Chestionar Caracterologic

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Notiuni introductive 1
1.1. Scurt istoric 1
1.2. Trasaturile de temperament 2
2. Teoriile psihologice 4
2.1. Emotivitatea 5
2.2. Activitatea 5
2.3. Rasunetul (ecoul) 6
2.4. Limitele conceptiei caracterologice 8
3. Chestionarul 10
3.1. Tipologia caracterologica 10
3.1.1. Pasionatii (E.A.S.) 10
3.1.2. Colericii (E.A.P.) 10
3.1.3. Sentimentalii (E.nA.S.) 11
3.1.4. Nervosii (E.nA.P.) 11
3.1.5. Flegmaticii (nE.A.S.) 11
3.1.6. Sangvinicii (nE.A.P.) 12
3.1.7. Apaticii (nE.nA.S.) 12
3.1.8. Amorfii (nE.nA.P.) 12
3.2. Modalitatea de administrare si cotare 13
3.3. Structura esantionului investigat 15
3.4. Consemnul de aplicare 18
4. Cuprinsul 20


Extras din proiect Cum descarc?

1. Notiuni introductive
1.1. Scurt istoric
Necesitatea cunoasterii interumane a fost dictata, in mod evident, de colaborarea dintre indivizi, deoarece acest fapt obliga la cunoasterea celorlalti, la intelegerea intentiilor si aprecierea posibilitatilor lor de a actiona. Cunoasterea empirica a omului in conditiile concrete este foarte veche. Progresul de la aceasta intelegere implicita la stiinta, la o descriere sistematica si riguroasa a fost insa foarte lent.
Reflexia filozofica, din care s-au desprins treptat toate stiintele, a adancit unele probleme legate de fenomene impresionante cum ar fi moartea, visele, somnambulismul, bolile mintale etc. Asemenea teme presupun studiul aspectelor fundamentale, generale ale psihicului. De aceea ramura psihologiei care a evoluat mai intai a fost psihologia generala.
In alta ordine de idei, psihologia generala este indispensabila si in viata de zi cu zi. Semenii nostri nu traiesc izolat, nu actioneaza singuri, ci poarta amprenta unui mediu, a unei societati in care se dezvolta. Este asadar important a cunoaste atat structurile psihologice ale individului, cat si particularitatile mediului in care acesta isi desfasoara existenta.
Practica deci, necesita si sesizarea unor deosebiri intre oameni. Cunoasterea diferentelor interindividuale este importanta si pentru reusita muncii: inca din comuna primitiva, in cazul unei vanatori de mistreti, trebuia pus in locul cel mai periculos individul cel mai indraznet; fricosii erau buni doar pentru a fi haitasi. De asemenea, tot din cele mai vechi timpuri, comunitatile distingeau pe cei mai intelepti pentru ca acestia dadeau sfaturi pretioase pentru bunul mers al intregii comunitati. 
Nu este cazul demonstrarii legaturii ce exista intre psihologia diferentiala si practica deoarece, intr-adevar, mai toate problemele abordate inaintea constituirii ei ca stiinta au evidente implicatii utile. Primul tratat de psihologie diferentiala a fost scris insa dupa ce s-a creat primul instrument eficace de apreciere a diferentelor in ceea ce priveste inteligenta (scala metrica a inteligentei a lui A. Binet). 
Pentru a putea utiliza cunostintele de psihologie nu este suficienta cunoasterea legilor generale, omul fiind o realitate concreta, multilaterala. Trebuie deci sa cunoastem si anumite moduri de reactie ce deosebesc pe unii oameni de altii. Iata de ce, psihologul practician nu se poate dispensa de serioase cunostinte de psihologie diferentiala, precum si de mijloacele si instrumentele necesare unei abordari diferentiale a indivizilor umani.
1.2. Trasaturile de temperament
Este destul de greu de definit temperamentul. Nu toti psihologii il caracterizeaza in acelasi fel. In general, se accepta punctul de vedere dupa care temperamentul cuprinde latura formala a reactivitatii persoanei, a "modului de functionare psihica". Adica el nu se refera la continutul vietii psihice, nici la orientarea catre anumite valori concrete. Cel mult, unele aspecte se refera la o orientare extrem de generala a persoanei (dar acestea tind sa fie inglobate intr-o alta caracteristica a persoanei). De asemenea temperamentul nu se refera la ceea ce conditioneaza realizarile persoanei, performantele ei in domeniul teoretic si practic.
O caracterizare foarte adecvata este aceea data de profesorul N. Margineanu: temperamentul cuprinde aspectele formale ale manifestarilor noastre. In spiritul descrierii sale, putem defini temperamentul: aspectele formale ale afectivitatii si reactivitatii motorii ale persoanei. Temperamentul se refera la emotivitate, la expresivitatea, intensitatea si rapiditatea reactiilor.
Temperamentul cuprinde o serie de insusiri psihice foarte strans legate de organism, de procesele fiziologice. Ereditatea are de aceea un rol net preponderent, educatia avand o influenta mai mica decat asupra altor caracteristici psihice. 
Se pune insa problema care sunt principalele insusiri de temperament si cum se explica aceste diferente constatate intre oameni. Exista un numar mare de teorii formulate inca din antichitate. Ele ar putea fi grupate in patru mari categorii: teoriile umorale, teorii ale "solidelor", teorii "constitutionaliste", teorii psihologice. Dintre toate, ne vom ocupa acum de teoriile psihologice.


Fisiere in arhiva (3):

  • Caiet.doc
  • Chestionar Caracterologic.doc
  • Foaie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!