Neuropsihologia

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1931
Mărime: 9.11KB (arhivat)
Publicat de: Vlad Deaconu
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Anatomia cerebelului
  2. 2. Structura cerebelului -Substanta cenusie
  3. -Substanta alba
  4. 3. Nucleii cerebelosi
  5. 4. Legaturile cerebelului
  6. 5. Fiziologia cerebelului
  7. 6. Fiziologia scoartei cerebrale -Functia senzitiva si senzoriala
  8. -Functia motorie

Extras din proiect

1. ANATOMIA CEREBELULUI

Cerebelul se mai numeste si creierul mic sau creierasul; este asezat in loja posterioara a cutii craniene, suprapus trunchiului cerebral, sub lobii occipitali ai emisferelor cerebrale.

Este separat de emisferele cerebrale printr-o membrana conjunctiv-fibroasa, care reprezinta o prelungire a membranei dura mater, cortul cerebelului.

Cerebelul are o greutate de aproximativ 140g, o suprafata a cortexului de 100,000 mm2 si o forma caracteristica.

Configuratie externa.Cerebelul are 3 fete:

-o fata superioara in raport cu cortul cerebelului.

-o fata inferioara in raport cu fosele cerebeloase ale osului occipital

-o fata anterioara in raport cu fata posterioara a trunchiului cerebral

Pe fata anterioara se afla o concavitate, incizura cerebeloasa anterioara, prin care se face legatura cu pedunculii cerebelosi.

Cercetatorii mai vechi au considerat cerebelul impartit prin doua santuri longitudinale, in trei lobi: unul central, numit vernis si doi lobi laterali, emisferele cerebeloase.

Cercetarile recente au aratat ca aceasta impartire longitudinala a cerebelului este numai o impartire morfologica, ea nu corespunde insa nici dezvoltarii filogenetice si nici fiziologiei lui.

Avand in vedere aceste considerente, cerebelul trebuie impartit transversal si nu longitudinal, tinand totusi seama si de acest criteriu de impartire in care vom deosebi:

- lobi determinati de niste santuri mai adanci numite fisuri; lobii cuprind atat portiuni care corespund vernisului, cat si portiuni care corespund emisferelor cerebeloase.

- Lobuli determinati de santuri mai putin adanci decat fisurile si cu directii variate

- Folii sau lamele, formatiuni lamelare in cadrul lobulilor determinate de santuri superficiale

Avand in vedere fisurile si santurile, precum si dezvoltarea embrionara, lobulatia, cerebelului este urmatoarea: se determina initial doua diviziuni fundamentale: corpul cerebelului si lobul floculonodular.Corpul cerebelului este impartit de fisura primara intr-un lob anterior si unul posterior. Deci, cerebelul prezinta 3 lobi:

-lobul anterior asezat pe fata superioara a cerebelului, inaintea fisurii primare.El reprezinta o formatiune veche a cerebelului care se numeste paleocerebel.

-lobul posterior(mijlociu) este cuprins intre fisura primara si fisura postero-laterala. El este partea cea mai dezvoltata a cerebelului si reprezinta, din punct de vedere filogenetic, formatiunea cea mai noua care se numeste neocerebel, continand insa si o mica portiune paleocerebeloasa.

-lobul floculonodular este asezat in partea anterioara a fetei inferioare.Este lobul cel mai redus al cerebelului si reprezinta, filogenetic, cea mai veche formatiune cerebeloasa, de aceea a fost numit arhicerebel.

2. STRUCTURA CEREBELULUI

In structura cerebelului, cele doua feluri de substante, alba si cenusie, au o dispozitie inversa dect in maduva spinarii – substanta cenusie fiind situata la periferie iar substanta alba spre interior. Limita de separatie a celor doua substante are pe sectiune transversala, un aspect caracteristic care a fost asemanat cu coroana unui arbore si numita, din aceasta cauza, arborele vietii.

Preview document

Neuropsihologia - Pagina 1
Neuropsihologia - Pagina 2
Neuropsihologia - Pagina 3
Neuropsihologia - Pagina 4
Neuropsihologia - Pagina 5
Neuropsihologia - Pagina 6
Neuropsihologia - Pagina 7
Neuropsihologia - Pagina 8
Neuropsihologia - Pagina 9
Neuropsihologia - Pagina 10
Neuropsihologia - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Neuropsihologia.doc

Te-ar putea interesa și

Neuropsihologia stărilor afective

Neuropsihologia starilor afective Omul este o fiinta cognitiva, ganditoare, rationala, constienta. Dar este in egala masura si o fiinta afectiva,...

Neuropsihologia Memoriei

Memoria este definite ca proces psihic intelectual, cognitiv, multiplu mediat atat de sensibilitate cat si de gandire, limbaj si imaginatie, prin...

Neuropsihologie - tulburările de somn la adulți și copii

Capitolul I I. Introducere Somnul si visele reprezinta manifestari neuropsihofiziologice normale ale oricarei persoane.Somnul trebuie inteles ca...

Neuropsihologia stării de somn

De multa vreme s-a pus intrebarea ‘Ce se petrece in creier ?’ In mare parte s-a ajuns la cunoasterea unor raspunsuri, dar e limpede ca el mai are...

Evaluarea și Reeducarea Neuropsihologică a Persoanelor cu Cecitate Vizuală Corticală

Reeducarea neuropsihologică este un subiect controversat, mai ales datorită complexităţii problemelor abordate. Dificultăţile de evaluare întâlnite...

Neuropsihologia conștienței

Invatarea reprezinta dobandirea de cunostinte si deprinderi, rezultate din experiente individuale si prin interactiunea cu alti indivizi. Se...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Neuropsihologia transformării

I. INTRODUCERE Cercetările neuropsihologice cu privire la baza neuronală a comportamentului susțin, în general, că mecanismele creierului vor fi...

Ai nevoie de altceva?