Norvegia - țara miezului de noapte

Cuprins proiect

Introducere.3
Conţinut
1. Aspecte generale.4
2. Istoric.7
3. Cultura si aspectele etnice.9
3.1. Bucataria Norvegiana.9
3.2. Arhitectura, muzica, teatrul.12
4. Stereotipuri despre Norvegieni.14
5. Personalitatea modala.16
CONCLUZIA.17
BIBLIOGRAFIE.18


Extras din proiect

INTRODUCERE
Norvegia este o natiune tinara cu o istorie îndelungata, mai ales ca popor maritim. 
Chiar daca a apartinut Danemarcei timp de 400 de ani, Norvegia si-a pastrat propriile traditii culturale care, împreuna cu impulsurile ei influentele din strainatate, au produs diversitatea unica din ziua de astazi, care caracterizeaza atât peisajele norvegiene cât si operele din muzee si galerii. 
Pe linga muzica, literatura, arta, cultura norvegiana este evidenta în costumele traditionale nationale, purtate cu mândrie la ocazii speciale ca nunti, botezuri si bineînteles de data de 17 mai „Ziua Nationala a Norvegiei”.
Norvegia este una din cele mai bogate tari din lume. Este tara fiordurilor.
1. Aspecte generale:
Suprafata: 324.220 km2
Asezarea geografica: intre latitudinea nordica 57°57" - 71°10, deci longitudine estica 43°0" - 31°10"
Populatia: 4.299.231 locuitori
Densitatea populatiei: 14 locuitori/km2
Capitala si orasul cel mai mare: Oslo, 473.344 locuitori
Limba oficiala: bokmal (este limba literara, numita si ,,limba cartii”) si nynorsk (norvegiana noua) introdusa la safrsitul secolului XIX.
Produse importate: produse din industria de masini, vapoare, vehicule, metale neferoase, fier, otel, combustibili, textile.
Produse exportate: produse din industria de masini, metale neferoase, in special aluminiul, titei si derivatele ei, gaze naturale, vapoare, produse din industria hartiei, peste, produse din fier si otel.
Moneda oficiala: coroana norvegiana (1 coroana =100 ire)
Produs intern brut PIB: 110.400 milioane dolari SUA
Forma de stat: monarhie
Asezare geografica:
Tara muntoasa, campiile mai mari se gasesc doar in apropierea capitalei si tarmului sudic. Continuitatea tarmului vestic este suspendate de fiorduri, glofuri sapate de ghetari. Cel mai lung este fiordul Sogne, de 203 km.
Clima:
Pe litoral prevaleaza influenta oceanica, iar datorita curentilor din golfuri, porturile raman dezghetate si in nordul indepartat. Temperatura medie a orasului Bergen in ianuarie este 1°C, iar vara este de 15°C. Oslo, fata de acesta, are iarna mai rece si vara mai calda. Masele de aer cu presiunea atmosferica scazuta din Oceanul Atlantic aduc precipitatii de 2000 mm in partea vestica a tarii. Mai aproape de capitala, cantitatea de precipitatii constituie doar 800 mm, zona montana fiind bogata in precipitatii.
Transportul:
Accesul in zonele inalte ale muntilor ramine dificil pentru ca se produc precipitatii abundente. Din linia ferata cu lungimea totala de 427 km, 60% este electrificata. Legatura privind zonele tarii se constituie datorita retelei de drumuri cu o lungime de 89737 km. In zonele din vecinatatea litoralului circulatia are loc datorita vapoarelor. Norvegia se poate remarca considerabil cu flota ei comerciala, una dintre cele mai mari din lume.


Fisiere în arhivă (1):

  • Norvegia - Tara Miezului de Noapte.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!