Examinarea Psihologica a Agentului de Vanzari

Extras din proiect Cum descarc?

Specificul activitatilor ce revin structurilor, necesitatea indeplinirii la parametri cat mai ridicati a atributiilor fiecarui angajat, cat si nevoia stringenta de a evita, pe cat posibil, esecurile (care in domeniul sigurantei nationale pot avea consecinte deosebit de grave) au impus cunoasterea riguroasa a posibilitatilor si limitelor individuale ale acestora, incepand cu incadrarile directe, transferarile dintr-un profil de activitate in altul, promovarile si terminand cu evaluarea periodica a capacitatii psihofizice. Schema unei examinari psihologice este relativ simpla. Realizarea ei practica constituie insa o problema de inalt profesionalism: prin mijloace specifice, riguros stiintifice, examenul psihologic, stabileste rezervele de aptitudini potentiale si active ale subiectilor, precum si trasaturile de personalitate ale acestora; rezultatele obtinute sunt raportate la solicitarile si exigentele pe care le implica activitatile ce le desfasoara cei examinati.
Cand evaluarile sunt practicate la o scara restransa, acoperind un grup mic de persoane, problematica este relativ usor rezolvabila. Nu la fel stau lucrurile cand avem in vedere un serviciu care insumeaza sute de oameni, grupati in unitati, servicii, echipe, de profesii diferite, cu varsta si calificare diferentiate.
In acest context, evaluarea corecta a potentialului uman in cadrul unitatii de munca inseamna o intelegere reala a modului in care personalul isi indeplineste sarcinile de lucru, ce randament are si cum raspunde la solicitarile specifice sistemului din care face parte.
In formularea unui diagnostic privind admisibilitatea psihologica, psihologul are in vedere, de regula, inteligenta generala, capacitatea de concentrare si distributivitatea atentiei, nivelul de socializare, stabilitatea emotionala.
In acelasi timp, un nivel corespunzator al aptitudinilor permite psihologului sa faca un pronostic asupra reusitei profesionale, pe care nu o garanteaza, deoarece ea depinde de multi alti factori individuali si de mediu (trasaturi de caracter, nivel de aspiratii, relatiile cu colectivul de munca si cu seful, cu membrii familiei etc.). Este stiut ca pe parcursul carierei profesionale apar evenimente neprevazute sau inerente varstei, decompensari fizice, fiziologice sau psihice (scaderi ale acuitatii vizuale si ale capacitatii de judecata). De asemenea, nu este exclus sa apara si dereglari de ordin emotional, traduse prin diminuarea stabilitatii afective sau toleranta scazuta a factorilor care presupun risc. In aceste conditii, un rol important il au examinarile psihologice periodice. Acestea pot fi definite ca o actiune de prevenire a pierderii competentei si de depistare din timp a debutului unor manifestari negative. 
Se cunoaste ca personalitatea umana, fiind un proces complex, decriptarea in ansamblu este imposibil de realizat. De aceea, in cadrul unui examen psihologic, trebuie sa fie bine precizate aspectele supuse investigatiei, pentru a se putea alege mijloacele adecvate realizarii intentiilor.
In alegerea probelor dintr-o baterie de examinare este necesar sa se gaseasca raportul optim dintre numarul acestora si puterea lor de diagnoza.
Din multitudinea trasaturilor ce sunt evidentiate in cadrul examenului psihologic periodic fac parte:
- capacitatea intelectuala; 
- mobilitatea mentala; 
- originalitatea si flexibilitatea gandirii; 
- randamentul in sarcini noi si de rutina; 
- atitudinea fata de calitatea solutiilor si a deciziilor; 
-capacitatea maxima de invatare; 
- calitatile atentiei; 
- capacitatea de adaptare la schimbarea naturii sarcinii; 
- spiritul de observatie; 
- potentialul energetic; 
-activismul, dinamismul, siguranta de sine; 
- echilibrul emotional si autocontrolul comportamental, rezistenta la stres si la frustrare; 
- sistemul de atitudini (fata de sine, de munca, de viata, de mentalitati); 
- maturitatea sociala, gradul de socializare; 
- conformare la reguli si norme, spiritul de disciplina; 
- prezenta sociala; 
- capacitatea de cooperare si de relationare sociala; 
- constiinciozitatea; 
- interesele cognitive, preocuparile, receptivitatea fata de nou; 
- evidentierea unor eventuale tendinte psihopatologice.
Pentru realizarea unei cunoasteri eficiente, se recomandaa examinarea psihologica periodica a personalului (la interval de sase luni). Dupa cum se stie, unele cadre de conducere, atunci cand constata neconcordante (chiar contradictii) intre rezultatele examenului psihologic si performantele sau deficientele in munca ale unor angajati, au tendinta sa arate cu degetul spre avizul psihologic, dar se uita ca in activitate, omul nu se exprima pe sine, ci reflecta grupul caruia ii apartine. 
Impactul evaluarii performantelor psiho!profe!sionale asupra celor care fac obiectul aprecierii poate fi atat pozitiv, cat si negativ. Cand calificativele sunt comunicate in scop de angajare, promovare sau mutare in alte domenii de activitate, acestea sunt privite cu teama de catre cei inclinati sa-i subesti!meze calitatile sau cu incredere de catre persoanele care dovedesc stapanire de sine si incredere in propriile forte (eu sunt cel mai bun).
Exista insa si cazuri cand angajati cu posibilitati intelectuale modeste ,,compenseaza" in activitatea practica prin diverse ,,orientari", actionand pe baza unor ,,modele operationale", insusite in relatia ,,protejat si protector". Tocmai acesti angajati considera examinarea psihologica drept arbitrara sau injusta, nerecunoscandu-si nivelul de incompetenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Examinarea Psihologica a Agentului de Vanzari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!