, in cazul unui pericol minimal sau chiar inexistent. Anxietatea este definita de specialisti ca o teama difuza, fara un obiect bine precizat. Subiectul traieste o incordare continua, simtindu-se permanent amenintat.
Fensterheim si Jean Baer (1984) sunt de parere ca orice teama care este atat de puternica incat impiedica persoana sa indeplineasca o actiune este, de fapt, o reactie cu caracter patologic. Anxietatea este definita ca o teama difuza, fara obiect bine precizat, in timp ce fobia este definita ca fiind o teama cu obiect bine precizat.
Dintre teoriile explicative ale comportamentelor de tip anxios sau fobic cele mai interesante raman, teoria psihanalitica, teoria comportamentalista si cea cognitivista. In timpul curei analitice, prin intermediul unor metode specifice, dintre cele mai cunoscute sunt asociatia libera si analiza viselor, subiectul lucreaza asupra sa pentru a scoate la iveata din inconstient complexele si conflictele nerezolvate. Pe masura ce aceste complexe si conflicte de natura inconstienta sunt aduse la lumina, dispar anxietatile si fobiile, pentru ca subiectul nu mai are nevoie de ele ca mecanisme de aparare.Datorita anxietatii persoana poate renunta la o serie de obiective dezirabile, cum ar fi stabilirea unor relatii interpersonale apropiate, alegerea unor profesii dorite sau de a trai o viata agreabila, plina de satisfactii. Cu alte cuvinte, fricile irationale pot face dintr-o persoana sanatoasa si inteligenta o persoana infirma. 
Motivele unei stari de anxietate poti fi multiple datorita complexitatii indivizilor : poate fi anxietate legata de starea de boala, anxietate legata de frica de moarte etc., insa cele mai raspandite sunt legate de teama de a nu face fata dificultatilor vietii, teama ce deriva din caracteristicile societatii actuale in care predomina starea de nesiguranta si incertitudine cu privire la viitor. De fapt, aceasta teama de a nu face fata dificultatilor vietii, desi generata de contextul social, ascunde o neincredere in propriile forte, o proasta imagine de sine si o stima de sine scazuta.
Astfel, o psihoterapie scurta a starilor de anxietate, pe langa interventiile initiale de prim ajutor - 1. Exercitii de control al respiratiei si 2. Relaxarea musculara progresiva - se axeaza pe interventia asupra cauzelor mai profunde ale anxietatii si anume imaginea de sine, stima de sine. Deci, dupa interventia initiala - in criza, psihoterapia are ca obiectiv reabilitarea imaginii de sine si a stimei de sine.
Ceea ce trebuie retinut este ca aceste comportamente de tip anxios sunt invatate, astfel ca pot fi abordate cu succes prin interventii cognitiv-comportamentale si pot disparea in cateva luni de la inceputul interventiei. Persoana anxiosa va invata sa isi gestioneze starea de teama atribuind-o in mod adecvat fiecarui "obstacol" pornind de la o imagine de sine imbunatatita cu ajutorul tehnicilor terapeutice, bine conturata dar realista. Lucrarea este structurata in urmatoarele trei capitole care descriu stadiul actual al cunoasterii si un studiu de caz cu strategiile de interventie psihoterapeutica:
Capitolul I: Perspective teoretice in abordarea anxietatii,
Capitolul II: Problematica generala a stimei de sine,
Capitolul III: Posibilitati de interventie psihoterapeutica in cazul anxietatii generalizate. 
CAPITOLUL 1
PERSPECTIVE TEORETICE IN ABORDAREA ANXIETATII
1.1. ABORDAREA PSIHANALITICA A ANXIETATII
In privinta originii anxietatii, Freud a avansat inca de la inceput ipoteza ca anxietatea apare dintr-o
transformare directa a libidoului. In ,, Inhibitie , simptom si angoasa", el a trecut in revistritele teorii cu privire la originea anxietatii, exprimadu-se astfel: ,,Propun acum sa procedam altfel: dorim sa rezumam in mod nepartizan ceea ce putrm spune despre angoasa si sa renuntam in cadrul acestei intreprinderi la asteptarea unei noi sinteze"( Opere, vol.5, p. 234). A afirmat inca o data ca anxietatea se naste din transformarea directa a libidoului, dar acum a put sa atribuie mai putina importana acestui aspect ,,economic" al originii anxietatii.
Conform conceptiei definitivate de Freud, anxietatea este un semanal pentru pericolul penetrii in constient a dorintelor infantile inacceptabile, reprimate, de natura sexuala. Daca mecanismele de defensa nu reusesc sa neutralizeze pericolul, apare anxietatea simptomatica, iar teoriile moderne analitice afirma prin cedarea completa a mecanismelor de defensa, anxietatea progreseaza spre un ststus de panica. Teoria psihanalitica afirma ca, prin perceperea anxietatii ca o tulburare, se pierde din vedere semnificatia de semnal si exista pericolul ignorarii cauzelor subiacennte.
In ,,Prelegeri de introducere in psihanaliza, serie noua ", referindu-se la teoria potrivit careia anxietatea se naste dintr-o transformare a libidoului nesatisfacut, Freud afirma ca a gasit,, o anumita sustinere in anumite fobii foarte regulate ale copiilor mici. Fobiile copilului si expectativa de angoasa ne ofera douple pentru modul in care ia fiinta angoasa nevrotica: prin transformarea directa a libidoului." (Opere, vol. 10, p. 531). 
Din aceste paragrafe si din altele similare se pot extrage doua concluzii:
a) la copiii mici, excitatia libidinala este cea care se transforma in anxietate;
b) cel dintai continut al anxietatii este sentimentul de pericol al bebelusului, teama ca nevoia sa nu va fi satisfentru ca mama este ,, absenta".
Abraham a facut multa lumina in privinta celor mai timpurii faze ale dezvoltarii mai cu seama in studiul sau asupra organizarii libidinale.Descoperirile lui in domeniul sexualitatii infantile s-au asociat cu o noua abordare a originii anxietatii si a vinovatiei. Abraham a sugerat:,, In etapa narcisismului cu un scop sexual canibalic, prima dovada a unei inhibitii pulsionale aparesub forma anxietatii morbide.Procesul de depasire a impulsurilor canibalice este intim asociat cu un sentiment de vinovatie, care intra in prim plan ca fenomen inhibitor tipic ap artinind celui de-al treilea stadiu (stadiul sadic-anal timpuriu)".


Fisiere in arhiva (2):

  • Anxietatea si stima de sine.doc
  • rezumat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!