Asistenta Maternala a Copiilor cu Autism

Cuprins proiect Cum descarc?

Argumentul 4
CAPITOLUL I
AUTISMUL. PERSPECTIVE TEORETICE
I.1. Definiri conceptuale. 6
I.2. Cauze ale aparitiei autismului 10
I.3. Simpatologia autismului 11
I.4. Diagnosticul patologiei autiste 17
I.5. Tratamentul si evolutia copilului cu autism 19
I.5.1. Limbajul si comunicarea copiilor cu autism 22
I.5.1.1.Aspecte generale legate de comunicarea si limbajul copiilor cu autism 23
I.5.1.2.Dificultati specifice de comunicare 25
I.5.1.3.Tulburarile de limbaj propriu-zise 26
I.5.2. Teorii reprezentative autismului 28
CAPITOLUL II
ASISTENTA MATERNALA. PERSPECTIVE TEORETICE
II.1.Asistenta maternala. Definiri conceptuale 30
II.2.Profesia de asistent maternal. Criterii si etape ale atestarii 31
II.2.1. Evaluarea initiala a asistentului maternal 34
II.2.2. Procesul de pregatite a asistentului maternal profesionist 35
II.2.3. Atestarea asistentului maternal profesionist 36
II.2.4. Plasarea si ingrijirea copilului la asistentul maternal profesionist 37
II.2.4.1. Procesul de potrivire 37
II.2.4.2. Rolul si responsabilitatile asistentului maternal profesionist 39
II.2.4.3. Decizia de plasament/incredintare 40
II.2.4.4.Mutarea propriu zisa a copilului la asistentul maternal profesionist 41
II.2.5. Urmarirea plasamentului/incredintarii 42
II.3. Copilul persoana atestata 44
II.3.1. Identificarea copilului care beneficiaza de serviciile de plasament/incredintare 44
II.3.2. Nevoile de baza ale copilului care beneficiaza de serviciile de asistenta maternala 44
II.4. Teorii representative asistentei maternale 46
II.4.1. Teoria ingrijirii 46
II.4.2. Teoria atasamentului 47
II.4.3. Teoria identitatii 48
CAPITOLUL III
ASPECTE LEGISLATIVE
III. Legislatie 49
CAPITOLUL IV
ASPECTE METODOLOGICE ALE TEMEI
IV.1. Scopul cercetarii 52
IV.2. Obiective si ipoteza 52
IV.3 Metode si tehnici folosite 52
IV.4.1. Tehnica documentarii in asistenta sociala 53
IV.4.2. Tehnica studiului de caz 53
IV.4.3. Metoda observatiei 54
IV.4.4. Metoda interviului 54
CAPITOLUL V
ANALIZA REZULTATELOR CERCETARII
V.1. Prezentarea si analiza studiilor de caz ale copiilor ocrotiti de asistenti maternali profesionisti 58
V.2. Prezentarea si analiza studiilor de caz ale copiilor din Centrul de
Plasament 70
Concluzii finale 102
Anexe 104
Bibliografie 105


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Incredintarea copilului la un asistent maternal este o masura de protectie de tip familial realizata in interesul superior al copilului aflat in dificultate. Prin aceasta masura de protectie copilul este ocrotit in cadrul unei familii, alta decat cea biologica, de catre o persoana special selectata si pregatita in acest scop.
Plasarea copiilor in afara propriei lor familii este un fenomen complex. Pentru plasarea copiilor trebuie luate in considerare nevoile si personalitatea copiilor plasati.
Am ales aceasta tema deoarece consider ca acesti copii cu autism necesita mai multa atentie, mai mult sprijin din partea societatii, din partea persoanelor specializate. Din pacate, acesti copii traiesc intr-o lume aparte, nu pot comunica si relationa cu cei din jurul lor ,fara ajutorul unor specialisti, a unor ingrijiri speciale. De multe ori anormalitatile comportamentale sunt observabile de la cele mai fragede varste. Daca in primele luni de viata copilul autist are un comportament normal, treptat el isi pierde interesul fata de mediul in care traieste, se inchide in sine. In functie de gradul handicapului,copilul raspunde din ce in ce mai putin la stimulii exteriori 
Copiii cu autism sunt uneori foarte sensibili si pot reactiona puternic la sunete, atingeri, mirosuri sau imagini. Acesti copii se pot atasa exagerat de unele obiecte, fac diferite miscari stereotipe cum ar fi leganarea, rasucirea mainilor. Insa sunt si copii care au un comportament agresiv si chiar automutilant.
Tema studiata si analizata in aceasta lucrare este "asistenta maternala a copiilor cu autism". Motivele pentru care am ales aceasta tema sunt diverse si le voi prezenta succint in cele ce urmeaza. Ceea ce ma determinat sa aleg acest subiect au fost cazurile de incredintarea a copiilor cu autism , la asistenti maternali profesionisti din Scanteia, judetul Iasi. Observand periodic persoane, intamplari si evenimente legate de subiectul asistentei maternale , de modul cum sunt educati , ingrijiti acesti copii, mi-am propus sa aprofundez intr-o cercetare elebotara pe aceasta tematica. Am considerat problematica asistentei maternale un subiect incitant, in acelasi timp relevant pentru asistenta sociala. Scopul acestei lucrari este de a vedea daca acesti copii cu deficiente sunt la fel de bine ingrijiti, crescuti ca niste copii fara deficiente.
In acest scop am realizat in primul capitol o documentare teoretica cu privire la autism , caracteristicile copiilor cu autism , la limbajul si comunicarea cu acesti copii, la tulburarile acestor copii.
In capitolul doi am realizat o documentare teoretica, in care am clarificat notiunea de asistent maternal profesionist, am descris ctiteriile si etapele atestarii , precum si particularitatile copilului ca persoana asistata. 
Intr-un urmator capitol al treilea am facut precizari referitoare la principalele acte normative care reglementeaza asistenta maternala si protectia copilului aflat in dificultate. 
Capitolul al patrulea cuprinde notiuni legate de metodologia cercetarii. Datele studiului au fost culese prin metoda interviului si tehnica studiului de caz , completate cu observatia participativa si documentarea teoretica. In ultima parte a lucrarii respectiv capitolul al cincilea,am prezentat principalele concluzii rezultate in urma documentarii si cercetarii empirice.
Copiii indiferent de starea lor de sanatate fie dobandita genetic fie aparuta pe parcurs, reprezinta in esenta viitorul societatii in care traim. Noi cei maturi, pentru rezultate cat mai eficiente avem datoria de a-i proteja si de a le oferi sprijin si conditii optime in tot ceea ce fac. 
Autismul este o boala destul de severa, care duce de multe ori la marginalizare , la respingere. Acest lucru se doreste a fi evitat prin imbunatatirea serviciilor de asistenta sociala, incercand sa se evite pe cat posibil instiutionalizarea.
CAPITOLU L I
AUTISMUL.PERSPECTIVE TEORETICE
I.1.Autismul Definiri conceptuale
Copiii pe care astazi ii consideram autisti sunt cunoscuti de sute de ani, sub diferite denumiri, originea lor fiind invaluita in mister.
Autismul a aparut in constiinta opiniei publice in ultimii ani ca urmare a unor frecvente rapoarte ale Mass Mediei. Acestea reflectau o crestere a numarului de pacienti cu autism ce necesitau tratament. Astazi asistam la o continua cerere de servicii pentru persoanele care sufera de autism, la toate varstele, indiferent de severitatea acestei boli.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Maternala a Copiilor cu Autism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!