Notiuni despre Temperament

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I
1.1 Notiuni despre temperament 3
1.2 Istoricul temperament 4
1.3 Particularitatile temperamentale Tipurile activitatii nervoase superioare baza naturala a temperamentului 5
Capitolul II
2.1 Clasificarea psihologica a principalelor tipuri de temperament 15
2.2 Interactiunea temperamentului si a altor insusiri ale personalitatii 16 Concluzii 18
Capitolul III
Test ,,Investigati-va temperamentul" 19
3.1 Ipoteze si obiectivele cercetarii 35
3.2 Metodologia cercetarii 35
3.3 Descrierea rezultatelor (si interpretarea) 36
3.4 Analiza rezultatelor si interpretare 36
Concluzie 37
Bibliografia 38


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
1.1 Notiuni despre temperament
Definirea temperamentului. Prin temperament trebuie sa inte!legem particularitatile naturale ale comportarii tipice pentru omul dai si care se manifesta in dinamica, tonusul si caracterul echi!librat al reactiilor la influentele vietii.
Tempera!mentul anume ca este conditionat de constitutia biologica a individului, si de aceea se manifesta destul de timpuriu si distinct la copii in joc, lectii si comunicare.
Temperamentul isi lasa amprenta asupra tuturor manifestari!lor psihice ale individului, el se rasfringe asupra caracterului desfasurarii emotiilor si gindirii, actiunii volitive, influenteaza asupra ritmului vorbirii. In acelasi timp, e necesar sa se tina minte ca de temperament nu depind nici interesele, nici pasiuni!le, nici orientarile sociale, nici educatia morala a personalitatii.
Invatatura despre temperament a aparut inca in antichitate. (Medicii Hipocrate. iar apoi Gaten efectuind observari asupra particularitati individuale ale comportarii oamenilor, au facut incercarea de a descrie si a ex!plica aceste particularitati.)fondatorul invataturii despre tempe!rament e considerat medicul din antichitate Hipocrate (sec. V i.e.n.). Hipocrate considera ca in corpul omului exista patru sub!stante: singe, mucozitate, fiere galbena si neagra, in cazul bunei amestecari a acestor substante omul e sanatos, la o amestecare rea -- el e bolnav. Una dintre substante predomina, ceea ce si de!termina temperamentul omului. Denumirile temperamentelor, da!te dupa denumirea substantelor, s-au pastrat pina in zilele noas!tre. Temperamentul coleric provine de la cuvintul ,,chole" (fiere); sanguenic - de la ,,sanguis" (singe); flegmatic - de la ,,phlegma" (mucozitate); melancolic - de la ,,melan chole" (fiere neagra).
Hipocrate considera ca temperamentul depinde intr-o anumita masura de modul de viata al omului si de conditiile climaterice. In cazul vietii sedentare se aduna flegma, iar in cazul vie!tii mobile -- fierea, de aici si manifestarile respective ale temperamentelor. Hipocrate a descris just tipurile, insa nu a putut sa le explice in mod stiintific.
1.2. Istoricul temperamentului
Evidenta deosebirilor temperamentale a facut ca acestea sa fie observate si supuse studiului de foarte mult timp. Dupa izvoarele scrise, primul care a vorbit despre temperamente si a incercat o clasificare a lor a fost vestitul medic al antichitatii eline Hipocrat care a trait in urma cu trei milenii. Hipocrat are meritele unui observator genial, dar explicatia naiva pe care a dat-o temperamentelor (amestec al humorilor organice: singe, fleg!ma, fiere neagra si galbena) a fost de mult depasita, raminind denumirile de: sanguinic, flegmatic, melancolic si coleric. Se pare insa ca aceste patru temperamente nu epuizau, prin clasificare, intreaga diversitate a conduite!lor umane. Un alt medic antic (Galenus) gaseste ca ar exista 13 tipuri de temperament. Ceea ce este de retinut din incercarea lui Hipocrat este orientarea lui catre elemente constitutive ale organismului. De-a lungul timpurilor s-au adaugat multi altii care au legat temperamentul - carac!teristica generala si foarte stabila - de elemente constitutive, organice.
G. Viola descrie diverse tipuri constitutionale stabilite dupa masa trun-chiului si dupa raportul dintre dimensiunile verticala si orizontala. N. Pende ia in consideratie si particularitatile hormonale si distinge tipurile brevilin si longilin, fiecare putind fi stenic sau astenic.


Fisiere in arhiva (3):

  • Notiuni despre Temperament
    • bibliografia.doc
    • Cuprins.doc
    • natasha.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!