Neuropsihologia

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Anatomia cerebelului
2. Structura cerebelului -Substanta cenusie
-Substanta alba
3. Nucleii cerebelosi
4. Legaturile cerebelului
5. Fiziologia cerebelului
6. Fiziologia scoartei cerebrale -Functia senzitiva si senzoriala
-Functia motorie


Extras din proiect Cum descarc?

1. ANATOMIA CEREBELULUI
Cerebelul se mai numeste si creierul mic sau creierasul; este asezat in loja posterioara a cutii craniene, suprapus trunchiului cerebral, sub lobii occipitali ai emisferelor cerebrale.
Este separat de emisferele cerebrale printr-o membrana conjunctiv-fibroasa, care reprezinta o prelungire a membranei dura mater, cortul cerebelului.
Cerebelul are o greutate de aproximativ 140g, o suprafata a cortexului de 100,000 mm2 si o forma caracteristica. 
Configuratie externa.Cerebelul are 3 fete:
-o fata superioara in raport cu cortul cerebelului.
-o fata inferioara in raport cu fosele cerebeloase ale osului occipital
-o fata anterioara in raport cu fata posterioara a trunchiului cerebral
Pe fata anterioara se afla o concavitate, incizura cerebeloasa anterioara, prin care se face legatura cu pedunculii cerebelosi.
Cercetatorii mai vechi au considerat cerebelul impartit prin doua santuri longitudinale, in trei lobi: unul central, numit vernis si doi lobi laterali, emisferele cerebeloase.
Cercetarile recente au aratat ca aceasta impartire longitudinala a cerebelului este numai o impartire morfologica, ea nu corespunde insa nici dezvoltarii filogenetice si nici fiziologiei lui.
Avand in vedere aceste considerente, cerebelul trebuie impartit transversal si nu longitudinal, tinand totusi seama si de acest criteriu de impartire in care vom deosebi:
- lobi determinati de niste santuri mai adanci numite fisuri; lobii cuprind atat portiuni care corespund vernisului, cat si portiuni care corespund emisferelor cerebeloase.
- Lobuli determinati de santuri mai putin adanci decat fisurile si cu directii variate
- Folii sau lamele, formatiuni lamelare in cadrul lobulilor determinate de santuri superficiale
Avand in vedere fisurile si santurile, precum si dezvoltarea embrionara, lobulatia, cerebelului este urmatoarea: se determina initial doua diviziuni fundamentale: corpul cerebelului si lobul floculonodular.Corpul cerebelului este impartit de fisura primara intr-un lob anterior si unul posterior. Deci, cerebelul prezinta 3 lobi:
-lobul anterior asezat pe fata superioara a cerebelului, inaintea fisurii primare.El reprezinta o formatiune veche a cerebelului care se numeste paleocerebel.
-lobul posterior(mijlociu) este cuprins intre fisura primara si fisura postero-laterala. El este partea cea mai dezvoltata a cerebelului si reprezinta, din punct de vedere filogenetic, formatiunea cea mai noua care se numeste neocerebel, continand insa si o mica portiune paleocerebeloasa.
-lobul floculonodular este asezat in partea anterioara a fetei inferioare.Este lobul cel mai redus al cerebelului si reprezinta, filogenetic, cea mai veche formatiune cerebeloasa, de aceea a fost numit arhicerebel.
2. STRUCTURA CEREBELULUI
In structura cerebelului, cele doua feluri de substante, alba si cenusie, au o dispozitie inversa dect in maduva spinarii - substanta cenusie fiind situata la periferie iar substanta alba spre interior. Limita de separatie a celor doua substante are pe sectiune transversala, un aspect caracteristic care a fost asemanat cu coroana unui arbore si numita, din aceasta cauza, arborele vietii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Neuropsihologia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!