Prejudecăți

Extras din proiect

Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale in demnitate şi in drepturi.Ele sunt inzestrate cu raţiune şi constiinţa şi trebuie sǎ se comporte unele faţǎ de celelalte in spiritul fraternitǎţii.
Prejudecăţi
PREJUDECÁTĂ, prejudecăţi, s.f. Părere, idee preconcepută (şi adesea eronată) pe care şi-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei, fără cunoaşterea directă a faptelor (DEX 98 via webdex.ro) 
De când e lumea şi pământul, oamenii se nasc cu prejudecăţi. Majoritatea şi-au fixat anumite idei pe care nu şi le pot scoate din minte. Lipsa de cunoaştere, mentalitatea comunista şi perioadele dificile i-au făcut pe oameni să creada altceva decât este cu adevǎrat.Toţi ne-am lovit de ele. Unii le-au infrânt, altii au fost infrânţi de ele. Le întâlnim la tot pasul, unii ne luptăm să ni le scoatem din cap. Pe unele ni le-am fixat singuri, pe altele, cele mai multe , le-am primit de-a gata.Dar toţi acceptăm că ele indică o lipsa de flexibilitate, o rigidate a gândirii, teama de schimbare. Cum procedăm- Si de ce prejudecăţi ne-am lovit, de la cele mai stupide pâna la cele mai sofisticate. Si totuşi care sunt acele prejudecăţi sociale de care suntem nevoiţi să ţinem seama pânǎ una-alta?Una din prejudecăţile încă prezente este aceea cu diferenţele mari de vârstă între parteneri. Mai ales daca Ea este mai mare decât El. Aceste cupluri au de luptat serios cu prejudecata asta.Sau cǎ el trebuie să susţină financiar casa. 
Persoanele vârstnice au aceleaşi idei şi lucruri sfinte pe care nu le încalcă nici în ruptul capului. 
- dacă o fată este îmbracată în fustă prea scurtă, în mod clar e vai de capul ei. 
- dacă la ora 12 esti încǎ afară din curte, nu eşti deloc o fată cuminte, că doar stai pe soşea. Când eşti găsită în discotecă de bunica nu ştiu cui care vine să o aştepte la ieşire, deja trebuie să fii trimisă la oraş, nu se mai poate o aşa lipsa de respect. 
- dacă găteşti şi speli o dată rufele, este de ajuns să te cunoască tot satul ca fiind cea mai harnică de acolo. Dacă te urci în autobuz şi nu dai locul unui bătrân, eşti deja prost crescut şi îţi sare tot autobuzul în cap.
Universitatea Transilvania Facultatea de Sociologie si comunicare 
Ideile bătrânilor sunt deja bine întipărite şi este greu să schimbi o mentalitate cumulată de-a lungul existenţei. 
Prejudecǎţi au şi pǎrinţii. Dacă există o fată şi un băiat în familie, mereu băiatul are mai multe drepturi. El primeşte mai mulţi bani pentru haine, el are voie să iasă în oraş până la ce ora doreşte, şi este sfătuit să aibă cât mai multe femei, ca să devină stâlpul neamului. Dacă eşti fată, deja părinţii te văd cu alţi ochi. Ca să nu creadă vecinii că eşti o vagabondǎ, până în ora 12 să fii acasă, dar să nu te aducă nu ştiu cine în faţa blocului cu maşina, că poate vede vreun vecin, şi cine ştie ce crede. Ca fată, trebuie să speli şi să găteşti, pentru a şti pe mai departe când te măriti. Băieţii sunt iertaţi când iau note mici, şi sunt lăudaţi când iau acolo un 9, dar fetele trebuie să fie conştincioase şi să aibă mereu numai 9 şi 10, iar dacă se întamplă să mai ia şi câte un 7, este dezastru: ori sunt îndrǎgostite şi se găndesc numai la băieţi, ori au devenit nişte leneşe şi nu mai învată. Trebuie fǎcut ceva în acest caz! 
Este adevarat că un băiat este mai puţin expus riscurilor, pentru că nu poate să îl violeze nimeni când vine noaptea din oraş, însă şi o fată poate să se protejeze destul de bine de pericole, dacă este însoţită, de exemplu, de un băiat.
O altă idee preconcepută este că bărbaţii sunt şoferi mai buni decât femeile. Total greşit! Atunci când un bărbat este foarte prost în trafic, maşinile îl evită şi îl consideră invisibil, fără a comenta prea mult gesturile lui. Însă dacă este o femeie şi greşeşte, deja ştampila este pusă, femeia e proastă la volan, şi de aici tot felul de comentarii. Toţi afirmă că femeile sunt şoferiţe proaste. Atunci, de ce toate accidentele care se petrec sunt produse de bărbaţi?! Pentru că in fond, ei sunt nişte frustraţi care doresc să arate că sunt buni la ceva, se urcă în maşină, merg cu viteză şi dau un primul pom. Neavând altceva mai bun cu care să se laude şi să demonstreze, viteza şi soferia rǎmâne singura soluţie de a scăpa de frustrare. Femeile sunt mereu relaxate, evitǎ orice accident, ştiind că sunt în stare şi de alte lucruri, nu numai de şoferie.


Fisiere în arhivă (2):

  • prejudecati-prezentare.ppt
  • prejudecatii.DOC

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!