Psihologia Rezolvarii Conflictelor

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I. Conceptele de conflict si de rezolvare a conflictului.
1. Natura conflictului. 
„Conflictul social apare atunci cand doua sau mai multe „parti”/”sisteme” aflate in interdependenta sunt diferite sau chiar incompatibile la la nivelul trebuintelor, scopurile, valorilor, resurselor sau al unor trasaturi de personalitate, diferenta sau incompatibilitate care produc o stare de tensiune ce se cere descaracata”.
-Alina, sora mai mica a Oanei, are de pregatit pentru a doua zi un referat. Aceasta ii cere Oanei referatul, pe care l-a pregatit ea cu un an in urma, pentru a avea un model dupa care sa lucreze la proiectul pe care il are de pregatit. Oana a presupus ca sora ei ii cere referatul pentru a se „inspira”, pentru a-l copia, si prin urmare s-a suparat pe Alina.
2. Sursele conflictului. 
-A: „Fotbalistii de la Dinamo sunt cei mai buni!”
B: „Nu este adevarat, ei au pierdut multe meciuri in ultimul timp. Echipa Stelei este mult mai buna si au mai multa experienta”. Raspunde celalalt si conflictul incepe.
-Ce norme au fost incalacate in cazurile de mai jos?
a. Caministul vine noaptea tarziu in camera comuna si aprinde lumina.
Venind noaptea tarziu nu are voie sa aprinda lumina pentru ca ii poate deranja pe colegii care dorm.
b. Sotul are program individual in afara locuintei, in week-enduri.
Program individual in afara locuintei.
c. In restaurant un individ se aseaza la masa la care tu iti serbezi ziua cu invitatii.
Individul se aseaza la masa fara aprobarea ta.
d. Este caldura torida si o femeie iese la promenada intr-un costum de baie.
Tinuta neadecvata.
3. Tipologii ale conflictelor.
-De fiecare data cand mama ma trimite la cumparaturi, eu uit sa cumpar cate ceva important, paine, zahar sau ulei. Pe mama nu o deranjeaza acest lucru, nu face nimic pentru a ne certa de la un simplu fleac.
- Tipul de conflict: criteriul nivelului: disconfort.
-Intr-o zi la bucataria din camin, o studenta, ii da unei alte studente cratita cu manare de pe aragaz pentru a- si incalzi manacare ei. Cand cealalta studenta apare o intreaba pe aceasta: „Ce faci? Nu ai vazut ca aici era cratita mea cu macare?”, iar cealalta ii raspunde: „Da-te din calea mea! Am treaba si nu pot astepta pana termini tu.”
- Tipul de conflict: criteriul nivelului: incident.
4. Conceptul de rezolvare al conflictului.
-Am mers la biblioteca facultatii pentru a imprumuta o carte, dar cand am ajuns acolo mi s-a spus ca cota acelei carti este blocata de ceva timp. A trebuit sa merg la alta biblioteca sa caut cartea, pentru ca imi trebuia urgent.
5. Dimensiuni actuale ale preocuparilor pentru studierea si practica rezolvarii conflictelor.
Rezolvarea conflictelor include studierea si exersarea unor tehnici in domeniul gandirii, comunicarii si comportamentului, precum si rezolvarea problemelor, medierea si negocierea.
„Rezolvarea conflictelor inseamna lichidarea lui prin metode analitice, care presupun accederea la radacina problemei si obtinerea unui rezultat care este vazut de ambele parti ca fiind o solutie permanenta a problemei”. Disciplina rezolvarii conflictelor propune o noua abordare, finalitate si metoda de rezolvare a conflictelor, la sfarsitul careia ambele parti beneficiaza de avantajele care in mod curent revin invingatorului: victorie/ victorie.
-Andrei si Alex, 2 frati, gasesc pe masa din sufragerie o sticla de suc, si incep sa se certe spunand fiecare:”Eu vreau sticla de suc”, „Ba nu, sticla e a mea, da-mi-o”. Mama acestora intervine spunandu-le: „Beti-va fiecare paharul cu suc si apoi mergeti la culcare”.


Fisiere în arhivă (1):

  • Psihologia Rezolvarii Conflictelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!