Efectul Psihologic al Utilizarii Tehnicii de Calcul

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Riscurile utilizarii computerului pag 4
I. 1 Manifestari oculare pag 4
I. 2 Tulburari musculare si osteo-articulare pag 4
I. 3 Tulburari neurologice pag 4
I. 4 Tulburari vasculare pag 4
I. 5 Afectiunile cutanate pag 5
I. 6 Tulburari de personalitate si emotionale pag 5
I. 7 Dependenta de calculator pag 5
II. Avantajele si dezavantajele utilizarii calculatorului in domeniul educational pag 5
III. Recomandari pentru prevenirea efectelor nocive determinate de utilizarea calculatorului pag 7
IV. Efectele utilizarii calculatorului asupra perceperii realitatii pag 8
IV. 1 Efectele asupra starii fizice pag 9
IV. 2 Efectele asupra dezvoltarii psiho-cognitive pag 11
IV. 3 Efectele asupra dezvoltarii aptitudinilor sociale pag 13
IV. 4 Efectele utilizarii calculatorului asupra perceperii realitatii pag 14
V. CERCETARE Psihologica privind efectul psihogic al implementarii computer-ului in viata unui om. pag 16
"Autoarea: Psiholog (Absolvent) - Claudia-Cornelia Ghibus"
V. 1 MIJLOC DE COMPENSARE A COMPLEXELOR DE PERSONALITATE pag 16
V. 2 Constiinta si complexul pag 17
V. 3 OBIECTIVELE SI METODOLOGIA CERCETARII pag 18
V. 4 IPOTEZELE CERCETARII pag 19 
V. 5 METODOLOGIA CERCETARII pag 19
V. 6 MODELUL CERCETARII pag 19
V. 7 PROCEDURA pag 20
V. 8 REZULTATELE CERCETARII pag 20
V. 9 STUDIU DE CAZ pag 23
VI. BIBLIOGRAFIE pag 25


Extras din proiect Cum descarc?

I. Riscurile utilizarii computerului
Traim intr-o lume in care tastatura, mousse-ul si monitorul sunt tot mai des folosite. Suntem bombardati de foarte multe informatii, ca urmare ne petrecem din ce in ce mai mult timp in fata computerului dar ar trebui sa ne gandim si la aspectul negativ pe care computerul il are asupra sanatatii fizice si psihice a organismului nostru. Sa punctam cateva din efectele pe care activitatea prelungita in fata calculatorului le poate avea.
1. Manifestari oculare
Problemele oculare au implicatii profunde asupra organismului. Folosirea, in special de copii, a calculatorului, mai mult de 2 ore pe zi poate duce la aparitia unor probleme specifice: cefalee, tulburari de atentie, senzatie de oboseala a ochilor, vedere incetosata, diplopie ( vedere dubla ). Pozitia inadecvata a corpului determina tulburari circulatorii sanguine in umeri si gat, scazand circulatia sangelui la ochi, avand drept consecinta cresterea presiunii intraoculare, glaucom dar si edemizarea sau umflarea pleoapelor. Din cauza privitului fix, uitand sa clipim in fata calculatorului poate aparea si uscarea conjuctivei si corneei. 
2. Tulburari musculare si osteo-articulare
Se mentioneaza dureri la nivelul muschilor gatului si umerilor, afectiuni ale coloanei vertebrale ( cifoza ), hernie de disc, osteoporoza ( datorita sedentarismului ), CDT ( cumulative trauma disorder ) - sindrom cauzat de pozitia rigida a bratelor pe langa corp, in timpul introducerii de date la tastatura, determinand compresiuni pe vase si nervi in zona pectorala, cu durere locala. O forma de CDT este sindromul de tunel carpian, recunoscut in Olanda ca boala profesionala, care evolueaza spre paralizia degetelor de la mana. Sindromul este rezultatul compresiunii nervului median la nivelul tunelului carpian de la incheietura mainii, compresiune datorata tendoanelor inflamate ale flexorilor mainii. 
Cauze ar fi : pozitia inalta a tastaturii, lovirea cu putere a tastelor, activitatea prelungita fara pauze
Alte forme de CDT : sindrom de tunel cubital, tendinite, tenosinovita extensorului degetului mare, epicondilita laterala.
3. Tulburari neurologice-posibilitatea declansarii epilepsiei fotosensibile. 
4. Tulburari vasculare : tromboza venoasa profunda cauzata de activitatea statica prelungita in fata calculatorului.
5. Afectiunile cutanate ar fi determinate de campul electrostatic din jurul ecranului si de radiatia electromagnetica emisa de ecran s-au descris leziuni eritematopapuloase pe fata si maini similare cu cele intalnite in acneea rozacee. 
6. Tulburari de personalitate si emotionale : desocializarea, izolarea copiilor, introvertirea lor, multe persoane devin comode, sedentare, nu mai ies in aer liber, devin usor iritabile si irascibile.
7. Dependenta de calculator nu e inca definita strict in termenii unei afectiuni psihiatrice clasice dar putem spune ca 8 ore pe saptamana reprezinta o valoare medie "normala" de utilizare a calculatorului. Am putea vorbi de persoane dependente cand valoarea depaseste 35 de ore pe saptamana. 
De-a lungul timpului au avut loc o serie de decese, foarte bine documentate, din cauza epuizarii in fata calculatorului. In India, New Delhi, un student de 21 de ani a suferit de epuizare si malnutritie si in final a murit in timp ce s-a jucat pe calculator timp de 3 luni 
Alta persoana de 30 de ani din China dupa ce s-a jucat 3 nopti la rand, fara oprire, a murit. Unii autori denumesc dependenta de calculator, sindromul ,, inca 1 minut ,,. 
II. Avantajele si dezavantajele utilizarii calculatorului in domeniul educational
Societatea noastra se afla intr-o permanenta schimbare, iar acelasi lucru se intampla si cu inovatiile tehnice si stiintifice. Tehnologiile informationale moderne au influentat intr-un deceniu viata statelor industrializate intr-o masura in care automobilului i-au trebuit 50 de ani.
Calculatorul a influentat nu numai o parte a vietii noastre, ci se manifesta in toate domeniile acesteia. Forma comunicatiilor, ritmul de viata si munca si chiar mediul inconjurator in care traim au suferit, datorita acestei inovatii, modificari esentiale.
Azi nu se vorbeste in zadar despre asa-numita "societate informationala" si aceasta e socotita o comunitate al carei bun esential -informatiile- s-au dezvoltat in mod continuu.
Aceia care, in cadrul societatii informationale, din diferite motive sunt rupti de informatii, se confrunta deja cu mari probleme, fiind in mod clar, dezavantajati.
Se stie ca aceasta dezvoltare rapida a informatiilor va avea repercursiuni catastrofale asupra tuturor tarilor si regiunilor mai putin dezvoltate (mai ales a acelora din lumea a treia), intrucat acestea au numai un acces limitat la resurse.
Criticii societatii informationale isi manifesta, prin urmare, mereu teama ca dezvoltarea anterioara nedirijata a societatii informationale va conduce sigur la o societate de clasa a doua. Si aceasta nu numai regional, intre prima si a treia lume, ci chiar si in interiorul tarilor industrializate.
Utilizarea calculatorului are efecte in special asupra urmatoarelor
domenii:
- asupra domeniului activitatii productive;
- in invatamant;
- in domeniul privat;
- asupra mediului inconjurator;
- efecte prin accesul liber la informatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectul Psihologic al Utilizarii Tehnicii de Calcul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!