Experiența tinerilor studenți aflați la studii înafara țării de origine

Extras din proiect Cum descarc?

1. ABSTRACT
Tinerii migreaza din ce in ce mai mult pentru a-si continua studiile fie din prisma faptului ca nu isi pot satisface dorintele acasa, fie datorita schimbarii de domiciliu al parintilor. Obiectivul cercetarii noastre il reprezinta detalierea experientei tinerilor care studiaza inafara tarii de origine. Principalele aspecte pe care s-a axat cercetarea au fost Care sunt criteriile dupa care si-au ales destinatia de studiu? Cum au luat hotararea de a studia in strainatate? Care le sunt principalele surse de venit? . Am folosit un design experimental, metoda de prelucrare a datelor fiind calitativa. Studiul curpinde 3 interviuri, iar esantionul experimental a fost constituit din respondenti cu varste cuprinse intre 20-22 de ani, care isi realizeaza studiile in Anglia, Franta si Danemarca. Criteriile pentru care respondentii si-au ales aceste tari gazda includ economia, turismul precum si beneficiile oferite de respectivul stat.
Cuvinte-cheie: tineri, interviu, experienta, strainatate, studiu.
2. INTRODUCERE
Ideea emigrarii este preceputa de multi oameni ca o promisiune a realizarii personale. Salarii mai bune, conditii de viata avantajoase, fructificarea studiilor, aprecierea muncii cat si recunoasterea abilitatilor reprezinta criteriile ce ii determina pe tineri sa considere studiul in strainatate ca un real succes. Iqbal afirma ca ,,in ciuda atractiei exercitate de oportunitati economice superioare, in general, migratia este - costisitoare-  atat in termeni monetari, cat si in termeni psihologici... [Emigrantii calificati tineri] se gasesc intr-o etapa a vietii lor in care se pot deplasa fara povara multor responsabilitati familiale. Astfel ca in urma globalizarii si a oportunismului economic, majoritatea tinerilor doresc sa se mute in alta tara (Iqbal, 2000).
Potrivit rapoartelor din 2004, din totalul de 23.000 de studenti romani plecati in strainatate, circa 20% isi urmau cursurile in Franta, 18% in Germania, 14% in SUA, 13% in Ungaria, 5% in Italia, 3% in UK si cate 2% in Austria, Belgia si Elvetia. Aceasta aderare este determinata in pricipal de nivelul mediu al taxelor universitare anuale in institutiile publice. Potrivit OECD(Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), statele fara taxe universitare sunt in special tarile nordice (Danemarca, Finlanda, etc), in Franta, Belgia, Italia costurile ajung in jurul sumei de 150-1000 USD, in UK 1000-2000 USD iar in SUA peste 4500 USD. 
Sursa: Date prelucrate pe baza ultimelor statistici ale OECD, calcule ale autorului; baza de date OECD
In cazul studentilor performanti, migratia poate fi explicata din doua perspective. Pe de o parte, existenta unui mediu ce le confera o garantie a calitatii procesului educational, precum si recunoasterea internationala a calificativelor obtinute. Pe de alta parte, perspectiva stimulentelor material superioare si promovarea celor care dau dovada de competenta in sistemul de invatamant, cercetare si marile companii multi-nationale. In mod evident, tara receptoare se bucura de efectul capitalizarii tinerilor. In cazul in care acestia nu se intorc in tara lor de origine, este irosit potentialul de valoare ce ar fi putut fi antrenat pentru dezvoltarea societatii (Vass,2007).


Fisiere în arhivă (1):

  • Experienta tinerilor studenti aflati la studii inafara tarii de origine.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!