Conceptul de Inteligență Emoțională

Extras din proiect

Începând cu anul 1995, de la prima publicare a cărţii lui Daniel Goleman pe această temă, inteligenţa emoţională a devenit unul dintre conceptele cele mai dezbătute în Statele Unite ale Americii. De exemplu, când Harvard Business Review a publicat un articol în anul 1998, acesta a atras un număr mai mare de cititori decât a făcut-o oricare alt articol din această publicaţie în ultimii 40 de ani. Când managerul general al Johnson & Johnson a citit acest articol, a fost atât de impresionat încât a trimis copii ale acestuia la mai mult de 400 de top-manageri din întreaga lume.
Inteligenţa emoţională este capacitatea personală de identificare şi gestionare eficientă a propriilor emoţii 
De altfel, motto-ul cărţii lui Goleman (1995) este un citat din Etica Nicomahica a lui Aristotel: "Oricine se poate înfuria - asta e uşor. Dar să fii furios pe cine trebuie, în măsura în care trebuie, la momentul potrivit, din motivul potrivit şi la modul potrivit, asta nu e uşor".
Componentele inteligenţei emoţionale
Vorbind despre componentele inteligenţei emoţionale, Daniel Goleman distinge cinci capacităţi definitorii:
- Capacitatea de a identifica şi monitoriza propriile stări emoţionale, precum şi de a înţelege legăturile dintre emoţii, gânduri şi acţiune- acesta fiind primul pas în obţinerea controlului asupra emoţiilor;
- Managementul stărilor emoţionale- abilitatea de a calma emoţiile negative (mânie, resentiment, indignare, furie, irascibilitate, tristeţe, supărare, disperare, nervozitate, anxietate) şi de a înlocui emoţiile indezirabile cu altele acceptabile- aceasta conferă persoanei capacitatea de a se reechilibra mai uşor şi de a face faţă situaţiilor dificile ale vieţii;
- Abilitatea de a canaliza stările emoţionale spre împlinirea unui scop anume/reuşita în viaţă (motivaţia intrinsecă) - presupune şi autocontrol emoţional pentru amânarea recompensei;
- Capacitatea de a empatiza, de a arăta sensibilitate faţă de sentimentele altora şi de a influenţa emoţiile semenilor;
- Capacitatea de a se implica în relaţii interpersonale satisfăcătoare, de a gestiona emoţiile proprii cât şi pe ale celuilalt şi de a se implica în acţiuni care favorizează schimbul de emoţii pozitive.
Un nivel de inteligenţă emoţională ridicat confera persoanei o doză de optimism, stăpânire de sine, capacitate de a empatiza cu celălalt, de a fi asertiv, aptitudini sociale (capacitatea de a colabora şi coopera cu membrii unei echipe, managementul conflictului, comunicare, influenţă socială).
Tehnicile de creştere a nivelului inteligenţei emoţionale sunt în strânsă legătură cu competenţele descrise de Goleman şi urmează traseul celor cinci nivele:
- Primul nivel este acela al evaluării acurateţei cu care o persoană ştie să identifice emoţiile şi felul cum acestea se manifestă atât la propria persoană, cât şi la cei din jur. Se are în vedere capacitatea de introspecţie, auto-observare şi de observare a altora.
- Conştientizarea legăturii dintre starea emoţională a unei persoane şi gândurile generate de acea stare, a faptului că dispoziţia emoţională determină felul sau mai bine zis “ochelarii” cu care o persoană priveşte lucrurile care i se întâmplă. Emoţiile pozitive duc la instalarea unei dispoziţii emoţionale pozitive şi la o gândire optimistă, inclusiv la generarea unei perspective mai largi asupra vieţii şi la formularea mai multor soluţii de rezolvare a unei probleme, respectiv emoţile negative duc la instalarea unei vederi pesimiste asupra prezentului, viitorului şi în final poate chiar la instalarea depresiei.
- Reglarea emoţiilor presupune în primul rând trăirea lor autentică (aşa cum simţim şi nu aşa cum am fost învăţaţi să gândim) şi conştientizarea senzaţiilor corporale asociate acestora (senzaţia de sufocare, creşterea ritmului cardiac, înroşirea feţei, senzaţie de gol în stomac) urmată de asumarea responsabilităţii acestor trăiri, deschiderea spre acceptarea emoţiilor plăcute şi neplăcute, precum şi a realităţii situaţiei în care te afli în prezent pentru a nu fi influenţat de ceea ce ai simţit în situaţii asemănătoare din trecut.


Fisiere în arhivă (1):

  • Conceptul de Inteligenta Emotionala.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!