Proiect de Preventie in Tulburarea de Personalitate de Tip Evitant

Cuprins proiect Cum descarc?

Rezumat 
Prezentare generala 
Conceptul de ,,tulburare de personalitate" 
Tulburarea de personalitate evitanta: istoric si caracteristici esentiale 
Criterii de diagnostic
Criterii de diagnostic: DSM-IV 
Criterii de diagnostic ICD - 10
Diagnostic diferential
Metode de diagnoza 
Prevalenta 
Elemente si tulburari asociate 
Elemente specifice culturii, etatii si sexului 
Pattern familial 
Evolutie si prognostic 
Teorii explicative 
Perspectiva biologica
Perspectiva psihodinamica
Perspectiva interpersonala
Perspectiva cognitiva
Mecanisme etiopatogenetice 
Factori genetici/biologici 
Factori psihologici 
Factori sociali 
Terapia tulburarii de personalitate evitanta
Terapia cognitiv-comportamentala
Terapia psihodinamica
Terapia interpersonala
Farmacoterapia
Tratamentul combinat
Preventie 
Studiu de caz 
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat 
Persoanele cu tulburare de personalitate de tip evitant sunt hipersensibilie la umilinta si dezaprobarea sociala si cauta protectie in fata amenintarilor inevitabile percepute a celor din jur. DSM-IV descrie persoanele de tip evitant ca avand un sentiment de inadecvare si teama ca vor fi expusi ridicolului si judecatii celorlalti. 
Modelul personalitatii de tip evitant e adesea amestecat cu alte trasaturi de personalitate care sunt evidentiate in cateva subtipuri. Personalitatea de tip evitant include trasaturi ale personalitatii negativiste unde retragerea evitantului se combina cu tendinta de neimplicare interpersonala. Evitantul hipersensibil include trasaturi ale mai mare personalitatii paranoide dar da dovada de un contact mai mare cu realitatea. Evitantii fobici combina trasaturi ale personalitatii dependente si evitante, fiind mai expusi la experientierea fobiei sociale. 
Personalitatile evitante impart caracteristici cu alte personalitati precum cea schizoida, schizotipala si paranoida. Ele fac de asemenea parte din spectrul anxietatii. Din punct de vedere istoric, trasaturile centrale care caracterizeaza personalitatea de tip evitant au aparut peste tot in literatura clinica. Tipul evitant a fost adesea confundat cu alte tipuri de personalitate. Persoanele evitante sunt deosebit de vulnerabile la a dezvolta alte sindroame clinice. 
Prognoza terapeutica pentru personalitatea de tip evitant este extrem de slaba. Din cauza sensibilitatii lor extreme in ceea ce priveste evaluarea negativa, relatia clinica este foarte importanta. Tehnicile cognitive si cognitiv-comportamentale par a avea unele beneficii si toate ajuta persoanele evitante sa treaca peste frica sociala si sa obtina un auto-respect mai pronuntat. Familia, cuplul si terapia de grup pot fi benefice in ruperea modelelor care perpetueaza comportamentul de tip evitant. Tratamentul psihodinamic subliniaza o intelegere empatica mai puternica in ceea ce priveste experienta umilintei si a jenei si subliniaza rolul pe care il au experientele din copilarie in crearea emotiilor din prezent.
Prezentare generala 
Conceptul tulburare de personalitate
Pentru a descrie pe larg conceptul de tulburare de personalitate consideram necesar sa definim pentru inceput personalitatea si cateva dintre cele mai imprtante teorii cu privire la personalitate.
Termenul de personalitate reprezinta ansamblul trasaturilor psihice ale unui individ, un "macrosistem al invariantilor informationali si operationali, ce se exprima constant in conduita si sunt definitorii sau caracteristici pentru subiect"( Paul Popescu-Neveanu << Dictionar de Psihologie >>).
De-a lungul timpului foarte multi teoreticieni au fost preocupati sa explice conceptul de personalitate:
G. Allport considera personalitatea ca fiind "individul unic caractirizat printr-o functionalitate dinamica", afirmand ca personalitatea nu este o notiune cu caracter general sau universal, ci este particulara, specifica fiecarui individ.
Sigmung Freud considera ca la baza activitatii psihice sta asa numita energie psihica, care difera sub aspectul formei, dar nu si al continutului de energia fizica. Mai mult, el considera ca energia fizica poate influenta psihicul, de unde rezulta conceptul psihanalitic de instinct.
C G. Jung considera ca libido-ul nu este o energie eminamente sexuala, ci o energie vitala nediferentiata. Jung utiliza termenul de libido in doua sensuri : ca energie vitala difuza si ca energie psihica, care alimenteaza activitatea psihica.
A. Adler considera ca sentimentele de inferioritate reprezinta un mobil de baza al comportamentului uman. In viziunea sa sentimentul de inferioritate este specific tuturor oamenilor si nu reprezinta un semn de slabiciune, fiind totodata forta motivationala majora a fiintei umane.
E. Fromm afirma ca umanitatea nu este condusa sau modelata de fortele biologice ale unei naturi instinctive, contrazicand-ul pe Freud si in problema sexului. El nu vede sexul ca pe forta modelatoare a comportamentului normal sau al celui nevrotic. Fromm a vazut personalitatea influentata de forte sociale si de cultura, considerand ca un individ isi creeaza propria natura.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect de Preventie in Tulburarea de Personalitate de Tip Evitant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!